Romantiikkaa, lempeää viisautta vai kutkuttava murhamysteeri? 14 ihanaa kirjavinkkiä kesään
kesäluettavaa
Romantiikkaa, lempeää viisautta vai kutkuttava murhamysteeri? 14 ihanaa kirjavinkkiä kesään
Nyt pääset nojatuolimatkalla niin tulevaisuuteen kuin kaukomaillekin. Kokosimme yhteen 14 uutuuskirjaa, joihin kannattaa tarttua tänä kesänä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 7.7.2023

1. Ilona Tuomisen Seurustelusalaliitto | Ihan kuin elokuvissa

Häät, särkynyt sydän, muutto vanhaan mummolaan ja naapurina joku kärttyisä Koistinen. Voisiko olla yhtään elokuvamaisempaa asetelmaa? Ilona Tuomisen Seurustelusalaliitto kertoo Sannista, jonka elämän ihanimmasta päivästä tulee kamalin.

Miten jatkaa arkea, kun kaikki on ihan palasina? Onneksi hyvän mielen kirjoihin kuuluu, että lopulta kaikki on hyvin – ja tarina nähdään valkokankaalla, sillä sen elokuvaoikeudet on jo myyty.

- Mari Karsikas

2. Meri Savosen Amandan kolme kesää | Aitoja ihmisiä

Jos pidät chick lit -kirjojen päähenkilöitä ja juonenkäänteitä epäuskottavina, tartu Meri Savosen esikoisromaaniin Amandan kolme kesää. Sen päähenkilö Amanda tuntuu hyvällä tavalla tutulta ja tavalliselta.

Amanda on lähes nelikymppinen opettaja, jolla on haave lapsesta – mutta yhden riidan jälkeen ei enää olekaan miestä. Sen sijaan on yksinjäämisen pelko, juoksukerho ja työkaverin ulkoilutusta kaipaava koira – ja kolme kesää, joiden aikana suru alkaa muuttua iloksi.

- Mari Karsikas

3. Torrey Petersin Detransition, baby | Äitiys 2.0.

Torrey Petersin bestseller Detransition, baby todistaa, että kun romaani on tarpeeksi hyvä, se voi yhtä aikaa olla saippuaoopperamaisen viihdyttävä ja mieleenpainuvan syvällinen. Siinä kuvataan perheen perustamista transyhteisön näkökulmasta.

Transnainen Ames on vuosia aiemmin palannut elämään miehenä ja saa yllätyksekseen tietää olevansa tulossa isäksi. Yhdessä lapsen biologisen äidin Katrinan ja eksänsä, transnainen Reesen kanssa hän päättää yrittää perustaa omannäköisen perheen. Ongelmia seuraa, mutta ne ovat erilaisia kuin kukaan kolmikosta on ennalta kuvitellut.

- Annaleena Jalava

4. Valérie Perrinin Vettä kukille | Tunteikas tarina

Valérie Perrinin Vettä kukille on harvinaislaatuisen kaunis tarina. Hautausmaan työntekijä Violette huolehtii kukkien lisäksi jokaisesta haudoillakävijästä. Hänen oma tarinansa paljastuu, kun ovelle ilmestyy poliisi oman äitinsä tuhkat mukanaan. Kirjan edetessä selviää, miksi hautausmaa on Violettelle rakkauttakin tärkeämpää.

- Clarissa Rosi

5. Veronica Henryn Kuinka rakastua kirjakaupassa | Kirjarakkautta

Kun lukiessa on oltava muistivihko ja kynä vieressä, ollaan ihanan äärellä. Veronica Henryn romaani Kuinka rakastua kirjakaupassa vilisee niin paljon kirjavinkkejä, että kirjojenystävä hykertelee.

Romaanin nimi enteilee juonta: Emilia perii isänsä kirjakaupan Cotswoldsissa ja joutuu pohtimaan, kunnostaisiko vai myisikö sen. Mutta odota vielä: feel good -romaanille tyypillisen hyväntuulisuuden lisäksi kirjassa on harvinaisen monikerroksiset henkilöhahmot.

- Anni Peltola

6. Benedict Wellsin Hard Land | Aikuistumisen kesä

Nostalginen ja koskettava kasvutarina, jonka taustalla väreilevät elokuun kultainen valo ja 80-luvun hitit. Sellainen on Benedict Wellsin vuoden 1985 Missouriin sijoittuva Hard Land.

15-vuotias Sam elää elämänsä kesää. Hän menee töihin elokuvateatteriin päästäkseen pakoon kodin ahdistavaa tunnelmaa, saa ensimmäistä kertaa ystäviä ja rakastuu. Tulevaisuus kutkuttaa ja kiihottaa, mutta suunnitelmia painaa synkkä varjo. Äiti sairastaa vakavaa sairautta, ja liian pian pojan on kasvettava aikuiseksi.

Jos innostut tämän jälkeen kasvutarinoista, ota lukuun myös Wellsin upea esikoinen Yksinäisyyden jälkeen.

- Milla Kukkonen

7. Liv Strömqvistin Peilisalissa | Feministinen heräys

Ruotsalainen Liv Strömqvist on kertakaikkisen uskomaton lahjakkuus. Hänen sarjakuva-albuminsa sisältävät asiaa monen tietokirjan verran, ja asia tarjoillaan hauskasti.

Strömqvistin uusin suomennettu teos Peilisalissa ruotii suhdettamme ulkonäköön niin historiallisin kuin ajankohtaisinkin esimerkein. Miksi suhtaudumme siihen pakkomielteisesti? Tämä albumi saattaa muuttaa maailmankuvasi.

- Annaleena Jalava

8. Hope Adamsin Vaaralliset naiset | Karkotetut naiset

1800-luvulla pikkurikollisia karkotettiin Lontoosta nykyiseen Tasmaniaan. Vaaralliset naiset kertoo yhden laivamatkan tarinan.

Hope Adams yhdistää dekkaria, ihmissuhderomaania ja yhteiskunnallisuutta ja onnistuu kertomaan elävästi siitä, miten ankaraa naisten elämä viktoriaanisessa Englannissa oli. Tarinan on inspiroinut tilkkutyö, jonka Rajah-laivan oikeat matkustajat tekivät.

- Mari Paalosalo-Jussinmäki

9. Jamaica Kincaidin Annie John | Voi nuoruus

Kun olet varmis suureen ja syvältä koskettavaan lukukokemukseen, tartu Jamaica Kincaidin Annie John -romaaniin. Viimein tänä vuonna suomennettu klassikko kertoo nuoren tytön lapsuuden viimeisistä hetkistä ja irtautumisesta kodin ilmapiiristä.

Kincaid ei yliselitä vaan näyttää kipeätkin tunteet hienovaraisesti ja kauniisti. Viimeisen sivun jälkeen nuorta Annieta jää kaipaamaan.

- Annaleena Jalava

10. Kaisu Tuokon Kosto | Pikkukaupungin salaisuudet

Kaisu Tuokon uuden romaanisarjan aloitus lupaa hyvää kaikille dekkarien ystäville. Länsirannikon pieneen Kristiinankaupunkiin sijoittuva Kosto esittelee lukijalle kiinnostavat päähenkilöt, joita rikostutkinnan lisäksi yhdistää nuoruusiän romanssi.

Eevi on paikallislehden taitava toimittaja, Mats rikospoliisi. Kun merestä löytyy ruumis, entiset rakastavaiset joutuvat työtekemisiin keskenään. Romaani käsittelee taitavasti ajan ilmiöitä nettikiusaamisesta metoohon, ja lopun yllätyskiepautus palkitsee lukijan.

- Annaleena Jalava

11. Mikaela Bleyn Totuus | Rikos perheessä

Maahanmuuttajalähiöistä rikkauksiin nousseen Gustavin vaimo ja lapset katoavat. Tutkimusten edetessä täydelliseltä näyttäneen elämän alta paljastuu rahavaikeuksia, väkivaltaa ja valheita.

Mikaela Bley on kirjoittanut Totuuden juoneen niin paljon yllättäviä käänteitä, että lukija antaa anteeksi epämiellyttävät päähenkilöt. Kirja aloittaa ex-jalkaplloilijasta ja nykyisestä rikostutkijasta Henrik "The Killer" Hedinistä kertovan sarjan. Se sijoittuu Malmöseen, mikä on virkistävää.

- Mari Paalosalo-Jussinmäki

12. Petja Lähteen Yksi neljästä | Uusi dekkarisarja

Rikosromaanien perinteeseen tuntuu kuuluvan, että alussa tapahtuu aina raaka murha. Niin käy myös Petja Lähteen Yksi neljästä -dekkarissa.

Rikostutkija Terhi Nuoran pöydälle ilmestyy pian myös toinen murha – liittyvätkö ne jotenkin toisiinsa? Eikä epäselvää tilannetta helpota huoli peräkammarissa oleskelevasta pojasta, joka kärttää totuutta isästään. Dekkarisarjan avaus on mallikas ja saa odottamaan lisäosia.

- Mari Karsikas

13. Lynn Messinan Murha paremmissa piireissä | Austen-murha

Mitä syntyy, kun yhdistää Jane Austenin ja Agatha Christien? Nautittavan cozy crime -romaanin Murha paremmissa piireissä.

Amerikkalainen Lynn Messina on luonut hurmaavan sankarittaren, parikymppisen vanhanpiian Beatrice Hyde-Claren, joka törmää kartanoviikonloppuna ruumiiseen. Mukana kuviossa on myös ylpeä ja ennakkoluuloinen herttua, tietysti. Sarjan seuraava osa ilmestyy jo syksyllä.

- Mari Paalosalo-Jussinmäki

14. Pauliina Suden Yksityisalue | Yksityisetsivä ratkaisee

Kerrankin jotain muuta kuin poliisityötä! Pauliina Suden cozy crime -dekkarissa lentoemäntä Tuulia Raja saa potkut ja päätyy yksityisetsiväksi. Hänen ja hänen pomonsa Yrjö Rahkosen kuittailu ovat viihdyttävää, Tuulian äiti hurmaavan rasittava ja juonikin kelpo. Yksityisalue aloittaa sarjan, jonka seuraava osa ilmestyy jo elokuussa.

- Mari Paalosalo-Jussinmäki

Kommentoi +