Eeva

Käsityöyrittäjän kallioon ankkuroitu unelmatalo

Käsityöyrittäjän kallioon ankkuroitu unelmatalo
Käsityöyrittäjä Hannele Lehtonen suunnitteli miehensä kanssa talon Naantaliin keskelle metsäistä maisemaa. Rakennus myötäilee tontin kallioita, joista pieni pala työntyy osaksi sisustusta. Kalliosta juontaa juurensa myös kodin nimi, Villa Ankkurikallio.
Teksti |
Kuvat |
Julkaistu: 21.3.2020

Käkkärämäntyjen ja jäkäläkallioiden reunustama tie Naantalin Luonnonmaalla mutkittelee rinnettä ylös. Luonnonhelmassa, melkein katseilta piilossa, sijaitsee Villa Ankkurikallio, Hannele ja Juha Lehtosen sekä havannankoira Jessen koti. Pariskunnan kaksi aikuista lasta asuu jo omillaan.

Luonto, meri ja lähellä asuvat isovanhemmat toivat perheen kahdeksan vuotta sitten Espoosta Naantaliin. Hannelen isä oli vakavasti sairas, ja perhe halusi päästä lähemmäs, jotta he saattoivat auttaa isän hoidossa.

”Minua ei sitonut Espoossa työ, ja Juhakin pystyy tekemään töitä missä vain”, käsityöyrittäjänä toimiva Hannele Lehtonen kertoo.

Hannele Lehtonen työskentelee mielellään pallotuolissa olohuoneen suurten ikkunoiden ääressä.

Molemmat ovat kotoisin Turun seudulta, joten päätös tuntui luontevalta.

”Kun tuttu kiinteistönvälittäjä vihjaisi myynnissä olevasta tontista, ihastuimme siihen”, Hannele kertoo.

Alue oli siihen aikaan vielä lähes koskematon. Hannele muistelee, että he olivat alueen toiset asukkaat. Nyt ympärillä on runsaasti asutusta ja lisää taloja rakennetaan jatkuvasti. Alueen vetovoimaa lisää läheinen golfkenttä palveluineen.

Villa Ankkurikallio on Lehtosten kolmas omakotitalo. Ensimmäinen nousi kolmekymmentä vuotta sitten Turun lähelle Kaarinaan. Toisessa, Espoon-kodissa, perhe ehti asua kolmetoista vuotta.

Kun perhe ei löytänyt Naantalista muuttovalmista taloa, he päättivät suunnitella unelmiensa kodin. Toiveena oli yksikerroksinen talo, joka olisi ilmeeltään edellistä kotia lämpimämpi.

Kun perhe muutti taloon, seuraan liittyi myös havannankoira Jesse.

Suunnitelmat muuttuivat, kun kallioiselle tontille ei voinut pystyttää yksikerroksista rakennusta. Lopulta kalliosta tuli osa taloa: pieni pala siitä on näkyvissä portaiden alla.

Kallion päälle on sijoitettu ystäviltä tupaantuliaislahjaksi saatu suurikokoinen ankkuri.

”Mieheni sanoi, että hän ankkuroituu tänne eikä lähde täältä mihinkään. Täällä metsän keskellä olemme kuin herrankukkarossa”, Hannele sanoo.

Kaksikerroksinen talo suunniteltiin mukailemaan tontin maastoa. Metsäinen maisema avautuu suurista ikkunoista ja on siten osa kotia. Myös olo- ja makuuhuoneen parvekkeet sekä alakerran lasitettu terassi jatkavat sisätilaa ja tuovat luonnon lähemmäs asukkaita.

”Kallio, luonto ja vuodenaikojen mukaan muuttuva maisema ovat aina kauniit. En kyllästy niihin koskaan”, Hannele sanoo.

Ruokailutilaan hankittiin Kaanin lasipöytä ja tuolit sekä Louis Poulsenin valmistama Artichoke-valaisin.

Pariskunta veneilee ja golfaa. Hannele lenkkeilee lähipoluilla Jesse-koiran kanssa ja kerää tontilta talteen mustikat ja puolukat. Myös takapihan suuri uima-allas on kovassa käytössä alkukeväästä pitkälle syksyyn, aina yöpakkasten tuloon asti.

Sisustus suunniteltiin juuri tähän kotiin sopivaksi. Lähes kaikki edellisen asunnon kalusteet myytiin talokaupan yhteydessä uusille asukkaille. Se antoi mahdollisuuden sisustaa tyhjältä pöydältä.

”Parasta on saada muuttaa niin, että jättää vanhat kalusteet vanhaan taloon ja ostaa uutta tilalle. Edellinen kotimme oli sisustettu Artekin kalusteilla. Tänne halusin jotain muuta, etenkin lasia.”

Takapihan uima-allas on käytössä joka aamu yöpakkasiin asti.

Inspiraatiota sisustukseen haettiin ympäröivästä luonnosta sekä luonnonmukaisista materiaaleista ja värisävyistä.

Kahdeksan vuotta sitten hankitut kalusteet, taulut ja sisustusesineet ovat saaneet olla omilla paikoillaan. Hannelen mielestä koti on suunniteltu niin hyvin, ettei huonekalujen paikkoja ole tarvinnut vaihdella.

”En tee usein isoja muutoksia. Muutan kodin ilmettä tekstiilejä vaihtamalla”, Hannele selventää.

Hannelen valmistamat tekstiilit pehmentävät kodin kovia, kiiltäviä ja moderneja pintoja ja kalusteita. Hänen taidonnäytteisiinsä kuuluu alakertaa koristava Eva Brummerin suunnittelema seeprakuvioinen ryijy. Sen tekemiseen kului Hannelelta toista vuotta, kun perheen lapset olivat pieniä.

”Löysin ryijypakkauksen käsityöliikkeestä ja ihastuin ryijyn moderniin kuvioon. Solmin sitä joka ilta, kun lapset olivat menneet nukkumaan. On ihana ajatus, että he perivät sen joskus itselleen.”

Hannelella on kodissa monta lempipaikkaa. Hän nauttii ruuanlaitosta ja keittiössä on kiva kokkailla niin yksin kuin yhdessä ystävien kanssa. Haaveena on rakentaa kesäkeittiö makuuhuoneen parvekkeen alle.

”Olemme koti-ihmisiä. Sauna on mieheni Juhan lempipaikka. Itse nautin suunnattomasti makuuhuoneemme yhteydessä olevasta kylpyhuoneesta ja etenkin kylpyammeesta. Tuntuu ylelliseltä, kun voin katsella kylpiessäni ulos luontoon.”

Ympäröivä luonto on tärkeä osa kotia. Kesällä elämä siirtyy ulos terassille ja parvekkeille, joilla syödään Hannelen kokkaamia ruokia ja istutaan iltaa ystävien kanssa.

Villa Ankkurikalliossa toimii Hannele Lehtosen villapeitto- ja huopikastehdas, Han-Mill. Ennen sen perustamista hän huolehti vuosia kodista ja lapsista. Lisäksi hän ompeli morsiuspukuja ja leninkejä ja teki käsitöitä.

Lampaanvillasta käsinkudotut torkkupeitot saivat alkunsa palosta tehdä jotain omaa. Ensimmäisen peiton Hannele teki ystävälleen. Sana levisi.

Nykyisin villa saa uuden elämän myös huiveina ja tyynynpäällisinä, joita Hannele tekee toistaiseksi vain tilauksesta.

”Neulominen ja käsillä tekeminen on hyvin terapeuttista. Tuntuu hyvältä, että joku haluaa jotain minun tekemääni itselleen. On ihana nähdä asiakkaan onnellinen ilme, kun vien tuotteen hänelle henkilökohtaisesti”, Hannele Lehtonen kertoo.

Kutomona toimii kodin alakerta, varastona autotallin yhteyteen rakennettu askarteluhuone.

Hannele neuloo kaikki tuotteet itse. Mieluisa neulomispaikka on pallotuolissa olohuoneen ikkunan ääressä, siellä on hyvä valo. Merelle avautuvat maisemat ovat piste iin päälle. ●

Juttu on julkaistu Eevassa 5/2019. Nettiversiota on muokattu.

Kommentoi +