Kirjailija Iida Rauman kirjasuosikit: ”Yksi teos saa minut kyyneliin aina, kun luen sen”
Kulttuuri
Kirjailija Iida Rauman kirjasuosikit: ”Yksi teos saa minut kyyneliin aina, kun luen sen”
Iida Rauman lempikirjoja yhdistää rohkeus ja yllätyksellisyys. Poimi kirjailijan suositukset omaan lukulistaasi.
Teksti

Kuvat

27.10.2022
 |
Eeva

Kirjailija Iida Rauman kolmas romaani, koulukiusaamista kuvaava Hävitys – tapauskertomus on kirjavuoden suurimpia puheenaiheita. Lukijana Iida Rauma nauttii kirjallisuudesta, joka rikkoo kliseitä.

Ensimmäinen kirja, joka sykähdytti sinua?

”Intohimoinen suhteeni kirjoihin alkoi jo lapsena. Olin viisivuotias, kun äitini luki minulle Roald Dahlin kirjan Nilviöt. Sen hirviömäiset hahmot, matoja spagetin sijaan syövä Nilviön pariskunta rikkoo palasiksi kliseitä hyvistä aikuisista ja rakastavista parisuhteista.

Näinhän aikuiset usein kuvataan lapsille, ja kliseiden rikkominen on yksi kirjallisuuden tehtävistä.

Äidin lukemana kirja ei pelottanut, vaan kiehtoi. En ole sittemmin palannut kirjaan, mutta muistan vieläkin sen kuvatkin.”

Mikä kirja on saanut sinut kyynelehtimään?

”Itku kirjan äärellä on minulle harvinaista, mutta yksi teos saa minut kyyneliin joka kerta, kun luen sen. Kumppanini Matias Riikosen Matara kuvaa riipaisevasti, miten lapsuuden loppu on menetys, jolle ei ole tilaa olla olemassa, koska aikuiseksi vain kuuluu tulla.

Kirja onnistuu vangitsemaan sen ajatuksen, että lasten elämä on yhtä täyttä ja painavaa kuin aikuisten.

Olen lukenut kirjan jo monta kertaa ennen sen ilmestymistä, sillä Matias ja minä toimitamme toistemme kirjat. Vaikka tiedän, mitä kirjassa tapahtuu, yllätyn joka lukukerralla, miten vahvasti se vaikuttaa minuun.”

Iida Rauman uusin teos Hävitys kertoo koulukiusaamisesta – tai pikemminkin väkivallasta, joksi kirjailija itse kiusaamista kutsuu.

Kirja, joka kaikkien pitäisi lukea

”Ensin ajattelin, että eihän sellaista ole, mutta on sentään yksi, jonka toivoisin muidenkin kuin suomalaisten lukevan. Siiri Enorannan Maailman tyttäret on älykäs kuvitelma positiivisesta tulevaisuudesta noin sadan vuoden päästä. Ekokatastrofista on noustu ja maailmassa suhtaudutaan luontoon kunnioittavasti.

Tämä nuortenkirja sopii aikuisillekin, sillä hehän tekevät kaikki päätökset.

Olen pitkäikäistä sukua. Tuntuu pelottavalta ajatella, millainen maailma on, jos näen sen vielä satavuotiaana.

Nykyhetken ekologisten ongelmien keskellä en jaksa moniakaan dystopiakirjoja. Enorannan utopia tuntuu tuoreelta. Hän on ollut useamman kerran nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana ja voittanutkin palkinnon vuonna 2018 fantasiaromaanillaan Tuhatkuolevan kirous.”

Mikä kirja on yöpöydälläsi juuri nyt?

Jyri Vartiaisen lyhytproosaa, josta pidän kovasti. Pölyllä on kasvot kuvaa tavallisia arkisen oloisia asioita kauniisti ja koomisestikin niin, että niihin tarttuu jokin vaikeasti selitettävä ihmeen tuntu.

En mene minnekään ilman kirjaa, en sänkyynkään. Minulla on aina kirja kesken, mutta vain yksi kerrallaan. Tykkään keskittyä lukemaani.”

Kenet kirjailijan haluaisit tavata?

”Tietokirjailija Johann Harin ajatukset masennuksesta ja kadotetusta keskittymiskyvystä tuntuvat tosi tärkeiltä. Asiasta on kirjoitettu paljon, mutta juuri Hari on tehnyt minuun vaikutuksen, sillä hän nojaa vahvasti tieteeseen ja haastattelee teoksiinsa lukuisia tutkijoita.

Harin mukaan ongelmien syyt ovat yhteiskunnallisia. Esimerkiksi masennus ei ole aivosairaus, tai yksilön kyvyttömyyttä hallita tilannettaan, vaan mielekäs reaktio ankeaan ja kyykyttävään työelämään, kasvavaan yksinäisyyteen ja lasten traumatisointiin.

Harin kirja Mielen yhteydet on minulle tärkeä. On ihanaa, että tammikuussa suomeksi ilmestyy myös hänen teoksensa Kadonnut keskittymiskyky.”

Mikä klassikko on yllättänyt sinut?

”Eri ikävaiheissa olen säännöllisesti palannut Banana Yoshimoton teokseen Kitchen, jonka luin ensimmäisen kerran 11–12-vuotiaana. Kirjassa on kuvattu vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä sensitiivisesti ja kunnioittavasti.

Yllättävää on kirjan lempeä, tasavertainen ja ongelmaton kuvaus, joka on edelleen mielekästä. Itselleni seksuaalivähemmistöön kuuluvana kirja on ollut tärkeä ja se on vaikuttanut arvomaailmaani.

1990-luvulla ilmestynyt teos on minulle klassikko, jonka kirjoittaminen on ollut rohkea teko.”

Iida Rauma

  • Turkulainen palkittu kirjailija, jonka kolmas romaani Hävitys – tapauskertomus ilmestyi alkuvuonna 2022.
  • Parisuhteessa kirjailija Matias Riikosen kanssa.
  • Puhuu julkisuudessa voimakkaasti lasten oikeuksista ja ympäristöteemoista.

Lyhyempi versio artikkelista on ilmestynyt Eevassa 11/22.

Kommentoi +