Kuinka usein hiukset pitää pestä?
Kauneus
Kuinka usein hiukset pitää pestä?
Pitkästä pesuvälistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Teksti

Kuvat

8.11.2015
 |
Trendi

Kampaaja ja hiusmuotoilija Sanni Sydin mielestä kaikkien tulisi pestä hiukset ainakin kerran viikossa, joidenkin vielä useammin. Täydellinen pesuväli riippuu siitä, mitä tuotteita lisäät tukkaasi. Tunnista oma tyyppisi ja ota haltuun gurun pesuohjeet:

Tyyppi 1: Laiskiainen

Tuntomerkit: tartut mielummin kuivasampooseen kuin astut suihkuun.

”Jos käytät kuivasampoota joka päivä, pese hiukset ehdottomasti vähintään neljän päivän välein. Jos sinulla on tapana suihkia kuivasampoota todella runsaasti, pese tukka joka toinen päivä. Suuri määrä kuivasampoota vetää hiukset jo parissa päivässä niin klimppiin, että niitä on vaikea harjata auki.

Kuivasampoolla pitkität näppärästi pesuväliä, mutta sen jatkuva lisääminen ei tee hyvää päänahalle. Tuotteen teho perustuu siihen, että se imee kaikki rasvat päänahasta, mikä saattaa ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Kuivasampoon liikakäyttö voi myös olla hankalien hilseongelmien takana.

Jos olet käyttänyt jo pitkään liikaa kuivasampoota, tavallinen sampoopesu ei ehkä riitä. Ai miksi? Kuivashampoo muodostaa hiusten ympärille vettä hylkivän töhnäkerroksen. Tavallinen sampoo ei pääse sen läpi, jolloin kuivasampoon peitossa olevat hiukset jäävät likaisiksi. Ratkaisu on syväpuhdistava sampoo, joka poistaa töhnät hiusten pinnalta. Sitä kannatta käyttää kahden viikon välein. Pesu syväpuhdistavalla sampoolla rauhoittaa myös kuivasampoon aiheuttamaa hilseilyä. Tästä tiedät, että tukkasi on syväpuhdistuksen tarpeessa: Kun peset hiukset, sampoo ei vaahtoudu kunnolla.”

Tyyppi 2: Muotoilutuotteiden hamstraaja

Tuntomerkit: Kylppärisi hyllyt notkuvat tukkatuotteista.

”Pese hiukset 3–4 päivän välein, etteivät muotoilutuotteet jää muhimaan päänahkaasi. Harjaa aina hiukset ennen pesua, sillä hiuslakka ei lähde pesemällä. Vaalea, halkeilevaa maalia muistuttava kerrostuma latvoissa on merkki siitä, että hiuksiin on kertynyt liikaa lakkaa. Pese tukka silloin kahteen kertaan. Ensimmäisellä pesukerralla pestään pois muotoilutuotteet, toisella kerralla putsataan päänahka.

Kerran kahdessa viikossa kannattaa käyttää myös syväpuhdistavaa sampoota. Kuivasampoon lailla myös muut muotoilutuotteet jäävät kiinni hiusten pintaan. Niiden jämät estävät hoitoaineita imeytymästä. Silloin latvat jäävät kuiviksi, vaikka kuinka läträisi hoitoaineella tai hiusnaamioilla. Syväpuhdistuksen jälkeen hoitavat aineet pääsevät taas pehmentämään ja kiillottamaan hiuksia.”

Tyyppi 3: Luonnonlapsi

Tuntomerkit: Haluat vapaina hulmuavat hiukset, joissa on mahdollisimman vähän tököttejä.

”Voit hyvin pestä tukan joka päivä. Peseminen ei kuluta hiuksia, vaan se, mitä pesun jälkeen tehdään. Jos latvat kuivuvat ja katkeilevat, syynä on föönaus ja märkien hiusten harjaaminen.

Pese tukka vähintään kerran viikossa. Siinä ajassa kenen tahansa pää rasvoittuu ja alkaa haista, mikä ei ole kovin kiva asia lähimmäisille. Tiedän, että jotkut pyrkivät pesemään hiuksensa mahdollisimman harvoin, tyyliin kerran kuussa. En suosittele sitä. Pesemisen välttelystä ei ole oman kokemukseni mukaan mitään hyötyä päänahalle eikä hiuksille.”

Kommentoi +