
1. Sampoota pitää vaihtaa aika ajoin, tai tukka tottuu siihen.
Tarua: Hiukset eivät totu sampooseen, se on myytti. Sikäli voit siis käyttää samaakin pesuainetta monta pulloa putkeen. Hiuspohjan kunto kuitenkin vaihtelee, ja sampoo pitäisi aina valita ennen muuta sen ehdoilla.
Hiuspohjan kuntoon vaikuttavat muun muassa vuodenaika, hormonitoiminta, ravitsemus ja mahdolliset sairaudet. Kuiva hiuspohja kaipaa mietoa ja kosteuttavaa sampoota, rasvoittuva talineritystä hillitsevää ja kutiseva päänahka rauhoittavaa.
2. Hiukset kannattaa ennemmin pestä kahteen kertaan kuin käyttää syväpuhdistavaa sampoota liian usein.
Totta: Jos peset hiukset joka päivä, hiuspohja ei välttämättä kestä syväpuhdistavaa sampoota. Siksi on parempi vaahdottaa hiukset kahteen kertaan tavallisella sampoolla kuin käyttää syväpuhdistavaa.
Kaksi pesua takaa ilmavamman ja puhtaamman tuloksen kuin ronskilla kädellä vaahdotettu yksi pesu. Sampoota ei silti kuulu käyttää enempää, joten jaa yhdessä pesussa käyttämäsi määrä kahtia. Ensimmäinen pesukerta poistaa muotoilutuotteet ja puhdistaa hiuspohjan, toinen pesu hoitaa. Jos käytät vahvoja muotoilutuotteita, uit paljon kloorivedessä tai vaalea tukka alkaa vihertävää, pesu syväpuhdistavalla sampoolla on paikallaan 1–2 kertaa viikossa.
3. Vain ohuttukkainen saa käyttää volyymituotteita.
Tarua: Paksutukkainenkin voi käyttää tuuhentavia tuotteita mutta saa niistä vähemmän kohottavaa hyötyä kuin ohuttukkainen. Paksu tukka on painavampi, joten se ei kohoa yhtä paljon kuin hento ja kevyt. Volyymituotteiden teho perustuu siihen, että ne erottelevat yksittäiset hiukset toisistaan. Hiusmassasta tulee siten ilmavampi ja paksumman näköinen. Tuuhentavat tuotteet antavat karheamman lopputuloksen kuin ravitsevat ja silottavat.
4. Lasimainen tukka on automaattisesti ohut.
Tarua: Suomalaisille tyypillinen lasimainen hius on erittäin liukas. Se on läpimitaltaan ohut, suora ja liukkautensa vuoksi vaikeasti käsiteltävä. Lasimainen ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti ohutta tukkaa. Usein hiuksia on paljon, mutta koska tukka on niin liukas, se menee pitkin päätä. Lasimainen hius ei ole taipuisa, ja kun lasimaisia hiuksia kihartaa, ne suoristuvat lähes heti. Suosi karhentavia muotoilutuotteita, jotka tuovat hiuksiin kitkaa.
5. Sata harjanvetoa pitää hiukset kunnossa.
Tarua: Ahkera harjaaminen ei vaikuta hiusten kuntoon, kasvuun tai paksuuteen mitenkään. Se saa kyllä tukan näyttämään normaalia kiiltävämmältä. Harjaaminen nimittäin levittää päänahasta erittyvää talia eli rasvaa hiuksiin, jolloin tukka kiiltää.
Kun valitset harjaa, katso, että harjan piikit ovat pyöristetyt. Tämä selviää, kun kokeilet piikkien päitä sormilla. Ne eivät saa raapia. Jos ne raapivat ihoa, ne kuluttavat myös hiuksia.
Voit harjata hiuksia kosteina, kunhan niissä on hoitoainetta, joka helpottaa harjan liukumista hiuksissa. Älä kuitenkaan revi tai selvitä tukkaa väkisin. Silloin hiukset venyvät ja katkeilevat ja niiden rakenne haurastuu eli seurauksena on muun muassa kaksihaaraisia.
Jos aloitat tukan selvityksen tyvestä, se menee vain entistä pahemmin takkuun. Aloita siis harjaaminen latvoista ja etene tyveä kohti.
Aloita takkujen selvitys latvoista ja etene kohti tyveä.
6. Lyhytkin tukka tarvitsee tehohoitoa joka viikko.
Tarua: Lyhyet hiukset eivät välttämättä tarvitse hiusnaamiota lainkaan. Jos tukkasi on luonnostaan kuiva, kasvatat hiuksiasi tai värjäät, vaalennat tai permanenttaat niitä, käytä tehohoitoa ainakin kerran viikossa.
7. Hormonit pilaavat naisen hiukset.
Totta ja tarua: Hormonit vaikuttavat merkittävästi hiusten kasvamiseen ja vointiin. Vaihdevuosissa estrogeenintuotanto vähenee ja vähitellen tyssää. Silloin hiustenlähtöä edistävien mieshormonien suhteellinen osuus kehossa kasvaa, mikä kiihdyttää hiustenlähtöä.
Myös raskaus vaikuttaa hiusten kasvuun. Aluksi estrogeenitaso on korkealla ja tukka voi hyvin, mutta synnytyksen jälkeen estrogeenin määrä romahtaa ja hiuksia lähtee normaalia enemmän.
Toisin kuin yleisesti luullaan, hormonien ja perimän aiheuttamaa hiustenlähtöä voi kuitenkin hoitaa esimerkiksi mikroneulauksella ja laserhoidoilla. Ne aktivoivat hiusten kasvutekijöitä hiusjuuressa. Myös hormonikorvaushoidot vaikuttavat myönteisesti hiuksiin. Hoidon seurauksena hiustenlähtö usein vähenee ja hiuksista tulee vahvemmat.
8. Kutisevan hiuspohjan voi pestä joka päivä.
Totta: Kutina johtuu usein juuri siitä, että hiuspohja on likainen. Pesuvälin pidentäminen, no poo -trendi eli sampoon välttely ja liian hoitavat sampoot ovat johtaneet siihen, että päänahkaan kertyy silikoneja, hikeä, kemikaaleja ja likaa.
Päänahka erittää talia noin teelusikallisen vuorokaudessa, ja rasva on oiva pohja bakteereille. Siksi hiuspohja pitäisi pestä päivittäin. Aivan kuten psoriaatikoille ja atoopikoille, myös kutisevalle hiuspohjalle suositellaan nykyään tiheää pesua sen välttelyn sijaan.
Lian lisäksi kutinaa aiheuttavat myös liian pesevät sampoot, lämpötilanvaihtelu, kuuma pesuvesi ja kuuma föönaus. Hiuspohja on yhtä herkkä ihoalue kuin kasvot, joten sitä tulisi hoitaa yhtä hyvin. Puhtaasta ja hyvinvoivasta hiuspohjasta kasvavat terveet hiukset.
9. Kaksihaaraisia tulee vain huonokuntoisiin hiuksiin.
Tarua: Joillakin ihmisillä on luonnostaan sellaiset hiukset, että ne haaroittuvat jo 5–10 sentin mittaisina. Hiusten haaroittumista voi verrata hampaiden reikiintymiseen: toisilla sitä tapahtuu herkemmin kuin toisilla. Tällaisia geeniperimässä saatuja, hyvin hauraita hiuksia ei voi esimerkiksi värjätä lainkaan.
Useimmiten latvojen haaroittuminen johtuu kuitenkin hiusten liiallisista kemiallisista käsittelyistä tai vääristä hiustenhoitotottumuksista: rajusta harjaamisesta, hiusten kuivaamisesta liian kuumalla föönillä tai muotoilusta liian kuumalla raudalla.
Hiukset haaroittuvat erityisen helposti raidoituksen tai vaalennuksen jälkeen, koska vaalennusaine heikentää hiusten rakennetta. Paras keino kaksihaaraisten estämiseksi on levittää pyyhekuiviin hiuksiin joka pesun jälkeen jätettävää hoitoainetta. Se helpottaa hiusten selvittämistä ja suojaa hiuksia.
10. Lämpösuojatuote vain kosteuttaa hiuksia eikä oikeasti suojaa kuumuudelta.
Tarua: Lämpösuojatuote, kuten föönaussuihke tai -voide, muodostaa hiuksen pinnalle suojaavan kalvon. Tuotteissa mainitut lämpötilat perustuvat laboratorioissa tehtyihin vetolujuusmittauksiin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, kuinka paljon suojattu ja suojaamaton tukka kestää käsittelyä eri lämpötiloissa.
Lämpösuojakaan ei silti suojaa tukkaa, jos käytät esimerkiksi suoristusrautaa väärin eli hinkkaat raudalla samaa kohtaa pitkään. Pelkästään mekaaninen kulutus rasittaa silloin hiuksia. Vältät saman kohdan suoristamisen moneen kertaan, kun käsittelet kerralla vain muutaman sentin levyisen osion ja maltat liu’uttaa rautaa riittävän hitaasti tyvestä latvaan. Lämpösuojatuotteissa on usein silottavia aineita, jolloin rauta liukuu hiusten pinnalla helpommin ja suoristaminen helpottuu.
Asiantuntijat: erikoiskampaaja Kimmo Alarotu ja hiuspohjan hoitoon erikoistunut sairaanhoitaja Reija Lommi
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 10/2020.