Katutyylikuvaaja Liisa Jokinen: Unohda vaatteiden jaottelu juhla- ja arkivaatteisiin
Tyyli
Katutyylikuvaaja Liisa Jokinen: Unohda vaatteiden jaottelu juhla- ja arkivaatteisiin
Liisa Jokinen on suositun NYC Looks –katutyylisivuston sekä Gem-vintagehakukoneen perustaja. Hän on asunut New Yorkissa nyt kaksi ja puoli vuotta. Tässä viisi huomiota, jotka hän on tehnyt kaupunkilaisten pukeutumisesta.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 10.6.2019
Trendi

Persoonallisuus on plussaa

”Katutyylikuvauksen kannalta New York on paras paikka Tokion rinnalla. New York kannustaa persoonalliseen pukeutumiseen, ja kaupungin ilmapiiri on vapaa. Täällä on paljon luovaa teollisuutta, luovia aloja ja muotikouluja – ja sen huomaa. Miljoonakaupungissa sulautuu massaan, mutta voi silti pukeutua luovasti ja rohkeasti. Voit laittaa päällesi mitä tahansa, ja kukaan ei ihmettele. Jos pidät jonkun asusta, on ok kommentoida ja kehua sitä. New Yorkin kaduilta löytyy koko pukeutujien kirjo – kaduilla näkee kirppishaita, vintageharrastajia ja ihmisiä, jotka panostavat designer-vaatteisiin.”

Kuka tahansa voi olla trendsetter

”New Yorkissa näkee sekä paikallisia minitrendejä, kuten Telfar-merkin laukkuja ja paikallisen Eckhaus Lattan farkkuja, että globaaleja trendejä, kuten kokopukuun pukeutumista. Nykyään some on monelle ykköskanava jakaa ja etsiä inspiraatiota, mutta trendit leviävät myös kaduilla. New Yorkin katukuvassa näkyy vaikutteita kaikkialta maailmasta. Monella kuvaamallani pukeutujalla on matala kynnys kokeilla erilaisia lookkeja, eivätkä he suhtaudu pukeutumiseen liian vakavasti.”

Yllättäviäkin asioita voi yhdistellä

”Kun lähden ulos, minulla on aina kamera mukana. Hyviä kuvauspaikkoja katumuodin bongaamiseen ovat esimerkiksi Brooklynissa sijaitseva Williamsburgin itäosa ja koko Lower Manhattan. Huomioni herättävät asut, joissa on jotain yllättävää. Kiinnostava asia voi olla vaikkapa mielenkiintoinen siluetti tai väriyhdistelmä. Myös gender blending eli feminiinisyydellä ja maskuliinisuudella leikittely kiehtoo minua. Ei kannata miettiä liikaa, mikä sopii minkäkin kanssa ja mikä ei. Viime kuukausina olen todistanut moneen kertaan, kuinka paksun toppatakin alle voi pukea bisneshenkisen bleiserin ja näyttää silti hyvältä.”

Värejä ei tarvitse pelätä

”Newyorkilaiset rakastavat mustaa, mutta kaupungissa näkee myös paljon värikkäitä asuja. Kuten kaikkialla maailmassa, myös New Yorkissa näkee ihmisiä, jotka ovat käyttäneet asussa vain yhtä tiettyä väriä. Tänä keväänä olen itse inspiroitunut kokoruskeista asuista. Värit kiinnittävät myös paikallisten huomion – kun laitan päälleni Marimekkoa, herättävät värikkäät printit huomiota. Kommentit saavat hyvälle mielelle. Olisi ihanaa, jos Suomessakin kehuttaisiin tuntemattomien tyylejä rohkeammin.”

Arki- ja juhlapukeutumisessa ei ole sääntöjä

”New Yorkissa asuessani olen hylännyt vaatekappaleiden jaottelun juhla- ja arkivaatteisiin. Ei kannata empiä, uskaltaako paljettipuseron pukea keskellä päivää – päälle vaan! Käytännöllisyys ja arkivaatteet eivät välttämättä tarkoita mustia vaatteita, lenkkareita ja hupullisia parkatakkeja. Pukeutumisessa voi käyttää rohkeutta ja olla silti käytännöllinen.”

Tutustu myös:

@nyc_looks

@gem-search

Kommentoi +