
Kirja, joka on juuri nyt kesken
Joe Dispenza: Luo itsesi uudelleen
Kirjailija Henriikka Rönkkönen voi hyvin, mutta niin ei ole ollut aina. Parikymppisenä hän kärsi voimakkaasta ahdistuksesta, paniikkihäiriöstä ja omaan kehoon kohdistuvasta vihasta. Kolmekymppisenä ahdistus uusiutui loppuunpalamisena.
Joe Dispenzan opas on päätynyt Rönkkösen luettavaksi jo toistamiseen. Dispenza antaa kirjassaan ohjeita mielen rajoitteiden purkamiseen ja meditaatioon.
Kirjan avulla Rönkkönen on ymmärtänyt, kuinka paljon omaan mielentilaan voi vaikuttaa.
”Jos miettii pahoja asioita, keho luulee, että ne tapahtuvat oikeasti. Pyrin siis keskittymään hyviin ajatuksiin sen sijaan, että odottaisin hyvän olon vain ilmestyvän jostain.”
Nykyään Rönkkönen nauttii elämästä ja pitää itsestään hyvää huolta.
”Nauran paljon, itken välillä, rakastan itseäni ja olen lempeä mielelle ja keholle.”
Seuraavaksi lukuun
Liv Strömquist: Einsteinin vaimo
Rönkkönen inspiroitui Liv Strömquistin tuotannosta luettuaan Kielletty hedelmä -sarjakuvateoksen. Sen huumori teki häneen vaikutuksen.
”Kirja käsittelee naisten asemaa ja historiaa oivaltavasti, huumorin ja ironian kautta.”
”Mielestäni silloin noustaan feminismin tarkastelussa asian yläpuolelle sen sijaan, että uhriuduttaisiin.”
Einsteinin vaimo on kokoelma feministisiä sarjakuvia, joka kertoo hirviömiehistä ja heidän unohdetuista tyttöystävistään.
Rönkköselle feminismi merkitsee paljon. Hänen mielestään naisten täytyy uskaltaa vaatia ammattitaidostaan ja osaamisestaan kunnon palkkaa.
Jos joutuu kokemaan epäoikeudenmukaista kohtelua, siitä pitää sanoa ääneen.
Rönkkönen odottaa teoksen olevan vähintään yhtä hyvä kuin edeltäjänsä.
”Nautin siitä, että lukiessa voi oppia lisää itsestään tai toisista ihmisistä.”
Aina suosiossa
Roald Dahl: Iso kiltti jätti
Kun Rönkkönen oli ala-asteella, luokanopettaja luki kertomusta Sohvi-tytöstä, joka joutuu valtavan jättiläisen kaappaamaksi.
Tarinassa Rönkköstä kosketti jätin ja Sohvin suhde. Kalpeista kurttuisista kasvoistaan ja valtavista korvistaan huolimatta jätti paljastuu kiltiksi hahmoksi, joka on Sohvin puolella.
Hän on antanut kirjan lahjaksi veljensä lapselle, koska tietää sen olevan hauska ja erilainen lastenkirja.
”Luin pienenä paljon tavanomaisia nuortenkirjoja, kuten Merja Jalon jännittäviä hevostarinoita. Tämä tarina on erityinen, koska se sai minut nauramaan.”
Tuomas Nevanlinnan suomentama teos on jäänyt Rönkkösen mieleen hyvän mielen kirjana, joka on inspiroiva vielä vuosienkin päästä.
”Vasta vanhempana ymmärsin, kuinka taitavasti teos on käännetty. Kieli on värikästä, ja tarinan tunnelma on lempeä ja lämmin.”
Juttu on julkaistu Trendissä 5/20.