Kun Noora Hammar huomasi työssään pankissa epäilyttävän rahansiirron, koko ura muuttui: ”En ikinä olisi kuvitellut päätyväni kyberturvallisuuden pariin”
Työelämä
Kun Noora Hammar huomasi työssään pankissa epäilyttävän rahansiirron, koko ura muuttui: ”En ikinä olisi kuvitellut päätyväni kyberturvallisuuden pariin”
Yksi oivallus muutti Noora Hammarin uran. Nyt hän työskentelee tietoturva-asiantuntijana ja on kyberturvallisuusaktiivi. Oikeaa koulutusta tärkeämpää on löytää oikeat ihmiset ja olla innostunut, hän ajattelee.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 1.2.2023
Trendi

Noora Hammar, 38, on kyberturvallisuusaktiivi. Hän työskentelee finanssialalla vanhempana tietoturva-asiantuntijana, juontaa Null Hype -podcastia sekä pyörittää yritystä, joka myy kyberosaamista. Nyt hän kertoo uransa tarinan.

”SE OLI IHAN TAVALLINEN PÄIVÄ työssäni pankin varallisuudenhoidossa, kun silmiini osui epäilyttävä rahansiirto. Raportoin asiasta, kuten lain mukaan pitää tehdä, jotta estetään rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen. Kävi ilmi, että kyse on isommasta jutusta, ja havaintoni oli tärkeä selvitystyössä. Se sai minut kiinnostumaan antiterrorismista.

Selvisi, että minun olisi mahdollista päästä rahanpesuyksikköön työkiertoon. Riskinä oli, että jos en suoriutuisi työstäni, jäisin tyhjän päälle. Otin riskin, sillä tunsin olevani väärässä työtehtävässä ja olin siksi kokenut lievän burnoutin ja masennuksen.

Parin mutkan kautta päädyin tekemään töitä tietoturvan parissa.

Olin koulukiusattu, mikä on varmasti vaikuttanut siihen, että haluan tehdä työtä oikeudenmukaisuuden eteen, reiluilla pelisäännöillä.

KYBERTURVALLISUUTTA pidetään usein vaikeana alana, sillä siitä tiedetään vähän. Moni ehkä tuntee itsensä tyhmäksi ja siksi välttelee aihetta. Mutta on todella tärkeää, että esimerkiksi arkaluontoiset tiedot pysyvät suojattuina eivätkä päädy vääriin käsiin. Me asiantuntijat pyrimme varmistamaan, että data pysyy suojattuna, taistelemme tietoturvauhkia ja -vuotoja vastaan ja puutumme epänormaaleihin tapahtumiin.

Toisin kuin yleensä uskotaan, kaikkien kyberammattilaisten ei pidä osata koodata. On etu, jos ymmärtää teknisiä asioita, mutta niitä ei tarvitse osata täydellisesti. Alalla tarvitaan kouluttajia, viestijöitä, projektipäälliköitä ja tutkijoita. Minulla on kaupallinen koulutus, enkä olisi osannut kuvitella päätyväni kyberturvallisuuden pariin.

Oikeaa koulutusta tärkeämpää on löytää oikeat ihmiset, saada ohjausta ja olla innostunut oppimaan uutta. Osaamistaan voi kehittää myös muilla tavoilla: osallistumalla alan tapahtumiin tai hankkimalla mentorin esimerkiksi LinkedInin kautta.

MINULLE ON TÄRKEÄÄ, että työlläni on tarkoitus ja koen olevani hyvien puolella. Olin koulukiusattu, mikä on varmasti vaikuttanut siihen, että haluan tehdä työtä oikeudenmukaisuuden eteen, reiluilla pelisäännöillä.

Tulevaisuudessa haluan auttaa yrityksiä ja ihmisiä tulemaan paremmiksi tietoturva-asioissa sekä tehdä alaa tunnetummaksi. Tärkeää on kertoa asiat ymmärrettävästi: miksi ja miten tulla tietoturva-asioissa paremmaksi. Ei tule olemaan sellaista maailmaa, jossa tietovuotoja ei tapahtuisi tai jossa kaikilla olisi turvalliset salasanat.”

Hammarin uravinkki

”Keskity siihen, missä koet olevasi hyvä. Älä tavoittele uraa, joka näyttää hyvältä somessa tai CV:ssä, vaan mieti, millainen työ on juuri sinulle merkityksellistä.”

Juttu on julkaistu Trendissä 6/2020.

Kommentoi +