Pirjo Hassisen romaani Toisella tavalla onnellinen onnistuu näyttämään kaiken oleellisen keski-ikäisen naisen elämästä – lue Eevan kirjavinkit
Kulttuuri
Pirjo Hassisen romaani Toisella tavalla onnellinen onnistuu näyttämään kaiken oleellisen keski-ikäisen naisen elämästä – lue Eevan kirjavinkit
Kirjailija Pirjo Hassisen Toisella tavalla onnellinen -romaanin juoni kulkee kuin salapoliisikertomus. Entä oletko jo lukenut Anni Saastamoisen Ja mutta entä sitten -romaanin? Lue Eevan kirjavinkit!
Teksti
,,

Kuvat

1.6.2022
 |
Eeva

Eevan kesäkuun kuukauden kirja on kirjailija Pirjo Hassisen romaani Toisella tavalla onnellinen. Lue Eevan kirjavinkit!

Kirja-arvostelu: Toisella tavalla onnellinen – tunteet tulvivat esiin

Onneton sattuma pysäyttää nelikymppisen Sannan miettimään elämäänsä. Pandoran lipas avautuu, kun Sanna osuu kultasepänliikkeeseen kesken ryöstön ja puukkomies tuuppaa hänet lattialle.

Toisella tavalla onnellinen (Otava) on Pirjo Hassisen romaaniksi ohut, 200-sivuinen, mutta sen tiivis kerronta onnistuu näyttämään kaiken oleellisen keski-ikäisen naisen elämästä: muistojen taakan, rajalliset vaihtoehdot ja niihin ladatut tunteet.

Henkilöt ovat tunnistettavia: lapsettomalla Sannalla on päällisin puolin kaikki hyvin, toimiva suhde miesystävään ja unelmatyö aikuislukion rehtorina. Silti väkivaltainen välikohtaus ajaa hänet tilanteeseen, jossa hän tuntee, ettei edessä ole kuin kuolema tai uudelleensyntymä.

Sannan lapsuudenystävä Sara asuu arkkitehdin suunnittelemassa lasitalossa, jonka olohuone on suuri kuin naisten rippikirkon keskilaiva. Sara on pyrkinyt ja päässyt piireihin. Hän on nainut rahaa mutta tuskailee nyt perhevelvollisuuksien keskellä. Kasvakaa, haluaisi Sara huutaa kolmelle riehuvalle pojalleen. Ja mies haluaisi vielä yhden lapsen lisää.

Niukin mutta piinallisen tarkoin lausein Hassinen näyttää, millaisista avainkokemuksista elämän pohja rakentuu. Isän työttömyys ja kahta työtä puurtaneen äidin katkeruus myrkyttivät Sannan lapsuuden ilmapiirin, satunnainen ihastus sytyttää intohimon mutta sysää tylysti luotaan.

Aikuisen Sannan ahdistus kasvaa, mutta lukijan onneksi hän pakenee uteliaisuuteen: juoni kulkee kuin salapoliisikertomus, kun Sanna lähtee selvittämään appensa jäämistöstä löytävän kellon alkuperää. Tehokkaaseen tarinaan nivoutuu myös mustasukkaisuutta, petoksia, epäonnekas nykytaiteilija – ja monta herkullista kielikuvaa.

Teksti: Outi Rastas

3 x Eevan kirjasuositukset

1. Mutta pimeys näkee sydämen, Tuomas Mustikainen 2. Tyttö, nainen, toinen, Bernardine Evaristo 3. Ja mutta entä sitten, Anni Saastamoinen

Uusin silmin

Autofiktio – Mutta pimeys näkee sydämen

Toimittaja Tuomas Mustikaisen vahvasti omaelämäkerrallisen esikoisfiktion sotateema on surullisen ajankohtainen. Mutta pimeys näkee sydämen (Like) kertoo nuoresta sotareportterista, joka Gazasta palattuaan yrittää haparoiden saada otetta uudesta arjestaan ja solmia ihmissuhteita, kun täysin yllättäen menettää näkönsä. Mustikainen ei mässäile synkillä teemoillaan, ja juuri toteava tyyli tekee tarinasta vaikuttavan. Sodan haavoja ei tarvitse korostaa.

Naisten asialla

Suurromaani – Tyttö, nainen, toinen

Bernardine Evariston upea Tyttö, nainen, toinen (WSOY) on romaani, jota lukiessaan tuntee yhtäältä samastuvansa sen henkilöihin ja toisaalta oppivansa koko ajan uutta. Se vyöryttää lukijan eteen mustien brittiläisten naisten elämän koko kirjon vuosikymmenien ja monen sukuolven ajalta. Tutuiksi tulevat muun muassa arvostettu kirjailija, piinkova bisnesnainen ja köyhä yksinhuoltaja sekä heidän historiansa. Toisiinsa risteytyvät tarinat solmitaan lopussa yhteen nerokkaasti. Tästä lukukokemuksesta tekee mieli intoilla pitkään jälkeenpäin.

Lopun jälkeen

Tragikomedia – Ja mutta entä sitten

Luigi on eronnut pitkästä nuoruudenliitostaan, Lailan rakas ystävä on kuollut. Kolmikymppiset kaupunkilaiset tekevät raskaita surutöitään tahoillaan ja pohtivat, miten aloittaa uusi elämä tilanteessa, jossa vain haluaisi entisen takaisin. Kirjailija Anni Saastamoinen kirjoittaa tavattoman lempeästi satutetuista ihmisistä elämän käännekohdassa. Ja mutta entä sitten -romaanin (Gummerus) päähenkilöitä haluaisi halata, ja heille jää toivomaan kaikkea hyvää.

Tekstit: Annaleena Jalava

2 x Dekkarit: Poliisi palaa kotiin

1. Lokin huuto, Ann Cleeves 2. Lasitarha, Tuire Malmsted.

Rikoksen jäljet johtavat menneisyyteen kahdessa uutuusdekkarissa. Vera Stanhopesta tuttu Ann Cleeves on luonut uuden suosikkipoliisin. Lokin huudossa (Karisto) Matthew Venn on palannut kotikaupunkiinsa ja joutuu murhaa tutkiessaan syventymään hylkäämänsä uskonyhteisön saloihin.

Tuire Malmstedtin Lasitarhassa (Aula & Co) Elmo Vauramo taas yrittää kotiutua uudelleen Jyväskylään ja selvittää kadonneen lapsen kohtaloa. Kumpikin kirja on laatutyötä.

Teksti: Mari Paalosalo-Jussinmäki

Kirja-arvostelut on julkaistu Eevassa 6/22.

Kommentoi +