Hopeashampoolla voi viilentää hiusten sävyä ja nopeuttaa värinvaihtoa – näin saat siitä kaiken irti
Kauneus
Hopeashampoolla voi viilentää hiusten sävyä ja nopeuttaa värinvaihtoa – näin saat siitä kaiken irti
Hopeashampoo on monen harmaatukkaisen ja vaaleaverikön luottotuote. Moni käyttää sitä kuitenkin väärin. Miten selvität, sopiiko hopeashampoo sinulle? Miten onnistut sen käytössä? Lue asiantuntijoiden neuvot!
Teksti

Kuvat

4.5.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Mikä hopeashampoo on?

Hopeashampoo tarkoittaa shampoota, joka sisältää väripigmenttejä eli suoraväriä. Shampoon tarkoitus on neutraloida lämpimiä sävyjä, kuten keltaista pigmenttiä, hiuksissa – eli siis ylläpitää tai korostaa vaalennetun, värjätyn tai luonnonvaalean hiuksen viileitä vivahteita.

Toisin kuin yleisesti luullaan, hopeashampoo ei vaalenna hiuksia. Kun puhutaan valoa heijastavista väreistä, kultaisemmat värit itseasiassa heijastavat valoa paremmin ja näyttävät kirkkaammalta kuin viileät värit. Hopeatuotteet eivät siis vaalenna hiusta, vaan ne taittavat hiuksien lämmintä sävyä yhden tai muutaman pesun ajaksi.

Sävyn taittamisessa eli muuntamisessa on kyse kuvaamataidontunneilta opituista vastaväreistä. Siksi ei ole yhdentekevää, mitä pigmenttiä hopeashampoossa on.

Sininen taittaa tummempaa keltaisuutta sekä oranssia, violetti taas vaaleamman keltaisia sävyjä. Eroa ei kuitenkaan yleensä lue pullon kyljessä, joten se selviää joko vain testaamalla – tai ehkä vielä parempi – kysymällä neuvoa kampaajalta.

Hopeashampoon pesuteho sekä hoitavuus ovat sen toissijaisia tehtäviä. Väripigmentit pysyvät paremmin hoidetussa hiuksessa, ja kiiltävä hius heijastaa väripigmenttejä kauniimmin kuin pörröinen kuiva hius.

Kenelle hopeashampoo sopii?

Viileä vaalea pukee parhaiten vaaleaa ja hivenen punertavaa ihoa, kultaiset sävyt lämpimän sävyistä ihoa. Jos et osaa sanoa, onko ihosi lämmin vai ”kylmä”, tarkastele ranteesi läpi kuultavia verisuonia. Jos ne ovat sinertävät, ihosi on viileä vaalea, jos vihertävät, ihosi on oliivi tai ainakin lämpimän sävyinen. Jos sekoitus molempia, ihosi on melko neutraalinsävyinen ja sinulle sopivat sekä kylmät että lämpimät sävyt.

Tosin nyt on trendikästä, että hiuksissa on sekä lämpimiä että kylmiä sävyjä. Näin ollen ihon sävylläkään ei ole niin suurta merkitystä.

Kenelle hopeashampoo ei sovi?

Jos hiuksesi ovat kullanvaaleat tai esimerkiksi hunajaisen sävyiset ja haluat ylläpitää lämmintä vivahdetta, älä käytä hopeashampoota. Sen ensisijainen tehtävä on kuitenkin viilentää lämpimiä sävyjä.

Samoin jos latva ja tyvi ovat lähtökohtaisesti jo hyvin eri sävyisiä tai niissä on suuria tummuuseroja, hopeashampoo saattaa jopa korostaa niitä. Hyvin hauraat ja huokoiset latvat voivat muuttua turhankin viileäksi ja mattaisiksi, jolloin käsittelemättömän, ja siksi terveemmän, tyven lämmin sävy korostuu entisestään.

Ole myös varovainen, jos sinulla on hiusväriallergia. Tutustu shampoon ainesosaluetteloon ja kysy neuvoa ammattilaiselta ennen sampoon käyttöä. Voit myös tehdä kuten hiusvärien kanssa neuvotaan tekemään eli testata sampoota etukäteen noin peukalonpään kokoiselle alueelle (esimerkiksi niskassa).

Miten hopeashampoota kannattaa käyttää?

Käytä hopeashampoota joka toisessa pesussa. Jotta tulos on mahdollisimman tasainen, vaahdota hiukset kahdesti. Hanki hopeashampoon rinnalle hiusnaamio tai hoitoaine, joka sisältää myös keltaisuutta neutraloivia pigmenttejä.

Liian usein käytettynä hopeashampoot saattavat kuivattaa tukkaa, sillä niissä on yleensä aina myös syväpuhdistavia aineosia. Näin on etenkin edullisempien ja kovin runsaspigmenttisten hopeashampoiden laita. Vaalea hius imaisee helposti liikaa väripigmenttiä ja hius muuttuu ajan mittaan viileän vaalean sijaan vihertävän harmaaksi.

Käytä joka toisessa pesussa korjaavaa tai kosteuttavaa shampoota. Käsitellyt hiukset, kuten vaalennetut ja raidoitetut, tarvitsevat sekä rakenteen paikkaamista että kosteutta.

Jos hiuksesi ovat puhkivaalennetut, pitkät ja kuivat, voit sekoittaa hopeashampoota joko kosteuttavaan tai korjaavaan shampooseen. Näin hiukset eivät kuivu yhtä paljon kuin pelkällä hopeasampoolla pestessä.

Mikäli ongelmanasi on ollut läikikäs lopputulos, voit laimentaa shampoota (helpottaa väripigmenttien levittymistä tasaisesti) sekoittamalla shampoota vatiin, jossa on vettä ja kastamalla hiukset shampoovedessä.

Jos sinulla on hiustenpidennykset, vaahdota hopeashampoo hyvin jo käsissä ennen kuin levität sen hiuksiin. Vaalennetut hiustenpidennykset nappaavat nimittäin väripigmentit jopa hanakammin kuin oma vaalennettu hius.

Voiko hopeashampoolla nopeuttaa värinvaihtoa?

Jos tavoittelet selvästi näkyvää värinvaihdosta, voit tehostaa hopeashampoon vaikutusta levittämällä sitä kuiviin hiuksiin ja antamalla vaikuttaa hieman suositusta pidempään. Helpompi ja hivenen turvallisempi versio edellisestä on se, että kostutat tukan suihkuttamalla siihen vettä suihkepullolla. Näin hiukset eivät ole läpimärät, mutta shampoo levittyy tasaisemmin aavistuksen kosteisiin hiuksiin. Molemmissa tapauksissa vaahdota shampoo pois huolellisesti, jotta lopputulos ei ole läikikäs.

Juttuun haastateltiin hiusten vaalennuksiin erikoistuneita kampaajia Inka Lehtiluotoa Gyylistä ja Maija Kaunistoa Salon Bella Pelosta.

Kommentoi +