Kapellimestari Dalia Stasevska: ”Sibelius on rakkaimpia säveltäjiäni”
Ihmiset
Kapellimestari Dalia Stasevska: ”Sibelius on rakkaimpia säveltäjiäni”
Kapellimestari Dalia Stasevskan, 36, mielestä jokaisen suomalaisen pitäisi kuulla Kullervo.
Teksti

Kuvat

2.9.2021
 |
Eeva

Dalia Stasevska aloittaa syksyllä 2021 Lahti Sinfonian ylikapellimestarina.

Kapellimestari Dalia Stasevska, olet kysytyimpiä kapellimestareitamme maailmalla. Mikä on ikimuistoisin tilanne tahtipuikko kädessä?

”Kun Jorma Panulan mestarikurssilla johdin ensimmäistä kertaa orkesteria, se oli vaikeaa mutta samalla hyvin uniikki, maaginen ja voimaperäinen kokemus. Silloin tiesin, etten pysty luopumaan orkesterin johtamisesta.”

Olet kuvataiteilijoiden vesa. Mitä se on tuonut maailmaasi?

”Kulttuurin kuluttaminen on minulle tärkeä henkireikä. Meitä raahattiin jo lapsena teatteriin ja näyttelyihin. Kotona katsottiin taide-elokuvia ja luettiin taidekirjallisuutta. On arvokasta, että meitä kannustettiin katsomaan ja ymmärtämään maailmaa – ei pelkästään puheen, vaan taiteiden kautta.”

Olet syksyn Sibelius Festivaalin taiteellinen johtaja. Mitä faneille on Lahdessa tarjolla?

”Kansanmusiikki on vahvasti mukana. Olemme lähteneet tutkimaan, miten Jannesta tuli Sibelius. Tarjolla onkin paljon Sibeliuksen alkutuotantoa. Kullervo on yksi hienoimpia sävellyksiä, jonka tiedän. Miten niin nuoresta miehestä on lähtenyt niin maaginen teos? Jokaisen suomalaisen pitäisi kuulla se!”

Kapellimestari Dalia Stasevska on 2.–5.9. Lahdessa pidettävän Sibelius Festivaalin taiteellinen johtaja.

Miehesi Lauri Porra on heviyhtye Stratovariuksen basisti ja Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi. Onko suhteesi säveltäjään muuttunut Laurin kautta?

”Ei, paitsi että olen saanut tutustua mahtavaan uuteen sukuun. Laurin suvulla on maanläheinen lähestymistapa suureen henkilöön, joka sattuu olemaan anoppini isoisä. Anopillani on ihania, lämpimiä – ja tavallisia –  muistoja pappalasta. Sibelius on ollut aina rakkaimpia säveltäjiäni – koko elämän kumppani. Hänen partituurinsa ovat loputon aarreaitta ja tutkimuskohde.” Lue lisää: Jean Sibelius on Lauri Porran isoukki: ”Olin ylpeä, kun hän oli satasen setelissä”

Dalia Stasevska suosittelee:

Galleriakierros

”Helsinki on täynnä upeita gallerioita. Tykkään lähteä pitkälle kävelylle, poiketa pieniin gallerioihin ja yllättyä.”

Elokuvalöytöjä: Suoratoistopalvelu MUBI

”Loistavia elokuvia ympäri maailman. Olen katsonut sieltä muun muassa Oscar-voittaja Parasiten ohjaajan Bong Joon-hon viisi muuta elokuvaa.”

Uusi albumi: Jesse Markin: Noir

”Liberialaissyntyinen, kiinnostava suomalais- artisti sekoittelee rohkeasti eri tyylejä. Hänellä on täysin oma, uniikki äänensä.”

Vaikuttava museo: Guggenheim, Bilbao

”Guggenheim Espanjan Bilbaossa on kuin temppeli taiteelle. Joka kulma ja draamankaari on mietitty. Meinasi itku tulla.”

Eevan toimitus poimii kiinnostavimmat palat kuukauden kulttuuritarjonnasta, jotta tiedät, mikä on tärkeää ja hauskaa kirjallisuudessa, teatterissa, elokuvissa, musiikissa ja kuvataiteessa juuri nyt. Hän-sivulla ajankohtainen tekijä kertoo omista suosikeistaan.

Kommentoi +