Janne Kataja: ”Kanien touhuja katsellessa saa nauraa päivittäin”
Ihmiset
Janne Kataja: ”Kanien touhuja katsellessa saa nauraa päivittäin”
Koomikko Janne Katajan perheen kanikolmikko aiheuttaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 14.2.2021
Eeva

Näyttelijä, koomikko Janne Kataja, 40, rentoutuu perheen kolmen kanin seurassa.

Janne Kataja: ”Olen oppinut kaneilta rentoutta”

”Tyttäreni halusivat lemmikkikaneja, joten hankimme peräti kolme ihanaa hermeliiniä: mustavalkoisen Billien, ruskeavalkean Bellan ja beigen Bambun.

Kaikki kolme ovat omia persooniaan. Bambu on seurallinen ja ihmisrakas, mutta se ja Billie eivät voi olla samaan aikaan vapaina, sillä kaksi kaniurosta saattaa yhteen ottaessaan jopa tappaa toisensa.

Kanien touhuja katsellessa saa nauraa päivittäin. Rasittavinta on, että ne yrittävät järsiä aivan kaikkea, sähköjohdoista pianonjalkoihin, ja välillä niitä pitää etsiä taskulamppu kädessä ympäri asuntoa.

”Kanit voivat elää yli 10-vuotiaiksi”, Janne Kataja kertoo.

Pomppimisen vastapainoksi ne syövät ja juovat lähestulkoon koko ajan. Niille on jatkuvasti tarjolla laadukasta kuivaheinää, jotta ne pysyvät iskussa ja niiden ruuansulatus toimii.

Kanit nauttivat harjaamisesta, ja sitä saa tehdä urakalla varsinkin karvanlähtöaikaan. Ne rauhoittuvat heti, kun niiden pään päälle laittaa käden. Ne olettavat olevansa turvassa.

Kanit ovat todella arkoja eläimiä, ne saattavat säikähtäessään saada jopa sydänkohtauksen. Sellaista ei onneksi ole tapahtunut, vaikka perhearkemme on värikästä ja ääntä riittää.

Kesäisin kanit ulkoilevat valjaissa ja viihtyvät pihalla omassa aitauksessaan. Kylmällä ne eivät mene ulos, koska ne saattavat vilustua. Se voisi koitua niiden kohtaloksi.

Kaneja pystyy kouluttamaan kuin koiria, ja jotkut harrastavat kaniagilityä. Meidän pupuille riittää oma Instagram-tili.

Jos jotain olen kaneilta oppinut, niin rentoutta. Ei ole rennompaa ja onnellisempaa näkyä kuin kyljelleen tai selälleen kierähtänyt kani. Sitä olotilaa yritän itsekin opetella, kun suhaan yötä myöten kuvausten, juontokeikkojen ja lelukaupan pyörityksen välissä. Toivon meille paljon yhteisiä pupuvuosia ja iloisia hetkiä.”

Bambu on Janne Katajan perheen ihmisrakkain kani, Bella ja Billie jäivät suosiolla häkkeihinsä.
Kommentoi +