Seksi on muutakin kuin vain yhdyntä tai orgasmi, oivalsi Emmi Nuorgam: ”Masturboinnin avulla opettelen, millaisesta kosketuksesta ja seksistä pidän”
Ihmiset
Seksi on muutakin kuin vain yhdyntä tai orgasmi, oivalsi Emmi Nuorgam: ”Masturboinnin avulla opettelen, millaisesta kosketuksesta ja seksistä pidän”
Demiseksuaali Emmi Nuorgam, 33, löysi masturboinnin uudestaan aikuisiällä ja on oppinut uusia tapoja sanoittaa seksuaalisuuttaan.
Teksti

Kuvat

8.3.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Toimittaja Emmi Nuorgam, 33, asuu Tampereella puolisonsa ja 7- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa.

”Naisten seksuaalisuutta halutaan yhä tietyllä tapaa hallita. Siksi edelleen on aika tiukat raamit, joiden sisällä omaa seksuaalisuuttaan voi tuoda esille.

Sooloseksi yhdessä on ihana tapa, jossa voi oppia mistä toinen pitää ja mistä itse pitää. Aluksi minua jännitti tuoda sooloseksi kahden ihmisen väliseen seksiin ja siten tavallaan ”julkiseksi”. Jännitys liittyi painaviin kysymyksiin: Mihin minulla on oikeus? Millaisia asioita saan sanoa? Miltä saan näyttää? Mitä saan pyytää?

Näihin kysymyksiin ei löydy vastauksia muuten kuin puhumalla. Ja joskus täytyy vain heittäytyä ja luottaa itseen ja kumppaniin.

Nautinnosta ei puhuttu

Lapsuudessani ja nuoruudessani itsetyydytyksestä ei puhuttu. Opettaja saattoi mainita ohimennen sanan masturbointi, mutta seksuaalivalistuksessa korostui lähinnä raskauden ja seksitautien ehkäisy.

Nautinnosta ei puhuttu mitään. Pettingistä kerrottiin, että se oli peniksen hyväilyä vaatteiden läpi. Minulle jäi epäselväksi, miten asia liittyi tyttöihin.

Populaarikulttuuri opetti, että pojat runkkaavat. Sekaisin Marista -elokuvan ikonisessa kohtauksessa sperma päätyy naispäähenkilön hiuksiin ja saattaa tämän naurunalaiseksi.

Asiallisesti ja positiivisesti itsetyydytyksestä saattoi lukea lähinnä Suosikin Ekin Bees & Honey -palstalta.

Näistä seikoista huolimatta aloin masturboida yläaste­ikäisenä, suunnilleen samoihin aikoihin kun aloin harrastaa seksiä. Ajoitus osuu yksiin, mutta muuten näillä ei ollut mielessäni paljoakaan tekemistä toistensa kanssa.

Itsetyydytys oli oma juttuni ja seksi oli asia, jota tehtiin poikien kanssa, koska pojat tykkäsivät siitä. Mutta liikaa siitä ei saanut tykätä.

Masturbointi voi voimaannuttaa

Teini-iän jälkeen masturboiminen jäi. Ehkä siihen liittyi ajatus, että kun kasvaa aikuiseksi, siirtyy harrastamaan seksiä jonkun kanssa.

Siihen aikaan lapsille kerrottiin, että masturbointi on jotain, jota tehdään yksin sängyssä peiton alla. Huomaan, että olen sanonut omille alakouluikäisille lapsilleni samalla tavalla, mutta olen alkanut miettiä, miksi? Tällä tavallahan tulen liittäneeksi itsetyydytykseen häpeän ja nolouden. En ainakaan anna viestiä, että omaa vartaloa kannattaa tutkia ja että kokemus voi olla hyvin voimaannuttava.

Halu ei ilmesty tyhjästä

Lasten syntymän jälkeen minusta tuntui, ettei seksi kuulu enää minulle, koska minusta oli tullut äiti. Ajatus kuulostaa absurdilta, mutta se kumpuaa ylisukupolvisista kokemuksista. Seksistä tykkäävää naista kutsutaan usein edelleen huoraksi. Julkisessa keskustelussakaan seksi ja äitiys eivät sovi yhteen. Usein naisen seksuaalisuuden ajatellaan olevan alisteista miehen halulle.

Nyt olen löytänyt masturboinnin uudestaan ja olen oppinut uusia tapoja sanoittaa seksuaalisuuttani.

Haluni on responsiivista eli tarvitsen jonkin ulkopuolisen yllykkeen. Minulle ei tapahdu koskaan niin, että halu ilmestyisi kesken päivän tyhjästä ja minun olisi päästävä äkkiä masturboimaan. Yllyke voi olla vaikka kumppanin tuoksu, katse tai tekstari.

Seksiä ei ole vain yhdyntä tai orgasmi

Seksiin liittyvistä asioista puhuvat usein vain ihmiset, joille se on helppoa ja superluonnollista tai jotka ovat kokeneet seksuaalisen heräämisen. En tunne itseäni seksuaalisuuden jumalattareksi, mutta sekin näkökulma tarvitaan, koska monet tuntevat näin.

Olen demiseksuaali eli seksihaluni kulkevat käsi kädessä tunneyhteyden kanssa. Avoin keskustelu seksistä on auttanut minua ymmärtämään itseäni. Nyt ajattelen, että on ihan okei, vaikka seksielämäni ei olisi super­aktiivista.

Minulle tärkeä oivallus oli se, ettei seksi ole yhtä kuin yhdyntä tai orgasmi. Itsetyydytyksestä on tullut tutkimusmatka itseeni. Sen avulla opettelen, miltä mikäkin tuntuu ja millaisesta kosketuksesta ja seksistä pidän.

En näe seksiä enää lineaarisena suorituksena vaan elastisena kokemuksena, jolla ei tarvitse olla selkeää alkua ja loppua. Seksi yhdessä ja yksin on ihanaa leikkiä, jossa tulee hyvä olo. Siinä ei ole pakko tulla orgasmia, ja siksi itsetyydytys on minusta sanana huono.

Uskon, että myös miehet olisi hyvä saada mukaan keskusteluun seksuaalisuudesta, nyt sitä käyvät lähinnä naiset. Moni mies uskoo, että hänen pitäisi olla kuin ori, joka jaksaa vain kyntää. Keskustelussa tulisi olla enemmän tilaa sille, ettei peniksen tarvitse olla koko ajan erektiossa ja silti voi tuntea suurta nautintoa.”

1 kommentti