Kristiina Huhtamäki on asunut Suomen vanhimmassa rivitalossa yli 30 vuotta – bongasi unelmakodin jo lapsena omenavarkaissa
Koti
Kristiina Huhtamäki on asunut Suomen vanhimmassa rivitalossa yli 30 vuotta – bongasi unelmakodin jo lapsena omenavarkaissa
Kääntäjä Kristiina Huhtamäki asuu arkkitehti Armas Lindgrenin vuonna 1917 suunnittelemassa, Helsingin Kulosaaressa sijaitsevassa talossa. Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä kodissa Kristiinan mielestä parasta on monimuotoisuus.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 5.8.2023
Eeva

JO LAPSENA KRISTIINA HUHTAMÄKI ihasteli keltaista, Ribbinginhoviksi kutsuttua rivitalokokonaisuutta Helsingin Kulosaaressa.

”Kävin ystäväni kanssa omenavarkaissa nykyisen kotitalomme puutarhassa ja mietin silloin, että tässä talossa olisi kiva asua. Ystäväni pihassa kasvoi myös omenapuita, mutta lapsena omenoiden näpistäminen oli jännempää.”

Yläkerran oleskeluhuoneen seinissä on ruotsalaisen Rebel Wallsin tapetit. Matto on hankittu Intiasta. Vanha sohvaryhmä sai uuden verhoilun vuosia sitten, kokopunaisena se tuntui turhan raskaalta.

Kului vuosia, Kristiina opiskeli kääntäjäksi ja perusti perheen. Kun hän runsaat kolmekymmentä vuotta sitten saapui miehensä Antti Lehtosen kanssa asuntonäyttöön katsomaan unelmakotiaan, välittäjä ei ensin halunnut laskea heitä sisään.

”Edellinen ostoyrityksemme oli mennyt pieleen, koska viimeisilläni raskaana en ollut kyennyt lähtemään viemään käsirahaa.”

Nyt perheen kolmas lapsi oli syntynyt, ja asuntokaupat onnistuivat.

Lasikantinen ruokapöytä sopii koristeellisten tuolien kanssa. Tuolit on hankittu edellisten omistajien pitämästä huutokaupasta.

Arkkitehti Armas Lindgrenin sisarensa perheelle suunnittelemassa, vuonna 1917 valmistuneessa asunnossa on vuosien aikana tehty paljon korjaus- ja muutostöitä.

”Asuimme ensin kahdessa kerroksessa. Lasten kasvaessa remontoimme vintille kylpyhuoneen ja saunan. Taloon kuuluu myös pohjakerroksessa sijaitseva kolmio, jossa meillä oli ensimmäiset vuosikymmenet vuokralaisia.”

Antiikkinen istuinryhmä ostettiin edellisten asukkaiden huutokaupasta. Kukkaruukut ovat Sisiliasta.

Vuokralaisensa Kristiina ja Antti valitsivat sen mukaan, että heidät saattoi aina kutsua juhliin, jotteivat he häiriintyisi metelistä. Nykyään perheen esikoispoika asuu vaimonsa kanssa pariskunnan alakerrassa.

Kristiinan mielestä kotia voi sisustaa huonekalu tai taulu kerrallaan.

LASTEN MUUTETTUA KOTOA oli aika, jolloin Kristiina ja Antti suunnittelivat asunnonvaihtoa ja muuttoa Helsingin keskustaan. Muutaman lumisen talven jälkeen he olivat valmiita vaihtamaan maisemaa. Tilaa tuntui olevan aivan liikaa, ja mielessä kävi, että elämä voisi olla vaivattomampaa keskikaupungilla.

Sitten Antin valimoalan työkuviot muuttuivat, ja hän tarvitsi työskentelytilan. Kielen- kääntäjänä työskentelevä Kristiina oli jo vuosia tehnyt töitä kotona, joten he remontoivat tyttärien entiset huoneet ja vaatehuoneen yhteiseksi toimistotilaksi.

Eteisen kaunis venetsialainen puukaappi löytyi Firenzen lähellä sijaitsevan Imprunetan antiikkimarkkinoilta. Riitta Nelimarkan taideteoksen Kristiina sai 60-vuotislahjaksi mieheltään.

Myös sisääntulokerros sai muutama vuosi sitten uuden ilmeen. Vanha väliseinä purettiin, ja keittiö yhdistettiin ruokahuoneen kanssa yhtenäiseksi, avaraksi tilaksi.

”Kun lapset asuivat kotona, söimme aina keittiössä. Nykyään syömme aamiaisemme ja istumme muutenkin paljon olohuoneen ruokailuryhmän ääressä.”

”Rakastan punaista ja muita värejä. Minun olisi vaikea asua mustavalkoisessa kodissa.”
Kristiina Huhtamäki

Kristiina iloitsee, että kaikki kolmessa kerroksessa olevat 250 neliötä ovat jälleen hyvässä käytössä. Talon toisessa kerroksessa toimii perheen kuopuksen Marleena Lehtosen ateljee. Hän suunnittelee siellä omalle Lili Marleena -merkilleen vaatteita.

Merelle avautuva lasitettu terassi on käytössä huhtikuun puoli- välistä syyskuun loppuun. Terassi rakennettiin alkuperäisen erkkerin paikalle vanhoja suunnitelmia kunnioittaen.

NÄKYMÄ IKKUNASTA on idyllinen: puiston ja Kluuvinlahden jatkeena on valkoinen puusilta. Horisontissa häämöttää Suomenlinna. Pariskunnan lapsenlapsi Nestor viihtyy ikkunan ääressä, ja mikä onni onkaan, jos merellä sattuu kulkemaan ruotsinlaiva.

Kristiinan mielestä heidän kodissaan parasta on monimuotoisuus. Siellä on terassia, parvekkeita ja erkkereitä. Huoneet ovat korkeita, ikkunat kauniita.

”Verhoja meillä ei ole. Olen harkinnut niitä alusta asti, mutta en vain osaa päättää, millaiset niiden pitäisi olla. Kauniit kaaret jäisivät niiden taakse piiloon, eikä meille oikein näe sisäänkään mistään.”

Idea makuuhuoneen taivastapetista löytyi ruotsalaisesta sisustuslehdestä. Rebel Walls -merkkisen tapetin voi mallintaa oman seinän kokoiseksi.

Kristiina haluaa, että kotona on tilaa tanssia, ja se onnistuu hyvin avarassa alakerrassa, jossa iso ruokahuone yhdistyy olohuoneeseen. Kodissa pitää Kristiinan mukaan myös voida elää niin, ettei tarvitse varoa sormenjälkiä tai tahroja.

”Rakastan punaista ja muita värejä. Minun olisi vaikea asua esimerkiksi mustavalkoisessa kodissa.”

Yläkerran kylpyhuone remontoitiin keittiö-remontin yhteydessä. Vanha peili on kotoisin anopilta, amme on ostettu saksalaisesta verkkokaupasta.

Huonekalut ovat talossa pääosin pysyneet samoina, jotain on hankittu lisää vuosien varrella. Asunnon edelliset omistajat järjestivät huutokaupan, josta Kristiina ja Antti ostivat vanhan pöytäryhmän ja ruokapöydän tuolit.

Pari kristallikruunua tuli myös ostettua. Toisen Kristiina oli jättänyt sohvalle, ja hänen isänsä istui vahingossa sen päälle, joten se meni varaosiksi.

Kristiina Huhtamäelle kodin kauneus on tärkeää. Hän vaihtelee usein esineiden ja huonekalujen järjestystä.

Sisustusta ei vaihdeta, huonekalujen paikka voi tosin vaihtua.

”Olohuoneen sohvat ovat niin painavat, ettei niitä voi helposti siirrellä, mutta viimeksi kierrätin talon kaikki lipastot eri paikkoihin. Pikkutavaroiden paikkoja voin vaihtaa useasti, ja niitä voin hankkia uusiakin, sitähän mieheni ei edes huomaa.”

Armas Lindgren suunnitteli Ribbinginhovin yli sata vuotta sitten. Lähes alkuperäisenä säilynyt, kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus on suojeltu.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 5/22.

Kommentoi +