Pärjäisitkö sinäkin vähemmillä purnukoilla? Ihominimalismi voi vähentää tuskailua peilin edessä, muuttaa ihanteita ja säästää luontoa
Kauneus
Pärjäisitkö sinäkin vähemmillä purnukoilla? Ihominimalismi voi vähentää tuskailua peilin edessä, muuttaa ihanteita ja säästää luontoa
Jos kuulut heihin, jotka luottavat saippuaan ja rasvaan, olet kauneustrendien aallonharjalla. Mistä ihominimalismissa on kyse? Mikä sai kosmetiikan suurkuluttajan konmarittamaan kylppärinkaappinsa, ja mitä ilmiöstä sanovat ihonhoidon ammattilaiset? Lue jutusta!
Teksti

Kuvat

28.4.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Konmaritus, ilmastokriisin tuoma kulutuskriittisyys, käytännöllinen skandityyli. Viime vuosien trendit ovat saaneet meidät arvostamaan yksinkertaisempaa elämää.

Nyt on kylppärin vuoro: skin minimalism eli ihominimalismi haastaa pohtimaan kosmetiikan kulutusta.

Jos siis kuulut heihin, jotka luottavat saippuaan ja rasvaan, olet kauneustrendien aallonharjalla. Mutta miksi iho hyötyisi yksinkertaisesta hoidosta?

Suojele barriääriäsi

Minimalismitrendi ilahduttaa Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäriä Carl Kyrklundia.

– Ihotautilääkärit ovat jo pitkään kannattaneet mutkatonta ihonhoitoa. Ihonhoidon kuuluu olla helppoa: liian monivaiheinen hoitorutiini saattaa vahingoittaa ihoa.

Liika hoitaminen vaurioittaa ihon suojavaippaa eli barriääriä, joka suojelee ulkoisilta ärsykkeiltä. Jos ihoa esimerkiksi kuorii liikaa tai käyttää liian vahvoja putsareita, barriääri voi vahingoittua. Sen tuho voi johtaa pistelyyn, punoitukseen tai hilseilyyn, jopa tulehdukseen.

Barriäärin eheyttämisestä eli barrier repairista onkin tullut muotisana. Kyrklundin mukaan on syytäkin.

– Siinä ei ole mitään pahaa, jos itseään haluaa hemmotella kosmetiikalla. Useimmiten puhdistus- ja kosteutustuote silti riittävät, aurinkosuoja vielä erikseen.

Kyrklund ajattelee, että mitä vähemmän ihon omaa toimintaa häiritsee, sitä parempi.

– Kuolleella ihosolukollakin on oma tehtävänsä. Sitä ei tarvitse kuoria pois, vaan se lähtee itsestään.

Kyrklund suosittelee monitoimituotteita. Näin välttyy valitsemasta tuotteita, joiden ainesosat eivät sovi yhteen.

– Pitoisuuksilla ja koostumuksillakin on merkitystä. Siksi sopivin tuote löytyy usein vain kokeilemalla.

Rakas iho, mitä saisi olla?

Kaksoispuhdistus, hoitonesteet, seerumit, ­öljyt, kangas­naamiot, buusterit. Juuri, kun olemme tutustuneet uusiin tuotteisiin ja hoito­rutiineihin, onkin aika heivata putelit pois?

Ei suinkaan, sanoo estenomi, Ostolakossa-blogista tuttu Virve Fredman. Hänen mielestään minimalismin ideana ei ole karsia tuotteita periaatteesta vaan kannustaa valitsemaan juuri omalle iholle sopivat tuotteet.

Kauneusblogia vuodesta 2009 pitänyt Fredman tunnustautuu ”ex-kosmetiikkanarkkariksi”. Hän rakasti testata uusia tuotteita ja osti kosmetiikkaa piristykseksi.

Minimalistinen elämä alkoi kiinnostaa, kun Fredman tammikuussa 2018 muutti puolisonsa kanssa Bangkokiin puoleksi vuodeksi. Mukana oli yksi matkalaukku.

Matkan jälkeen Fredman raivasi kotinsa. Jäljelle jäivät vain tavarat, jotka hän koki tarpeellisiksi ja jotka tuottivat iloa pitkällä aikavälillä.

Kosmetiikkaa Fredman ei varsinaisesti karsinut. Sen sijaan hän kyseenalaisti sen, mitkä tuotteet aidosti sopivat hänelle ja mitä muut olivat hypettäneet.

Kosmetiikkafirman maapäällikkönä työskennellessään Fredman huomasi, että ihmisillä on taipumusta ladata iholle tuotteita ymmärtämättä niiden tarkoitusta. Juuri tähän minimalismi voi tarjota apua.

– Kaikki lähtee ihosta. Joskus saatan käyttää kahta eri seerumia: toista otsalleni ja toista tali-ihottumaiselle suunympärys­iholleni. En ajattele, että koska olen minimalisti, voin käyttää vain kolmea tuotetta.

Putsarin, hoitoveden ja seerumin lisäksi Fredmanilla on käytössä kosteusvoide ja kesällä aurinkosuoja. Tuote­arsenaalista ovat jääneet naamiot ja kuorinnat.

– Ennen ajattelin, että ihonhoito on vain kosmetiikkaa. Nyt pidän sitä kokonaisuutena, johon kuuluvat hyvä uni, kasvispitoinen ravinto ja riittävä liikunta. Tuotteet pikemminkin tukevat ihonhoitoa kuin ovat sen perusta.

Armoa ihohuokosille

Vaikka ihominimalismi ei tarkoita meikeistä luopumista, kevään catwalkeilla korostuivat luonnolliset meikkipohjat. Somessa suosiossa ovat rehelliset, rosoisetkin julkaisut. Pandemia on osoittanut, että simppelit asiat tuovat onnea.

Tavaroista luopuminen sysäsi Virve Fredmanissa liikkeelle itsepohdiskelua. Vajaa vuosi sitten hän päätti jättää meikkaamisen, kun oivalsi, ettei pitänyt siitä.

– Ihoon kuuluvat laajentuneet ihohuokoset, tekstuuri ja punoittavat nenänpielet, Fredman sanoo.

En ajattelisi ystävästä, että kamala, miten laajentuneet ihohuokoset hänellä on. Miksi taivastelisin omianikaan?

Ihominimalismi voi opettaa armollisuutta, sanoo kosmetologi Karoliina Rauhala.

– Jos vain keskittyy karsimaan tuotteita karsimisen vuoksi, ihominimalismi tuskin muuttaa maailmaa. Mutta jos valitsee asioita, joista saa iloa, se tuottaa hyvää oloa sen sijaan, että pyrkisi olemaan nukkeversio itsestään.

Sen täydellisen ihmetuotteen metsästäminen on monelle tuttua. Somesuositukset ja innovaatiot saavat himoitsemaan uusia purnukoita kylppärin hyllylle.

Rauhala tunnistaa purkkipinkoilun. Minimalismista voisivat hyötyä ne, joille ihonhoito tuntuu kilpavarustelulta. Parhaimmillaan voi saavuttaa ihorauhan.

– Jos on tottunut haravoimaan blogeja uuden, kaiken mullistavan tuotteen toivossa, karsiminen voi tuntua vapauttavalta. Aikaa ja energiaa säästyy, kun tajuaa, ettei parempi elämä odota nurkan takana, vaan on nyt tässä.

Jos oma ihonhoitorutiini tuntuu monimutkaiselta, silloin se on, muistuttaa Rauhala.

– Putsari ja laadukas kasvoöljy voivat riittää, jos iho ei ole kinkkinen. Kevyttä öljyä voi levittää myös silmänympäryksille, jolloin niille ei tarvita eri voidetta.

Vähempi parempi, kaikille?

Parhaassa tapauksessa minimalismi saa kyseenalaistamaan omaa ostokäyttäytymistään. Luonto säästyy, jos heräteostosten määrä vähenee. Vanhat tuotteet käytetään loppuun ja vähemmän päätyy roskiin. Rauhala tosin näkee minimalismin vielä pienen porukan juttuna.

– Ihmiset tekevät eettisiä valintoja omien periaatteiden vuoksi, eivät käskystä.

Lumenen tuotekehitys- ja vastuullisuusjohtaja Tiina Isohanni pitää minimalismia osana laajempaa trendiä.

– Clean beautylle ei ole määritelmää, mutta trendiin kuuluvat helpon ihonhoitorutiinin ja vähäisten raaka-­aineiden lisäksi free from -listat ja yksinkertaiset pak­kaukset.

Isohannin mukaan Lumenelle ihominimalismi istuu hyvin, sillä brändin filosofiaan kuuluvat yksinkertaiset ihonhoitorutiinit ja tarkoin rajattu tuotevalikoima.

Isohanni sanoo, että ihominimalistitrendi tarkoittaa myös turvallisuutta.

– Kun käytämme vähemmän raaka-aineita, meidän ei tarvitse varmistaa niin monen aineen turvallisuutta. Myös koostumusten turvallisuusarviointi helpottuu.

Minimalismin voi nähdä myös tuotteina, joiden inci-lista on lyhyt ja ainekset lähes syötäviä. Vaikka puhtaiden raaka-aineiden käyttö on yleensä hyvä juttu, Rauhalan mukaan lyhyt ainesosalista ei aina takaa tehoa.

– Kasvoöljyn lyhyt inci-lista on minulle merkki siitä, ettei sen teho välttämättä ole kovin monipuolinen ja syvävaikutteinen. Tavallisesti öljyn monivaikutteisuus ja tehokkuus ovat verrannollisia aktiiviaineiden määrään ja laatuun.

Harkiten laadukasta. Toimivan kylppärinkaapin kokoamisessa tuntuu pätevän samat lainalaisuudet kuin vaateostoksillakin.

Muut kuin jutussa mainitut lähteet: Business, CNN ja New York Times.

1. Kuoriva kahvi. Robusta-kahvipapua sisältävä vartalokuorinta antaa vauhtia pintaverenkierrolle (eli ehkäisee selluliittia!), poistaa epäpuhtauksia ja hoitaa ihoa manteli- ja appelsiiniöljyjen avulla. Frank Body Coffee Scrub 13,90 e. 2. Virkistävä kurkku. Luonnonkosmeettista satokausikosmetiikkaa tuottavan sarjan tavoite on ihonhoidon yksinkertaistaminen. Kaksi tai kolme tuotetta riittää. Kurkkunaamio kosteuttaa ja virkistää ihoa. Beauty Garden Virkistävä Kurkkunaamio 32 e. 3. Pala sampoota. Kuivasta maineestaan huolimatta palasampoo sopii hauraillekin hiuksille. Riittoisa, silikoniton ja säilöntäaineeton vedetön sampoo on 99-prosenttisesti biohajoava. Garnier Respons Solid Shampoo Oat Milk Delicacy 5,75 e. 4. Ravitseva saippua. Kotimainen, luonnonkosmeettinen himalajansuolasaippua sisältää mustikansiemenöljyä ja tuoksuvaa frankinsensi-öljyä. Saippua rauhoittaa aknea ja ravitsee kuivaa ihoa. Flow Cosmetics One With Universe 15 e. 5. Tiivistetty mustikka. Kylmäpuristettua mustikansiemenöljyä sisältävä buusteri vahvistaa ja hoitaa etenkin pintakuivaa ihoa sekä suojaa siniseltä valolta. Sekoita voiteeseen, seerumiin tai käytä suoraan iholle. Bybi Beauty Blueberry Booster 24,90 e.
Monitoimiöljy. Seesami- ja jojobaöljyä sekä eteerisiä appelsiini- ja laventeliuutteita sisältävä luonnonkosmetiikkaöljy tekee tilaa kaappiin, sillä se sopii meikinpoistoon, säärten ajeluun ja vartalo- ja hiusöljyksi. Ecooking Multi Oil 29,90 e. Suojaava hunaja. Manuka-hunajaa sisältävä päivävoide kosteuttaa, suojaa saasteilta ja UV-säteilyltä, korjaa vaurioita sekä napakoittaa ja vahvistaa ihoa. Kiehl’s Pure Vitality Skin Renewing Cream 68,90 e.
1. Kosteuttava kaktus. Kaktus kasvaa rutikuivissa oloissa. Se on siis loistava kosteudensitoja. Tämä kaktusta sisältävä tehotiiviste heleyttää ja suojaa ihoa. Whamisa Cactus Inner Skin Bouncy Moisture Serum 49,90 e. 2. Korjaava ruokosokeri. Kameliaöljyä ja ruoko­sokeria sisältävä kevyt voide sopii täydellisesti sekaihon meikinalusvoiteeksi, sillä se kosteuttaa ja hillitsee kiiltoa. Grown Alchemist Hydra-Repair Day Cream 35 e. 3. Vahvistava viinirypäle. Luonnonkosmeettinen, tehokosteuttava seerumi sisältää ihon suojakerrosta vahvistavia pre- ja probiootteja sekä viinirypäleuutetta, joka suojaa kollageenia ja elastiinia. Esse Hyaluronic Serum 47 e. 4. Rauhoittava mustaherukka. Kotimaisessa ja luonnonkosmeettisessa kasvo­öljyssä on seitsemää kasviöljyä. Ne rauhoittavat ja ravitsevat herkkää aikuista ihoa. Unna Nordic Vieno 7 Oil Serum 61 e. 5. Kutinaan kauraa. Kotimaisen sarjan tuotteissa käytetään vain elintarvikelaatuisia raaka-­aineita, kuten kaurajauhoa. Naamio sopii kaikille mutta etenkin herkälle ihotyypille. Niki Newd Beta Glucan Skin Mask & Mask Water 35 e.

tuotteet ja kuvausjärjestelyt: Riikka Väänänen

Kommentoi +