
Kynsien kunto kertoo yllättävän paljon terveydentilastasi ja hyvinvoinnistasi. Jos sormien tai varpaiden kynnet muuttuvat yhtäkkiä keltaisiksi, sinertäviksi, kuoppaisiksi tai pilkullisiksi, syy kannattaa selvittää. Apua saa yleis- ja ihotautilääkäriltä.
Noin puolet kynsien muutoksista johtuu sairaudesta tai lääkityksestä. Toisaalta myös hetkellinen kasvuhäiriö kynnen tyvessä ja lapsena saadut vammat voivat vaikuttaa kynsiin vielä aikuisenakin.
Kynsien keltaisuus kielii sienestä
Yleisin kynsivaiva on sieni-infektio. Se saa kynnen kellastumaan, paksuuntumaan ja murenemaan sekä haisemaan pahalta. Sieni muhii kosteissa ja lämpimissä paikoissa, kuten uimahalleissa ja pukuhuoneissa.
– Edes sandaalien käyttö tai desinfioiva suihku ei aina estä tartuntaa, työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta sanoo.
Keltakynnet saattavat kieliä myös diabeteksesta tai kilpirauhasongelmista. Jos keltaisissa varpaankynsissä on vihertävä vivahde, häiriö voi olla imunestekierrossa.
– Varpaisiin ja kynsiin ei silloin kulje tarpeeksi happea eikä ravinteita, Metsäniemi kertoo.
Tulehdus voi tehdä kuoppia kynsiin
Ihotaudit, kuten psoriasis, muuttavat usein kynsiä. Psoriaatikon kynsi voi kellertää, ja kynsissä voi näkyä kuoppia, rusehtavia “öljyläiskiä” tai poikittaisia vakoja. Jälkimmäisiä kutsutaankin pyykkilautakynsiksi.
Kuoppaiset kynnet ja valkeat täplät saattavat kertoa elimistön tulehdustilasta. Myös jotkin lääkkeet aiheuttavat valkeita pilkkuja.
Veren happipitoisuuden väheneminen voi tehdä kynnestä sinertävän tai kuperan, mikä vihjaa keuhko- tai sydänsairaudesta.T odella vaaleat kynnet voivat kieliä anemiasta, maksasairaudesta, aliravitsemuksesta tai sydämen vajaatoiminnasta.
Onkolyysi irrottaa kynnet
Kaikki kynsimuutokset eivät viittaa sairauksiin. Kynsien kellastuminen voi johtua vain kynsilakasta – etenkin, jos tummaa värilakkaa käyttää pitkään ilman aluslakkaa.
Vanhemmiten kynsiin ilmestyy vaarattomia pitkittäisjuonteita. Estrogeenin määrän väheneminen taas voi kuivattaa kynsiä, mikä haurastuttaa ja liuskottaa niitä.
Yleinen pulma on kynsien irtoaminen kärjestä lähtien eli onkolyysi. Syitä voi olla monia. Jos kynsi irtoaa vain vähän, vaivan kanssa selviää omin keinoin. Paras keino välttää kynsien irtoamista kärjistä on pitää ne lyhyinä ja välttää kynsien alustojen jatkuvaa puhdistamista. Myös lakkausta ja puuhastelua vedessä kannattaa kaihtaa.
Pilaako laihdutus kynnet?
Lääkäreiden mukaan kynsimuutokset eivät johdu yksittäisistä hivenainepuutoksista. Ravintoneuvoja ja kosmetologi Cindy Riera on toista mieltä – vitamiinin puutos voi aiheuttaa muutoksia kynsissä.
– Stressi ja raju laihdutus vaikuttavat vitamiinien imeytymiseen. Puutostila voi esimerkiksi heikentää kynsien kasvua.
Kynsille tärkeitä aineita ovat sinkki, seleeni, pii, rauta, C-vitamiini ja biotiini eli B7-vitamiini. Sinkin- tai raudanpuute voi tehdä kynsiin poikkiuurteita tai porrasmaisia harjanteita, Riera sanoo.
Valkoiset täplät saattavat kertoa sinkin puutoksesta. Seleenin puute näkyy kohoumina ja raitoina.
Kynsien keratiini on rikkipitoista, joten lisärikistä, kuten MSM-jauheesta, voi olla apua. Myös biotiinissa on rikkiä.