Hyvästi kuiva ja kiristävä iho! 12 supervinkkiä, miten hoidat kasvojen ja vartalon ihon hehkuvaksi ja pehmoiseksi
Kauneus
Hyvästi kuiva ja kiristävä iho! 12 supervinkkiä, miten hoidat kasvojen ja vartalon ihon hehkuvaksi ja pehmoiseksi
Hehku ei kuulu vain ruskettuneelle kesäiholle. Myös kalpea talvi-iho on hoidettuna eloisa, kuulas ja hehkuva.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 27.1.2022
Kauneus ja Terveys

1. Ensiavuksi hapot

Kosmetologin tuomio on usein sama: kuivalta näyttää ja tuntuu. Iho puolustautuu kuivuudelta paksuntamalla sarveiskerrostaan, mikä voi aiheuttaa epäpuhtauksia. Kinkkisintä on se, että iho ei enää ota vastaan kosteuttavia aineita, kertoo luonnonkosmetiikan asiantuntija, kosmetologi Katja Kokko.

Ensin pitää saada pintakuivuus hoidettua.

– Suosittelen ensiavuksi mietoja happoja. Ne pehmittävät paksuuntunutta sarveiskerrosta ja elvyttävät ihon uusiutumisprosessia. Happojen jälkeen iho ottaa taas vastaan kosteutusta, nesteytystä ja hoitavia aineita, Kokko vinkkaa.

Tee happokuorinta viikon parin välein, mutta ota happoja sisältävä kasvovesi tai hoitoneste jatkuvaan käyttöön. Poimi vähintään viisiprosenttinen maitohappo ja enintään seitsemänprosenttinen glykolihappo. Tehokkaimmat happokäsittelyt kannattaa suosiolla jättää kosmetologille. Hänellä on käytössään tujumpia happoja.

Ehkäise talviongelmia: Whamisan Cactus AKA-Skin -kasvovesi 29,60 e, Katja Kokon oman Djusie-merkin Acid Bloom -hoitoneste 39 e, ja Patykan Brightening Micro-Peeling -hoitoneste, 36,90 e.

2. Pyhä kolmiyhteys

On lähes yleistietoa, että iho tarvitsee talvella eri tuotteet kuin kesällä. Mutta milloin ne pitäisi ottaa käyttöön? Monien julkkisten luotto­kosmetologilla Maarit Renforsilla on tähän täsmävastaus:

– Talvituotteisiin siirrytään asteittain samaan aikaan kun lämmitys napsaistaan päälle eli jo loppusyksystä. Harva aloittaa tarpeeksi ajoissa.

Yhtä ainoaa listaa täydellisistä talvituotteista ei ole, mutta Renfors uskoo kolmiyhteyteen: seerumin, päivä- tai yövoiteen ja naamion yhteisvaikutukseen. Katja Kokostakin tärkeitä tuotteita on kolme: kosteusvoide, pH-tasapainoa ylläpitävä hoitoneste ja kasvoöljy, joka ehkäisee kuivumista ja suojaa ihon suojabarriääriä. Öljyn ja voiteen levitysjärjestys riippuu koostumuksesta. Ohuin levitetään alimmaiseksi, hoitonesteen päälle.

Täyteläinen voide on talvi-ihon paras ystävä: Cliniquen Moisture Surge Intense 72-Hour Lipid-Replenishing Hydrator -voide 36 e, Embryolissen Lait Creme Concentre -voide 17,90 e, ja Essen Omega Rich -voide 77 e.

3. Uskollinen työkaveri

Kun iho on väsynein iltapäivällä, kasvosuihke kosteuttaa ihon ja virkistää mielen.

Työpisteen tähdet: Clarinsin Hydra-Essentiel-suihke 25 e, La Roche-Posayn Toleriane Ultra 8 -suihke 22,45 e, ja Lumenen Nordic Hydra Lähde -kasvosuihke 13,95 e.

4. Naamiosankarit

Naamio tuo sileyttä, energisyyttä ja kuulautta. Käytä jopa viidesti viikossa.

Talvinaamiot: Mádaran SOS Hydra -naamio 34,40 e, Ekopharman Vadelma-naamio 24,50 e, ja Kiehl’sin Ultra Facial Overnight Hydrating -naamio 30 e.

5. Herkkis, sinäkin?

Tämän jo tiesit: kylmä ulkoilma ja kuiva huone­ilma kuivattavat ihoa. Mutta tiesitkö, että monella on herkistynyt iho, joka ottaa talvesta erityisen pahasti hittiä?

– Yhdeksällä prosentilla kantasuomalaisista iho kuivuu ja ärtyy helposti. Ihon hermosto on muita herkempi ja sen kyky tuottaa kosteutta sitovia ainesosia on alentunut, kertoo kosmetologi ja Suomen kosmetologien yhdistyksen puheenjohtaja Anne Parkkinen.

Myös tavisiho hyötyy herkän ihon rutiineista, etenkin talvella. Vaihda kuoriva tai geeliputsari maitomaiseen tai öljymäiseen. Lisää voiteeseen hoitavia ainesosia.

Parkkisen mukaan talvella iho tarvitsee hyaluronihapon lisäksi E-vitamiinia, keramideja ja rasvahappoja.

– Vaikka kosmetiikka täyttäisi lain vaatimukset, se ei aina ole hyödyllistä. Mitä herkempi iho on, sitä enemmän siihen kannattaa panostaa.

Herkälle iholle: Atopikin Sensitive-kauraöljy 32,50 e, hajusteeton Acon Sensitive Balance -hoitovoide 18 e, ja Neal’s Yard Remedies -puhdistusmaito 26,50 e.
Ota kaikki irti kosmetologista. Kysy, mitä ihosi kaipaa ja miten voisit päivittää ihorutiiniasi. Pienellä korjauksella voi olla ihoosi iso vaikutus.

6. Tehohoitojen aika

Talvessa on iholle yksi hyvä puoli: uv-säteilyn määrä on pieni, joten aurinko ei estä tehohoitoja. Paras hetki happohoidoille ja neu­laukselle on juuri nyt, Maarit Renfors sanoo.

Happohoito silottaa ja uudistaa ihon usein jo ensi käsittelyllä. Kokeile esimerkiksi pHformulan happopinnoitekäsittelyä ja VCarbon-hoitoa.

Mikroneulaus taas stimuloi ihon kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Hoitoa ei voi kutsua rentouttavaksi, muttei se myöskään ole kovin kivulias. Nipistelevä osuus on ohi nopeasti. Kasvot, kaula ja dekoltee käydään läpi värähtelevällä mikroneulauskoneella ja sitten onkin jo viilentävän naamion aika. Heti hoidon jälkeen iho punertaa mutta nenällä on yllätys: mustapäät ovat häipänneet ja ihohuokoset supistuneet.

Käsittelyn jälkeen ihon koskettelua, hikoilua ja meikkaamista on vältettävä. Hehkeimmillään iho on kolmen viikon päästä hoidosta, mutta jo seuraavana päivänä peilikuva piristää. Syvätkin juonteet näyttävät pehmenneen ja ihonsävy on todella tasainen. Tekee mieli räpsiä selfieitä ja suositella hoitoa koko lähipiirille.

PHformulan Protonpen-mikroneulaus alkaen 149 e/60 minuuttia.

7. Sä oot silkkii – pian

Muistatko, miltä kuorittu, hengittävä selän iho ja hierotut, öljytyt reidet tuntuvat? Jos et, varaa aika vartalohoitoon. Se on ihaninta ylellisyyttä, mitä voit itsellesi suoda, ja paikallaan etenkin nyt talvella, kun viimeisinkin kosteus katoaa vartalolta vaatteisiin ja lakanoihin.

Kuumakivihoito on hemmottelupläjäys, joka hoitaa kroppaa kokonaisvaltaisesti. Vartalon iho kuoritaan ja hoidetaan seerumilla ja naamiolla. Puolentoista tunnin nautinto huipentuu kuumakivihierontaan, joka avaa lihasten jumit ja panee nesteet kiertämään.

Hoidon aistillinen tunnelma on rentouttavuudessaan miltei hengellinen kokemus. Hoitopediltä noustessa vartalon iho on herkullisen öljyinen, kaunis ja niin sileä, että se voisi olla Jukka Pojan Silkkii-biisin innoittaja.

Marjainen kuumakivihoito 115 e/ 90 minuuttia, kauneushoitola Hilla Helsinki.

8. Erityistä voitelua kaipaavat

Silmänympärysiho on elämäntapojen peili. Pimeä vuodenaika, läppärin ääressä pönötetyt tunnit ja suolainen ja rasvainen lohturuoka näkyvät silmänalusissa kuivumisena, rypistymisenä, tummumisena ja pussituksena. Myös silmälasit kurittavat ihoa, sillä ne painavat silmänympärysihoa ja vaikuttavat sen verenkiertoon ja nestekiertoon.

Maarit Renfors on sitä mieltä, että koville joutunut silmänympärysiho ansaitsee jopa kolme tuotetta: seerumin, voiteen ja naamion, jota voi käyttää ennen tärkeitä tilaisuuksia. Tehokas silmänympärysvoide on kuitenkin jo hyvä alku.

Myös huulet kuivuvat kylmällä ja iho niiden ympäriltä rypistyy vuosien kertyessä.

– Suun kautta hengittäminen kuivattaa huulia. Siksi yöksi kannattaa taputella huulille erityisen hoitava voide. Sitä voi lisäillä myös päivällä ruokailun jälkeen.

Kolmas erityisalue on kaula. Sen iho on kasvoja ohuempaa eikä sisällä talirauhasia.

– Talvella huivit, kaulukset ja poolot rasittavat sitä entisestään. Kaulan lihaksisto on myös melko suppea, joten sen iho ikääntyy nopeasti. Siksi kaikki kasvoille osoitetut toimenpiteet puhdistuksesta tehotuotteisiin pitäisi ulottaa kaulalle asti, Renfors ohjeistaa ja kehottaa testaamaan myös kaula­voidetta.

Ohuelle iholle: La Roche-Posayn Hyalu B5 -silmän­ympärysvoide 31 e, Guinot’n Age Logic -silmänaamiot 39,85 e, ja Lumenen Arctic Hydra -huulivoide 7,90 e.

9. Lenkki kasvohoitona

Kylmyys ja kuivuus eivät ole ainoat ihon ankeuttajat. Myös pimeän ajan väsymys samoin kuin sisätiloissa istuskelu vaikuttavat ihoon.

– Talvella ulkoilu vähenee ja iho alkaa kärsiä hapenpuutteesta. Se aiheuttaa ihon kuivumista ja sen toimintojen hidastumista. Puolen tunnin lenkki on kuin pieni kasvohoito, Maarit Renfors motivoi.

Ulos astuessa iho on kuitenkin hyvä suojata. Talvi­ulkoiluun on kehitetty täsmätuotteita, jotka lämmittävät ja suojaavat ihoa liialliselta kosteuden haihtumiselta ja ehkäisevät ihon punehtumista ja paleltumista. Myös meikistä on talvella hyötyä.

– Mineraali- tai irtopuuteri sitoo ilmaa ihon lähelle ja suojaa näin kuivumiselta. Moni ajattelee, että pakkasella tarvitaan paksu voide, mutta korkealuokkainen öljy tai seerumi ja kerros puuteria on vähintään yhtä hyvä suoja, Anne Parkkinen ohjeistaa.

Katja Kokko vinkkaa, että voidemainen meikki- tai BB-voide toimii hyvin pakkasella. Päivävoiteeksi on hyvä valita tuote, jossa ei ole kauheasti vettä.

Hyvää ulkoiluseuraa: Kjaer Weisin Invisible Touch Liquid -meikkivoide 47 e, Baremineralsin Mineral Veil -puuteri 42 e ja Mádaran Daily Defence -voide 15,90 e.

10. Hyvää suihkuseuraa

Öljymäistä putsaria voi käyttää myös sheivausgeelinä.

Acon Caring-suihkuöljy 12,20 e, Patykan Divine Neroli -suihkugeeli 26,90 e, ja Eucerinin tuoksuton pH5-pesuneste 11,10 e.
Hyvinvoiva iho on pehmeä ja joustava, iästä huolimatta. Vuosien varrella iho veltostuu mutta on ryppyisenäkin sileä ja pehmoinen.

11. Pintaa syvemmälle

Jos oikeat tuotteet ovat ihonhoidon suola, kosmetologin tekemät hoidot ovat sen pippuri. Rentouttavista spa-hoidoista on myös oikeasti hyötyä.

– Kotituotteet vaikuttavat ihon uloimpaan kerrokseen. Myös syvemmistä kerroksista on hyvä huolehtia, jotta ihon aineenvaihdunta ja lymfakierto toimivat ja sidekudos pysyy joustavana. Se vaatii manuaalista käsittelyä. Jos et ole kova tekemään kasvohierontaa tai kosmeettista gua shaa, kannattaa käydä säännöllisesti gua sha- tai lymfahoidossa, Kokko neuvoo.

Kokon rentouttavassa Yin Your Skin Pro -hoidossa yhdistyvät perinteinen gua sha, sidekudosmanipulaatio ja lymfahieronta. Hän suosittelee myös eteläafrikkalaisen Esse-sarjan Experience-hoitoa. Räätälöity kasvohoito parantaa ihon mikrobitasapainoa prebiooteilla ja probiooteilla ja buustaa kollageenin tuotantoa.

Hemmotteluhoidon kiinnostavin osuus on lymfa- hieronta, joka panee imunesteet liikkeelle. Hieronnassa käytetään apuna kristallikiveä, imukuppia tai gua sha -lusikkaa. Pienet pumppaavat liikkeet ovat yllättävän tehokkaat: hoidon jälkeen iho on kosteutettu, kaunis ja hämmentävän sileä. Huolirypyt ja kaulalinjan turvotus ovat hävinneet ja poskipäät pompanneet esiin. Vau!

Esse Experience -kasvohoito 110 e/60 minuuttia, Jolie Spa.

12. Sata harjanvetoa päivässä

Vartalon iho unohtuu helposti, kunnes se alkaa kutista. Katja Kokko pitää ihonsa kuosissa kuiva­harjaamalla.

Syitä ja tapoja on kaksi: Vartalon lymfakiertoa voidaan edistää suihkun jälkeen harjaamalla hellästi lymfapisteitä päin. Goog­laa tarkat suunnat tai katso ne Youtube-videolta.

Jos taas haluat vilkastaa verenkiertoa ja kuoria kuollutta ihosolukkoa, hoida harjaus ennen suihkua. Harjaa voimakkaasti sydäntä kohti.

– Älä unohda rintoja ja dekolteeta, mutta jätä nännien iho väliin. Kuivaharjaus pitää nestekiertoa yllä ja rinnat napakoina. Dekolteeta pitäisi hoitaa samoilla aineilla kuin kasvoja.

Harjaa aina kuivaa ihoa. Jos haluat käyttää suihkussa jotain välinettä, käytä kuorintakinnasta tai suihkuun tarkoitettua vartaloharjaa.

Kun harjaat säännöllisesti, voit skipata kehon kuorinnat. Kosteutus on silti tarpeen. Kun hierot iholle tuoksuvan vartaloöljyn harjauksen ja suihkun jälkeen, mieli rentoutuu ja kylppäristä tulee mini-spa.

Helli kropan ihoa: Weledan Skin Food -voide 10,90 e, Dr. Barbara Sturm -vartaloharja 35,90 e, ja Khadin Rose Love -vartaloöljy 33,70 e.

Kommentoi +