
Kevään ykköstrendi on kiiltävät ja terveennäköiset hiukset. Jos kuontalo tuntuu pikemminkin kuivalta, helposti katkeilevalta hamppukasalta, on aika tarkistaa hiustenhoitorutiini ja päivittää tuotteet entistä hoitavampiin.
Parturi-kampaaja, Keune-kouluttaja Outi Ojanen neuvoo, miten katkeilevan ja huonokuntoisen tukan saa elinvoimaiseksi.
Minimoi rasitus
Yleinen syy katkeileville hiuksille on niiden mekaaninen rasitus.
– Hius on joustava, ja sen saa vetämällä katki. Jos hiusta harjaa liian kovaa tai käsittelee märkänä rajusti, se venyy. Myös kuivaimella tai muotoiluraudoilla tehtävät käsittelyt kuluttavat tukkaa.
Föönatessa hiukset on tärkeää kuivata tyvestä latvaan päin. Hiussuomun sulkeutumista voi avittaa harjaamalla hiuksia föönauksen suuntaisesti myötäkarvaan. Vastakarvaan puhaltaminen aiheuttaa hetkessä vaurioita.
Litimärkää tukkaa ei kannata rasittaa heti föönillä, vaan hiusten on hyvä ensin kuivua hieman itsekseen. Sen jälkeen ne voi föönata lähes kuiviksi ja vasta lopuksi muotoonsa.
– Kun käyttää fööniä tai kuumia muotoilurautoja, kannattaa ehdottomasti valita muotoilutuote, jossa on lämpösuoja.
Hyvin hauraalle hiukselle Outi suosittelee maksimissaan 150-asteisen lämpöraudan käyttämistä. Oikein karkea hius kestää parisataakin astetta.
– Laadukkaassa muotoiluraudassa lämpövastukset ovat tiheässä, jolloin riittää, että osion kihartaa tai suoristaa kerran. Se säästää hiusta.
Pitkää tukkaa rasittaa myös poninhäntä, jos sen sitoo aina samaan kohtaan. Siksi ponnari kannattaa solmia pehmeällä lenkillä, jossa ei ole metallia.
Muodikkaat hiusdonitsit ja muoviset hainhammasnipsut ovat hiuksille metallisolkia hellempiä vaihtoehtoja.
Torppaa happivauriot
Hiusten katkeilua aiheuttaa usein myös niiden liiallinen käsittely.
– Silloin taustalla voi olla happivaurio. Sen aiheuttaa kemiallinen käsittely kuten värjäys. Myös auringon UV-säteet ja ilma vaurioittavat hiusta. Kun solmukerros vahingoittuu, hiuksen rakenne menee rikki.
Kun katkeilevia hiuksia alkaa hoitaa, kannattaa varmistaa sampoo- ja hoitoainepullon kyljestä, että tuotteissa on riittävästi kosteuttavia ainesosia, kuten keratiinia.
– Se korjaa ja suojaa rakennetta. Se ikään kuin meikkaa hiuksen pintaa mutta samalla myös hoitaa.
Hoitorutiiniin voi lisätä myös viikoittain käytettävän, keratiinia sisältävän naamion.
– Naamio paikkaa auennutta hiuskuitua ja lisää kiiltoa.
Runsaasti keratiinia sisältävistä tuotteista on hyvä pitää välillä parin viikon taukoja, sillä keratiini voi kerrostua hiukseen, minkä jälkeen ravitsevat ainesosat eivät enää imeydy. Silloin keratiinihoidot voi korvata kosteuttavalla sampoolla ja hoitoaineella.
Hiuksen keratiinikuituja paikkaavat myös kampaamoissa tehtävät rakennekäsittelyt. Tällaisia ovat esimerkiksi Bond-, Olaplex- ja K18-hoidot. Myös latvasuojista sekä hiusseerumeista ja -öljyistä on apua mutta ei aina.
– Kaksihaaraisille latvoille on yksi parannuskeino, ja se on sakset. Pituuksia voi vahvistaa kosteuttavilla hiustuotteilla ja kasvuvaiheessa olevaa hiusta ravinteikkaalla ruokavaliolla.
Kun hius lähtee kokonaan
Aina hiusten ohenemisessa ei kuitenkaan ole kyse katkeilusta. Vanhemmiten hiuksen rakenne vahvistuu. Harmaantuneen hiuksen pintakerros on kolme kertaa vahvempi kuin nuoren.
Jos harmaantuneet hiukset tuntuvat ohuemmilta kuin ennen, syynä on hiustenlähtö.
– Sitä voivat aiheuttaa normaalit ikääntymiseen liittyvät muutokset, hormonaaliset syyt, sairaudet, lääkitys tai ravintoköyhä ruoka.
Syy kannattaa tarvittaessa selvittää lääkärissä. Hiustenlähdöstä kärsiville on omat hoitotuotteensa.
Helpotusta purkista
Mitä sinä haluat kysyä kauneudesta? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.