Kate ja William eivät pidä perheonneaan itsestäänselvyytenä
Ihmiset
Kate ja William eivät pidä perheonneaan itsestäänselvyytenä
William ja Kate saavat keväällä kolmannen lapsensa. Ilouutinen kerrottiin Catherinen rankkojen pahoinvointien takia poikkeuksellisen varhaisessa vaiheessa. Mutta sen verran oli odotettava, että prinsessa Dianan kuoleman 20-vuotismuistelut ehdittiin hoitaa ensin.
Teksti

7.9.2017
 |
Eeva

Ehkä maailman pisin työhönottohaastattelu tosiaan on paikallaan silloin, kun kaikkien osapuolten pitää ymmärtää, mitä tarkoittaa astua maailman mahtavimpaan ja vanhanaikaisimpaan hoviin, keskeiseen rooliin siellä.

Catherine Middleton sai valmistautua kahdeksan vuoden ajan ennen kuin hänestä tuli Firman, brittimonarkian jäsen. Prinssi William halusi niin. Ettei kävisi kuten hänen äitinsä prinsessa Dianan kävi. Vaan että tulija tuntisi olosuhteet, tietäisi läpikotaisin tulevan kumppaninsa, että tulokkaalla olisi mahdollisuus vetäytyä, ennen kuin on liian myöhäistä. Näin lähtökohta liitolle ja sen edellyttämälle asemalle olisi edes jotenkuten tasavertainen ja aikuinen.

Opiskelukaverit Kate ja William olivat ensin kämppiksiä, sitten ystäviä, rakastuivat, rakastivat, treenasivat yhteiseloa useita vuosia ennen avioitumista. He ovat toistensa parhaat ystävät ja syvästi rakastuneita yhä, he ovat pari henkisesti ja fyysisesti, kumppaneiksi kypsyneet toisella tavalla kuin yksikään aiempi tulevahallitsijapari on voinut olla.

Herttuatar Catherine on monin tavoin parasta mitä prinssi Williamille ja brittihoville on tapahtunut. Kuva: MVphotos.

Kunnianhimoa ja iloista itsevarmuutta

Kate Middletonilla on paljon sellaista hyvää, mitä William ei koskaan päässyt kokemaan: vakaa, helppo lapsuus ja nuoruus, kiinteä lämmin perhe, vanhemmat, jotka ovat sinnikkäästi jahdanneet unelmiaan ja saaneet monet niistä toteutumaan. Ahkeruudella, rohkeudella, kekseliäisyydellä. Michael ja Carole Middleton ovat yrittäjiä, keskiluokkaisia menestyjiä, yläluokan termein nousukkaita ja äkkirikkaita.

Eniten he panostivat lapsiinsa: Catherine, Philippa alias Pippa ja James pantiin parhaisiin sisäoppilaitoksiin ja yliopistoihin – satsaus noin miljoona puntaa. Heihin valettiin itseluottamusta ja kunnianhimoa, he saivat harrastaa, matkustaa, kokeilla. Ja kun pitkäksi venähtänyttä, ujoa Katea kiusattiin yhdessä sisäoppilaitoksessa, hän sai nopeasti siirtyä toiseen, vielä parempaan ja kalliimpaan.

Esikoistytär oli päämäärätietoinen, kilpailullinen – urheilussa: nurmipalloa, lätkää, korkeushyppyä ja kilpailussa pikkusiskon kanssa – ahkera, sydämellinen, valoisa, hyvin kasvatettu, matemaattisesti erityslahjakas, taiteista innostunut.  Pitkä, 178-senttinen, hoikka, komea ja suoraryhtinen, välittömästi naurava, nokkela, sanavalmis vaan ei röyhkeä – ja siinä iloisessa itsevarmuudessaan seksikäs.

Kate pitää maaseudusta, yksinkertaisesta ulkoilmaelämästä, urheilusta, pitkistä kävelylenkeistä ja puhureista. Kaikki tämä istuu brittimonarkian elämänmuotoon – ainoa miinus tulee siitä, että Katesta ei ole ratsastajaksi: hän on hevosille allerginen.

William bongasi näyttävän kaunottaren heti ensitapaamisella. He ehtivät seurustella monta vuotta, kunnes William katkaisi suhteen vuonna 2007. Kate oli onneton, mutta osoitti vahvuutensa, hän palasi vanhojen ystäviensä seuraan, jatkoi nuoren naisen vilkasta elämää kuin Jane Austenin sankarittaret. Mutta ei mokannut, ei antanut juoruille aihetta, ei kertonut julkisuuteen prinssistä sanaakaan. Tätä oppituntia hän sanoi kihlajaishaastattelussaan tärkeäksi: hänestä tuli vahvempi, hän pärjäsi ja ymmärsi, että kaikkea entistä ei pidä hylätä. Viisas säilyttää tien vanhojen ystävien ja harrastusten luo, ei kadota mennyttä ja säilyttää jonkin oman tilansa ja nurkkansa vielä sittenkin, kun on Firman jäsen.

Tämä oli niitä seikkoja, joita Diana ei osannut ennakoida.

William haluaa suojella kaikkia läheisiään

Prinssi William on lämmin ja arvokas yhtä aikaa, vitsikäs ja tiukka, sosiaalisesti taitava kuten äitinsä, osaa lukea tilanteita ja ihmisiä, hänellä on kyky keskittyä kulloiseenkin keskustelukumppaniinsa kuin mikään muu ei olisi sillä hetkellä tärkeää.

Hänellä on leveät hartiat – pystyy siis symbolisesti kantamaan imperiumin murheet aikanaan – vilkkusilmät ja iso sydämellinen hymy. Hänellä on sosiaalinen omatunto, häntä on helppo lähestyä. Korskea hän ei ole, henkilökohtainen menetys tuo surun auraa, ikävuosia suurempaa kokemusta. On tiettyjä asioita, joita hän päätti jo teini-iässä menetettyään äitinsä 15-vuotiaana. Hän suojelee pikkuveljeään Harrya kaikelta pahalta. Hän tahtoo isälleen prinssi Charlesille kaikkea hyvää – hän näki isänsä onnen puutteen ja oli tarpeeksi vanha ymmärtääkseen äitinsä ailahtelevaisuuden ja lapsellisuuden.

William suhtautuu tehtäväänsä yhä niin, että hänen tulee suojella kaikkia: itseään, veljeään, isäänsä, puolisoaan ja ennen kaikkea lapsiaan. Hän rakastaa isoäitiään kuningatar Elisabetia, johon hänellä on erityissuhde. Se kehittyi Etonin opiskeluvuosina, Williamilla oli tapana piipahtaa lähellä sijaitsevassa Windsorin linnassa iltapäiväteellä, juttelemassa, kuuntelemassa, oppimassa.

William hyväksyi pragmaattisesti Camilla Parker Bowlesin isänsä kumppaniksi ja on oppinut pitämään tästä: parempi että isä on onnellinen uudessa liitossa kuin onneton yksin.

Ystävät kuvaavat Williamia myös äkkinäiseksi ja jukuripääksi, joka sille päälle sattuessaan uppiniskaisesti haraa kaikkea ja kaikkia vastaan. Katella on outo kyky lukea missä mennään, mitä ja milloin pitää tehdä, jotta Williamista ei tulisi känkkäränkkää.

Kuningatar toivotti oitis Katen tervetulleeksi Firmaan. Hän piti heti pojanpoikansa valinnasta, näki nuoressa naisessa sisua, henkistä vahvuutta, päämäärätietoisuutta, huumoria, syvää rakkautta Williamia kohtaan – ja ennen kaikkea järkkymätöntä lojaalisuutta.

Prinsessa Charlotten ja prinssi Georgen pikkusisarus syntyy maaliskuussa. Tässä nelihenkinen perhe taannoisella Puolan-vierailullaan. Kuva: MVphotos.

Niin siunatun normaali!

Ja nyt sitten ollaan siinä vaiheessa, että hovi on saanut kolmannen kerran ilokseen ilmoittaa Cambridgen herttuaparin odottavan lasta. Reipas ja ilmeikäs prinssi George on nelivuotias, topakka prinsessa Charlotte kahden vanha.

Kolmas lapsi syntynee puolivälissä maaliskuuta 2018. Raskaudesta jouduttiin tiedottamaan tälläkin kertaa aika varhaisessa vaiheessa, koska rajut pahoinvoinnit pakottivat herttuatar Catherinen perumaan joitain sitoumuksiaan. Samalla tavalla työläitä ovat olleet aiemmatkin raskaudet. Prinssi William meni riemuitsemaan pari päivää raskausuutisen ilmoittamisen jälkeen syyskuun alkupäivinä, että kohta pitäisi helpottaa. Ensi viikolla asiat saattavat jo normalisoitua.

Yli neljänkymmenen vuoden ajan on ollut tapana hokea, että kuningatar Silvia on parasta mitä Ruotsille ja Kaarle Kustaalle saattoi tapahtua. Ehkä samaan voisi alkaa päätyä Catherinen kohdalla: täysosuma Williamille ja Britannialle. Erään Englannin politiikkaa tavallisesti kommentoivat journalistin sanoin: Kate on niin siunatun normaali!

Ja seuraava uutinen brittihovista lienee se, että prinssi Harry ja Meghan Markle kihlautuvat.

Lue lisää:

Kommentoi +