Haaveiletko pitkästä tukasta? Perehdy näihin kasvatusohjeisiin
Kauneus
Haaveiletko pitkästä tukasta? Perehdy näihin kasvatusohjeisiin
Hiusten kasvatus vaatii kärsivällisyyttä ja oikeanlaista hoitoa. Lue, mitä kotona kannattaa tehdä ja jättää tekemättä, jos haluaa pidemmät hiukset.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 2.11.2020
Kauneus ja Terveys

Hiusten kasvatus voi vaikuttaa vaikealta prosessilta. Ikääntyessä voi herätä huoli, kasvavatko hiukset enää ikinä pitkiksi.

Ikääntyminen ei ole este hiusten kasvulle, vakuuttaa kampaaja ja värikouluttaja Hanne Kuusinen-Ruohomäki. Sen sijaan se, minkä laatuisena ja paksuisena hius kasvaa, määräävät perinnölliset tekijät.

– Olen urani varrella saanut seurata useankin yli 50-vuotiaan daamin hiusten kasvatusta. Hiusten kasvu voi hidastua ja hiusten määrä harventua vanhemmalla iällä. Silloin on hyvä miettiä, millainen pituus toimii parhaiten ja näyttää mahdollisimman täyteläiseltä, Kuusinen-Ruohomäki kertoo.

Ikääntyvää hiusta voisi verrata vaurioituneeseen hiukseen. Hius kaipaa vahvistusta ja enemmän kosteutta.

– Kaikki hiusta vahvistavat ja silottavat eli kosteuttavat tuotteet ovat hiusten kasvattajan ystäviä. Ne silottavat ja tukevat hiuksia, jolloin niitä on helpompi käsitellä.

Onhan hiuspohja kunnossa?

Hiusten kasvuun vaikuttavat perinnöllisten tekijöiden lisäksi terveelliset elintavat ja hiustenhoitorutiinit. Jotta hiukset kasvaisivat, hiuspohjan pitää olla kunnossa.

– Jos hiuspohja on kuiva ja kireä, on hyvä tarkastella hiustenhoitorutiineitaan ja käyttämiään tuotteita. Jos ongelma pitkittyy, kuivasta hiuspohjasta kasvavat uudet hiukset eivät välttämättä ole parasta laatua.

Myös rasvoittuva päänahka ja hilseily voivat pahimmillaan hidastaa hiusten kasvua. Hiukset saattavat näyttää terveiltä, koska tali tekee niistä kiiltävät. Rasvainen tukka on kuitenkin raskas ja lattea. Lisäksi liiallinen tali voi kertyä hiuspohjaan ja tukkia hiustuppia, joista hiukset kasvavat.

Myös päänahan verenkierrolla on merkitystä. Ravintoaineet kun kulkeutuvat hiustuppeen sen mukana. Päähieronta vilkastaa verenkiertoa, jolloin ravintoaineet virtaavat paremmin hiustuppeen. Lisäksi hieronta vähentää stressiä ja edistää rentoutumista.

– Kun hiuspohja on kireä, hieronta ei ainakaan huononna tilannetta. Itse suosittelen ehdottomasti käymään välillä intialaisessa päähieronnassa. Se pistää energian liikkeelle koko kehossa. Kokonaisvaltainen hyvinvointi näkyy myös hiuksissa, Kuusinen-Ruohomäki sanoo.

Värjää hiuksia vähemmän tai hellästi

Hiusten katkeilu lienee yleisimpiä syitä siihen, että tukka ei kasva pitkäksi. Yritä selvittää syy katkeiluun: onko hiusta värjätty, vaalennettu tai permanentattu, vai onko hiusten rakenne luonnostaan hauras?

– Jos hius on liian käsitelty, hiuksia kannattaa leikkauttaa mahdollisuuksien mukaan. Laadultaan hauraisiin hiuksiin voi pyrkiä vaikuttamaan hyvällä ravinnolla. Eräs opettajani sanoi joskus: se mitä luukusta laittaa sisään, vaikuttaa siihen, millaista hiusta kasvaa. Toki joillakin on hyvät geenit, ja hiukset kasvavat huonoista hoitorutiineista ja kehnosta ravinnosta huolimatta.

Jos hius on luonnostaan hauras, hiusten käsittelyä kannattaa vähentää tai jopa välttää. Erityisesti vaalennus on rankka käsittely kaikille hiustyypeille. Erityisen huono yhdistelmä ovat valmiiksi huonokuntoiset hiukset ja vaalennus.

– Jos jo valmiiksi käsiteltyihin hiuksiin tehdään iso vaalennusoperaatio, se on lähes varma keino saada hiukset katkeilemaan.

Hius koostuu suurimmaksi osaksi keratiiniproteiinista. Keratiiniketjujen välillä olevat rikkisidokset pitävät hiukset koossa ja antavat niille kestävyyttä sekä muodon. Kun rikkisidokset katkeilevat, hius haurastuu ja menettää kestävyyttään. Värjääminen rikkoo osan hiuksen rikkisidoksia: kestovärjäys katkoo sidoksista 10–15 prosenttia, vaalennus jopa 15–20 prosenttia.

– Hius ei vain yksinkertaisesti pysty vaalentumaan useita asteita ilman, että jo valmiiksi käsitelty latva vaurioituu. Hius alkaa katkeilla, jolloin osa on leikattava pois.

Jos hiuksia kuitenkin haluaa värjätä, on hyvä suosia lempeämpä tapoja. Esimerkiksi ammoniakittomat väriaineet eivät rasita hiuksen rakennetta. Ammoniakki avaa hiuksen uloimman kerroksen, jotta väriaineet pääsevät tunkeutumaan paremmin hiuskuituun. Se rasittaa hiuksia.

Leikkauta niitä latvoja!

Hiusten leikkaaminen ei ehkä kuulosta houkuttelevalta, kun tavoitteena on hiusten kasvatus. Latvojen leikkaaminen kuitenkin edesauttaa hiusten kasvamista terveinä. Jos latva on kuiva ja haaroittunut, tukka ei pitene, vaikka uutta hiusta kasvaisikin.

– Suosittelen hiusten kasvattajia sitoutumaan leikkauttamaan latvansa muutaman kuukauden välein, vaikka juhlapyhien mukaan. Se on hyvä tapa muistaa, milloin kannattaa tulla seuraavan kerran. Jos aloittaa jouluna, seuraava hyvä hetki on pääsiäisenä.

Myös sillä mitä tekee ja jättää tekemättä kotona, on iso merkitys. Lämpökäsittely eli föönaaminen ja muotoilu raudalla kuluttavat aina hiuksia. Varsinkin pintakerros kärsii pahasti, jos sitä käsitellään joka päivä kuumilla laitteilla.

– Suoristusrautaa voisi verrata silitysrautaan. Kun vaaleaa paitaa silittää kuumalla raudalla tarpeeksi kauan, väri alkaa kellertää. Sama tapahtuu vaaleille hiuksille. Parasta olisi tehdä tarvittava käsittely ja antaa hiusten sitten levätä pari päivää.

Hiustenpesun tarve on yksilöllinen. Toiselle riittää yksi kerta viikossa, toiselle pesu joka toinen päivä. Jos hiuspohjassa ei ole ongelmia, pesutottumuksia ei tarvitse muuttaa. Enemmän huomiota kannattaa kiinnittää hiusten harjaamiseen.

– Kun hiukset ovat pesty, suosittelen selvittämään hiukset ensin harvapiikkisen kamman sekä jätettävän hoitotuotteen avulla. Tietenkin latvasta aloittaen. Mitä huonokuntoisempi kostea hius on, sitä herkemmin se venyy ja katkeaa.

Hiuksen keratiinirakenteen rikkisidoksia tukevat heikot sidokset. Kun hiukset kastuvat, heikot sidokset aukeavat ja hius venyy enemmän. Jos rikkisidoksia on katkeillut runsaasti värjäämisen seurauksena, hius katkeaa märkänä herkemmin kuin terve hius.

Kuiviin hiuksiin on hyvä lisätä öljyä tai seerumia ennen selvittämistä. Näin hiuksen pinnasta tulee sopivan liukas ja harjaaminen on lempeämpää. Öljy tai seerumi ei myöskään kastele hiuksia, kuten vaikkapa jätettävä hoitoaine. Näin se ehkäisee osaltaan tukan katkeilua.

Biotiini ja rauta voivat auttaa

Vaikka ravintolisät eivät korvaa terveellistä ravintoa, hiusten kasvattaja voi kokeilla myös lisäravinteita, joista saa eri hivenaineita.

– Biotiini, sinkki ja rauta ovat aineita, joista moni on kuullut tai lukenut. Lisäisin vielä listalle sen, että juo riittävästi vettä.

Biotiini eli B5-vitamiini on koentsyymi, joka edistää muiden mineraalien ja vitamiinien imeytymisen kehoon. Biotiini auttaa kehoa valmistamaan keratiinia, josta hiukset suurimmaksi osaksi muodostuvat. Erityisesti vahvoja biotiinivalmisteita käyttävän on hyvä muistaa, ettei vaikutus rajoitu vain hiuksiin vaan kaikkiin kehon karvoihin.

Kommentoi +