1920-, 1970- ja 2000-luvun muoti on taas täällä! Brigitte Bardot'n ruutukuosi, Abba-Agnethan sininen luomiväri & muut muotitrendit, joita et voi nostalgiannälkäisenä vastustaa
Tyyli
1920-, 1970- ja 2000-luvun muoti on taas täällä! Brigitte Bardot'n ruutukuosi, Abba-Agnethan sininen luomiväri & muut muotitrendit, joita et voi nostalgiannälkäisenä vastustaa
Tämän kevään trendeissä on vaikutteita etenkin 1920-, 1970- ja 2000-luvulta. Kauneustoimittaja Hanna Pesonen selvitti, miten se näkyy vaatekaapissa ja meikkipussissa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 5.4.2022
Kauneus ja Terveys

Aika entinen ei koskaan enää palaa. Laulun sanoissa on totta toinen puoli, sillä vaikka muoti lainaa menneiden vuosikymmenten trendejä, ne eivät koskaan palaa täsmälleen entisenlaisina. Trendeissä on aina ripaus uutta, ja juuri tämä moderni twisti pitää muodin kiinnostavana ja käyttökelpoisena.

Varsinkin 1950–70-luvut ovat silti muotisuunnittelijoiden ja ilmeisesti myös kuluttajien kestosuosikkeja, joista poimitaan säännöllisesti trendejä nykymuotiin. Yhtäläisyydet voivat olla niin hienovaraisia, ettei niitä aina edes tajua, ellei ole elänyt kyseisillä vuosi­kymmenillä.

Tämän kevään muoti- ja kauneustrendit ovat raikas yhdistelmä kuohuvaa 1920-lukua, 1970-luvun hippeilyä ja makeasti alkanutta 2000-lukua, unohtamatta modernia twistiä.

Muotitalot vasemmalta oikealle: Dolce & Gabbana, Simone Rocha, Dolce & Gabbana, Chanel, Chanel.

1920-luvun modernit muusat

Kevään 2022 muoti lainaa kuohuvalta kaksikymmenluvulta hapsut, helmet ja höyhenet – ja Coco Chanelin väljän ja mukavan tyylin.

1. Merimiesten työpaidasta tuli naisten trendivaate. Saint James Meridame -puuvillapaita 79 e, Kapteenska. 2. Helmet ja pää­koristeet trendaavat taas. Hiuspanta 8,90 e, Cailap. 3. 1920-luvulla käytetty kakkumaskara sopii hyvin ripsipidennyksiä käyttäville. Joe Blasco Cake Mascara 29,50 e. 4. Chanel N°5 -parfyymi kuuluu yhä maailman myydyimpiin. 149,60 e. 5. Poskipuna on must-meikki. Max Factor Facefinity Blush 05 Lovely Pink 12,90 e. 6. Amorinkaaren korostaminen onnistuu Sisley Phyto Levres Perfect 11 Sweet Coral -huulten­rajauskynällä. 44,50 e.
Pukeudu mukavasti kuin Coco Chanel.

Mullistava mukavuus

Tämän kevään ehkä yllättävin mutta toisaalta varsin looginen trendivuosikymmen on roaring twenties, näkökulmasta riippuen kuohuva tai iloinen 1920-luku.

Muodissa näkyy nytkin hapsuja, höyheniä, helmiä ja paljetteja, eikä niitä säästellä vain juhliin. Kuten 1920-lukua myös 2020-luvun alkua on leimannut yhteiskunnallisesti erikoinen aika. Sata vuotta sitten karisteltiin ensimmäisen maailmansodan kauhuja juhlimalla aina kieltolakiin asti. Koronapandemian loppumisen odottelun tunnelmassa on jotain yllättävän samaa.

1920-luvun tunnetuin vaate oli The Great Gatsby –Kultahattu -elokuvastakin tuttu hapsuilla ja paljeteilla koristeltu hihaton flapper-mekko, jossa on pudotettu vyötärölinja. Kaulaan pujotettiin helminauha ja hiuksiin höyhenkoriste tai otsapanta.

Helmikorut ja hiuskoristeet ovat iso trendi myös tällä tuoreemmalla 20-luvulla. Tänä keväänä esimerkiksi muotitalo Chloélta tulee näyttäviä hapsuja ja mekkoja, jotka lainaavat vyötärölinjansa flapper-mekolta. Helmat tosin viistävät maata polvien sijaan.

1920-luvun tärkeä muotivaikuttaja oli Gabrielle ”Coco” Chanel, joka halusi tehdä naisten vaatteista mukavampia. Chanelin suunnittelemissa vaatteissa ei ollut korsetteja vaan väljä siluetti. Hänen jalassaan nähdyt kaksiväriset avokkaat ovat taas iso trendi.

Polkka oli 1920-luvun hittikampaus. Nyt trendipolkaksi on nousemassa boy bob, huulten korkeudelle tai korvien alle ulottuva malli, otsatukalla tai ilman.

Meikissä enemmän oli enemmän: 1920-luvulla korostettiin yhtä aikaa niin silmiä, huulia, poskia kuin kulmia. Poskipuna levitettiin kasvoille pyöreiksi palloiksi ja huulissa korostettiin amorinkaarta. Jos kauneuspilkkua ei ollut omasta takaa, se piirrettiin kajalkynällä.

Näistä trendeistä näkyvin keväällä 2022 on poskipuna, joka on nyt myös nestemäistä ja jonka moderni twisti on huolellinen häivytys. Huulten rooli kasvaa, kunhan maskeista päästään. Huultenrajauskynä paiskii hommia koko huulilla.

Elokuvatähtiä ehostanut meikkitaiteilija Max Factor loi 1920-luvulla ensimmäisen meikkikokoelman tavallisille naisille. Hän purkitti ripsivärin putkiloon ja kehitti meikkivoiteen. Ei ole liioiteltua sanoa, että 1920-luku mullisti naisten tyylin ja meikkaamisen.

Keväällä 2022 sama jatkuu, mutta nyt kaikki sukupuolet ovat yhä vapaampia valitsemaan, miten pukeutuvat ja meikkaavat – tai miten eivät meikkaa. Meikittömyys on osalle kannanotto kauneusihanteisiin. Toisilla taas on jo 2020-luvun hittikestokäsittely valmiina: ripsien kestotaivutus tai kulmalaminointi.

1970-luvun BB-tähti

Brigitte Bardot’n suosima pikku­ruutu, kuohkeaksi föönattu tukka ja sininen luomiväri tuntuvat taas ajankohtaisilta.

1. Gingham-ruutuinen mekko on vuonna 2022 puhvihihainen. Camilla-mekko 49,99 e, Lindex.. 2. Naisellisessa Cacharel Anais Anais -tuoksussa on kieloa, liljaa ja hyasinttia. 39,90 e. 3. Sinisiä luomivärejä mattana ja kimaltavina kätkee sisälleen Essence Ice, Ice Baby! -luomiväri­paletti. 4,10 e. 4. Ripsivärien kesto­suosikki, tuuhentava Maybelline Great Lash Mascara vuodelta 1971 myy yhä. 9,20 e. 5. Tehokkaan Remington PROLuxe You 2400 W -hiustenkuivaajan älysensori muistaa sinulle sopivat asetukset. 149,95 e. 6. Järeät tolppakorot valtaavat taas kesäkadut. Ovet-korkokengät 129,90 e, Unisa.
Rajaa silmät kuin olisit Brigitte Bardot.

Hippityylin lumoissa

Tänä keväänä näkyy paljon 1970-luvun tyyliä: leveitä lahkeita, haalareita, kelsi­takkeja, vatsan paljastavia toppeja, kotelo­mekkoja, vekki- ja minihameita, laatikkomaisia pokia sekä suuria hattuja ja korvakoruja. Värit ovat kirkkaita ja solmuvärjäys suosittua. Jopa hippityyliin solmittu päähuivi on trendikäs. Näyttelijä Brigitte Bardot’n tutuksi tekemä gingham-ruutu jatkaa muodissa.

Hippiajan ikonisin hiustyyli oli kerroksittain leikattu ja kuohkeaksi föö­nat­tu. Kuinka ollakaan, näyttävä föönaaminen on jälleen in. Charlien enkelit -sarjan tähti Farrah Fawcett antaa inspiraatiota. Vuonna 2022 hiukset saavat tosin liehua vapaammin ja kihara on aavistuksen loivempi kuin aiemmin.

1970-luku on ajankohtainen myös Abba-yhtyeen paluun vuoksi. Eläköön laulaja Agnetha Fältskogin sininen silmämeikki!

1970-lukulaiset saattoivat myös rajata silmänsä kauttaaltaan mustalla kajalkynällä Brigitte Bardot’n tapaan. Ripsi­väriä ei säästelty, ja sille oli vankka paikkansa myös alaripsissä. Poskipuna levitettiin kohti ohimoita, ja kasvoille liimattiin korukivitarroja.

Kaikkia näitä meikkitrendejä on odotettavissa myös tänä keväänä. Erityisesti jännittäviä silmänrajauksia ja korukiviä vilahteli muotinäytöksissä mallien kasvoilla. Poskipuna kiipeää ja lähes sulautuu silmämeikkiin.

2000-luvun farkkutytön paluu

Täältä ne taas tulevat: 2000-luvun farkkubuumi, veluuriverkkarit ja pleksiaurinko­lasit! Ei unohdeta myöskään krepattua tukkaa, huuli­kiiltoa ja makeita tuoksuja.

1. Millenium toi risat yksityiskohdat muotiin, eivätkä ne ole lähteneet vieläkään. Farkut 39,95 e, Zara. 2. Näe vaaleanpunaista! Gdansk-aurinkolasit 15,99 e, Cailap. 3. Itseruskettava liina päivettää ihon vuoteen 2022. Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer Self Tan Wipe 2,90 e. 4. Älä unohda aurinkopuuteria. Guerlain Terracotta Bronzing Powder 03 Medium Warm 60 e. 5. Britney Spearsin Fantasy EdP:n makea tuoksu syntyy litsistä, kiivistä, valkosuklaasta ja orki­deasta. 34,99 e. 6. Huulikiilto on nyt myös ihonhoitotuote, joka täyteläistää huulia. Maybelline Lifter Gloss 20 Sun -huulikiilto 8,90 e. 7. Kreppiraudan käyttö­tarkoitus on jalostunut sitten vuoden 2000. Tuo sillä volyymiä tyveen. BaByliss BA2165CE -kreppirauta 29,99 e.
Meikkaa huulet ja kreppaa kuin Christina Aguilera.

Muodin aidot milleniaalit

Uuden vuosituhannen alun tyyli-ikoneita olivat Britney Spears, Christina Aguilera ja Paris Hilton. Myös 1990-luvun suosikkibändien Destiny’s Childin ja Spice Girlsin tyylivaikutteet näkyivät 2000-luvun alussa edelleen.

Spaissareiden liioitellun paksupohjaiset Buffalo-kengät ovat olleet muotia jo jonkin vuoden ja näyttävät taas alkusokin jälkeen yllättävän normaaleilta.

Millenium oli farkkujen kulta-aikaa, jolloin melkein minkälainen malli tahansa oli pop. Nyt farkuissa on leveähköt ja suorat lahkeet tai polven alapuolelta levenevä bootcut-leikkaus. Vyötärölinja on korkeampi ja ylimääräiset koristelut ovat jääneet pois.

2000-luvun alussa käsilaukut olivat joko jättimäisiä tai pienenpieniä ja lyhythihnaisia. Lyhythihnaiset käsilaukut ovat taas sujahtaneet tyylivaikuttajien kainaloon. Pleksi ja värilinssit ovat palanneet aurinkolaseihin.

Millenium-meikkiä hallitsivat huulikiillot, vaaleanruskehtava huulipuna, aurinkopuuteri, helmiäisluomiväri kulmaluulla ja valokynän avokätinen annostelu silmien ympärillä. Mitä enemmän aitoa tai tekaistua rusketusta iholla oli, sitä parempi.

Huulikiilto on tehnyt vahvan paluun, mutta uudenlaisena. Yhä useampi tuote lupaa huulille täyteläisyyttä hyaluronihapolla, josta ei vielä parikymmentä vuotta sitten tiedetty. Koostumus ei myöskään enää houkuttele irtohiuksia kuin kärpäspaperi. Myös purkkirusketus on aiempaa luonnollisempi, koska tuotteet kehittyvät koko ajan.

Kulmat ovat palaamassa 2000-luvun alun ohuem­paan suuntaan. Toistaiseksi muodikkaimmat ovat ylöspäin harjattavat tai laminoitavat semituuheat kulmat. Näyttävien palkkikulmien aika alkaa olla ohi.

2000-luvun hiusmuoti oli iloinen sekamelska pikkulettejä, kreppauksia, piikki- ja sykerökam­pauksia. Kreppiraudalle on tänä keväänä taas kovasti käyttöä. Voit kokeilla krepata koko polkkatukan tai ponnarin tai luoda raudalla hiusten tyveen salaista tukea.

Millenniumin tuoksuihin kuuluivat Dolce Gabbanan Light Blue, Escadan Magnetism, Donna Karanin DKNY Be Delicious ja Marc Jacobsin Daisy. Ne porskuttavat yhä. Tuleeko muistoja mieleen?

Kevätmuotia 2022 esittelevät muotitalot vasemmalta oikealle: Dolce & Gabbana, Chanel, Simone Rocha, Miu Miu.

Vuoden 2022 omat twistit

Jo vuosia jatkunut kirpputori- ja second hand -trendi takaa sen, että menneet vuosikymmenet ovat katukuvassa läsnä mitä persoonallisimmilla tavoilla.

Vuonna 2022 tyyli ei sentään ole pelkkää nostalgiaa, vaan tämän kevään ominta muotia ovat pandemian inspiroimat ylellisen mukavat kašmir- ja merinovillaiset oloasut, sporttileggingsit ja collegemekot. Myös väljästi leikatut tikatut takit ja muut oversize-vaatteet jatkavat muodissa.

Vaatteilta odotetaan vastuullisuutta. Yhä useampi haluaa untuvansa sertifioituna ja merinovillansa mulesing-vapaana ilman lampaiden kärsimystä. Polyesteriä ja muita materiaaleja kierrätetään uudelleen käyttöön.

Vuoden 2022 muoti kiteytyykin persoonalliseen ja hallittuun kontrastiin. Joogatrikoot ja trenssi voivat hyvin kuulua samaan asuun. Röyhelöpuseron voi yhdistää lenkkareihin, joissa mennään yhä melkein minne vain.

Kommentoi +