Kestopigmentointi meni pieleen, saako sen pois?
Kauneus
Kestopigmentointi meni pieleen, saako sen pois?
Epäonnistunut kestopigmentointi voi olla vuosien riesa. Tehosiko laserhoito huultenrajauksiin?
Teksti

Kuvat
,

5.4.2019
 |
Kauneus ja Terveys

Aina kestopigmentointi ei onnistu toivotulla tavalla. Tehokkain tapa hajottaa ihoon neulattu väri on laserhoito, jolla poistetaan myös tatuointeja. Pigmentoinnin poisto on suhteellisen helppoa mutta vaatii aikaa ja rahaa.

Lasersäteet hajottavat väripigmentit ihon alta ilman, että pinta menee rikki. Näin iho ei vuoda verta eikä siihen tule arpea. Värin hajoamisvauhtiin vaikuttavat pigmentoinnin värisävy ja syvyys.

Laserhoitoja tekevä lääkäri Piotr Sikorski kertoo, että punaiset ja tummat sävyt hajoavat helposti. Pigmentointien poistaminen onkin yleensä nopeaa.

Kestopigmentointi haalistuu iholta noin 1–2 vuodessa, mutta väri voi pysyä myös paljon pidempään. Haalistumisen odottelu ei ole vaihtoehto, jos tulos on mennyt pahasti pieleen.

Kestopigmentointiväriä voidaan poistaa ihosta myös fysiologisella maitohapolla (Color X -hoito) tai keittosuolalla (NaCl-liotus). Laseria edullisempia poistokäsittelyjä tekevät pigmentointihoitolat.

Kauneushoitola Blue Lagoonissa Espoossa pigmentointeja ja niiden poistoja tekevä Galina Viljanen kertoo, että keittosuolaliuos hakataan ihoon samalla laitteella kuin kestopigmentointivärikin. Suola huuhtoo väriä pois.

Jos väri on syvällä ihossa tai sitä on paljon, tarvitaan 1–3 liotusta. Yksi maksaa 95 euroa.

Hän tekee 2–3 poistoa viikossa. Usein kyseessä on huonolaatuinen kulmien microblading, josta on tullut sinertävä tai punertava.

Pigmentoinnista voi tulla vääränvärinen monesta syystä. Jos väri tummuu, se on Viljasen mukaan yleensä laitettu liian syvälle ihoon.

Pigmentointivärit koostuvat useista raaka-aineista. Jokin tai kaikki niistä voivat vaihtaa väriä ihossa ajan myötä.

Joissakin pigmentointiväreissä on yhä rautaoksidia. Sekin voi muuttaa lopputuloksen väriä. Lisäksi se voi laukaista nikkeliallergian. Viljanen ei käytä värejä, joissa on rautaoksidia.

Ikävät yllätykset voi minimoida valitsemalla ammattitaitoisen tekijän. Kokenut pigmentoija tietää, miten värit käyttäytyvät. Hän tekee pigmentoinnista mieluummin ensin liian luonnollisen kuin liian voimakkaan.

Jotakin laadusta voi päätellä jo pigmentoinnin tekopaikasta ja hinnasta. Kun ottaa kestävää väriä niinkin näkyvälle paikalle kuin kasvoihin, halpa hinta ei saisi olla ainoa valintakriteeri.

Fortwona QX MAX -laserhoito

Testaaja: business controller Riitta Harmia.

Ongelma: Epäonnistunut huultenrajaustatuointi: punainen väri muuttui pian laiton jälkeen sinertäväksi.

Hoito: Lääkäreiden ja laserhoitajien tekemä Fotona QX Max -laserhoito. Ei riko ihoa eikä jätä arpia. Tehoaa kaikkiin tatuointiväreihin. Hoidettava alue puudutetaan voiteella. Sitten sitä käsitellään laserilla. Itse toimenpide huultenrajoihin kestää vain minuutin.

Miltä hoito tuntuu: Ensimmäisellä kerralla käytetään matalaa tehoa, eikä hoito satu. Tehoja nostetaan yhteisellä sopimuksella joka hoidolla, koska näyttää, ettei väri irtoa. Viimeinen eli kuudes käsittely sattuu, koska teho on kova. Iho on kipeä muutamia tunteja ja punoittaa illalla. Ihoalue hilseilee pari päivää.

Montako hoitoa: Pigmentointi lähtee 2–4 käsittelyllä. Tatuointi vaatii aina sarjahoidon. Testaajalle tehtiin 6 laserkäsittelyä.

Hyvä tietää: Iho pitää suojata hyvin auringolta laserhoidon jälkeen. Hoitojen määrä ja siten hinta riippuvat tatuoinnin koosta, paikasta ja käytetyistä väreistä.

Hinta ja testauspaikka: 90 e/hoitokerta, yhteensä 540 e. Cityklinikka Helsinki, p. 0201 777 288, cityklinikka.fi.

Hoitoa testannut Riitta Harmia: En osannut pelätä sinisiä rajauksia

”Minulle tatuoitiin huultenrajaukset Pattayalla Thaimaassa 14 vuotta sitten. Matkaoppaat suosittelivat hoitolaa ja kävivät siellä itsekin.

Pian käsittelyn jälkeen punainen väri muuttui tummansiniseksi. Henkilökunta sanoi, että näin voi joskus käydä, mutta väri voi vielä muuttua punaisemmaksi ajan kanssa. He vakuuttivat, että ainakin sävy haalistuu parissa vuodessa.

Uskoin henkilökuntaa enkä valittanut asiasta. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta vastaavista käsittelyistä enkä osannut pelätä tällaista lopputulosta.

Tummia huultenrajauksia ei saanut peittoon millään huulipunalla eikä huultenrajauskynällä. 14 vuoden aikana totuin ulkonäkööni jotenkuten. Valokuvissa näytin kuitenkin aina siltä kuin suuni olisi musta.

Kävin laserhoidossa parin kuukauden välein kaikkiaan vuoden ajan. Iho parani nopeasti käsittelyiden jälkeen, ja kotihoidoksi riitti vaseliini.

Olen todella tyytyväinen lopputulokseen, vaikkei väri vaalentunutkaan täysin. Pystyn käyttämään vaaleampia huulipunia, eikä sininen rajaus enää kuulla huultenrajauskynän läpi. Fiilis on hyvä.”

Ennen laserhoitoa Riitan huultenrajauspigmentointi näytti tummansiniseltä.
Riitan huulet 3 hoidon jälkeen.
Riitan huulet 6 hoidon jälkeen. Hän on tyytyväinen: vaikka tumma väri ei lähtenyt täysin, se vaaleni selvästi.

Asiantuntija: Vaaleneminen jatkuu

”Riitan huuliin oli tehty Thaimaassa tatuointi epämääräisillä väreillä kesto¬pigmentoinnin sijaan. Huonolaatuinen väri oli tummentunut pian laiton jälkeen.

Kestopigmentointi hajoaa yleensä 2–4 laserkäsittelyssä, koska väri on ihon pinnalla. Tatuoinnin poistoon tarvitaan liki tuplasti hoitoja, koska väri on syvemmällä ja sitä voi olla enemmän.

Laserhoitoon liittyy joskus vääriä käsityksiä. Se ei polta ihoa, eikä siitä myöskään tule arpia. Se on myös melko kivuton, joskin huulten alue on aina herkkä.

Riitalle tehtiin kuusi hoitoa. Vaikka väri ei hajonnut täysin, se voi yhä vaalentua. Kun väri rikotaan laserilla, partikkelit poistuvat aineenvaihdunnan mukana pikkuhiljaa. Vaalenemista voi tapahtua vielä kuukausia laserhoidon jälkeen.”

Asiantuntija: Piotr Sikorski, lääkäri/Cityklinikka Helsinki.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 3/2019.

Kommentoi +