Muusikko Ida Paul saa lukemisesta inspiraatiota laulujen sanoituksiin
Lukuvinkit
Muusikko Ida Paul saa lukemisesta inspiraatiota laulujen sanoituksiin
Muusikko Ida Paulin yksi kestosuosikkikirjoista vie kuvailemaan henkeäsalpaavasti lapsuuden hetkiä.
Teksti

Kuvat
,

18.4.2023
 |
Trendi

Kirja, joka on juuri nyt kesken

Angela Davis: Women, race and class

Muusikko Ida Paul valmistuu marraskuussa kandidaatiksi Harvardin yliopistosta Yhdysvalloista. Yhteiskuntaopin ja sukupuolentutkimuksen opinnot ovat johdattaneet hänet kirjailija ja aktivisti Angela Davisin teoksen äärelle. Davis on tämän hetken tunnetuimpia hahmoja amerikkalaisessa kansalaisoikeusliikkeessä ja feminismissä.

”Davis käy kirjassa kattavasti läpi vallan rakenteiden historiaa ja luonnetta. Kiinnitin huomiota siihen, miten vaarallista elitistinen valkoinen feminismi voi olla. Se on jo vuosikaudet syrjinyt transnaisia ja rodullistettuja ja tavoitellut vain kaikista etuoikeutetuimpien etua. Sellaista feminismiä täytyy välttää hinnalla millä hyvänsä.”

Opinnot ovat saaneet Paulin pohtimaan tasa-arvoa ja omia etuoikeuksiaan.

”En halua asettua esimerkiksi somessa feministinä kaikkivoipaiseksi auktoriteetiksi, koska sitä en ole. Jaan mieluummin muiden aktivistien ilmoituksia ja tuen sillä tavalla heidän tärkeää työtään.”

Seuraavaksi lukuun

Sally Rooney: Normal People

Mitä tahansa Paul lukee, hän oppii aina jotain uutta. Fiktiiviset teokset antavat hänelle inspiraatiota biisintekijänä ja kirjoittajana.

”On upeaa, jos kirjailija saa tallennettua pienen arkisen hetken yllättävästi ja osuvasti. Arkisten asioiden syvällinen tarkastelu on taiteen laji, joka resonoi minussa.”

Paul ihastui Sally Rooneyn Conversations with Friends -kirjan arkisuuteen. Hän on katsonut Normal People -romaanin pohjalta tehdyn tv-sarjan ja kiinnostui teoksesta.

”Sarjassa on saatu kiteytettyä hyvin suhteen alkuvaiheen kaaos. Se, miten kaksi ihmistä löytää toisensa ja miten suhde kehittyy. Kaikki on villiä, ihanaa ja ärsyttävää. Prosessi ei ole niin yksiselitteinen kuin romanttisissa komedioissa usein esitetään.”

Paulin perheessä oli lapsuudessa sääntö, että jos elokuvan tai sarjan ikäraja oli omaa ikää suurempi, kirja piti lukea ennen visuaalisen version katsomista. Paul on toteuttanut sääntöä vielä vanhempanakin, mutta tämän teoksen kohdalla hän teki poikkeuksen. Kirjalta hän odottaa sitä, miten siinä on kuvattu ihmisten välisiä kohtaamisia.

”Ystäväni ovat kertoneet, että monet asiat, jotka sarjassa esitetään selkeästi, ovat kirjassa sumuisempia. Mielestäni on kiehtovaa, jos tapahtumien ääriviivat eivät ole selkeitä.”

Aikuisena on vaikeaa kuvata sitä, miten lapsi näkee asiat ja miten lapset keskenään juttelevat.

Aina suosiossa

Toni Morrison: Beloved

Kun Paul luki Toni Morrisonin Beloved-romaanin englannin kurssilla, hän kauhistui, ettei ollut aiemmin lukenut legendaarisen Nobel-palkitun kirjailijan teoksia.

Beloved on 1870-luvun sisällissodan jälkeiseen Ohioon sijoittuva kirja, joka kertoo karanneesta orjanaisesta, hänen tyttärestään ja kuolleen tyttövauvan piinaavasta hengestä. Mustien historiaa ja orjuutta käsittelevä traaginen teos kosketti Paulia syvästi.

”Morrison kuvailee henkeäsalpaavasti lapsuuden hetkiä. Aikuisena on vaikeaa kuvata sitä, miten lapsi näkee asiat ja miten lapset keskenään juttelevat. Se, miten hän pääsee pienen lapsen pään sisälle, on uskomatonta.”

Kirjan luettua Paulin olo oli kiitollinen. Hän ihailee edesmennyttä Morrisonia paitsi kirjailijana myös ihmisenä.

”Morrison on sanonut, että hän kirjoitti tässä kirjassa sen, mikä hänen mielestään puuttui kirjallisuudesta.”

Juttu on julkaistu Trendissä 7/2020.

Kommentoi +