Helppo ja miellyttävä karvanpoisto
Kauneus
Helppo ja miellyttävä karvanpoisto
Tuntuuko sheivaaminen pakkopullalta? Tee siitä helpompaa näillä vinkeillä ja vältä mokat.
Teksti

Kuvat

26.10.2018
 |
Kauneus ja Terveys

Missä vaiheessa iho kannattaa kuoria, jos haluaa ehkäistä karvojen sisäänkasvua? Onko väliä, sheivaako aamulla vai illalla?

Hellävaraisin hetki kuoria iho on ennen karvanpoistoa. Jos et ole herkkäihoinen, voit kuoria ja desinfioida ihon myös sheivaamisen jälkeen. Kokeile esimerkiksi salisyylihappokasvovettä. Se imeytyy karvatuppiin ja desinfioi niitä sisäkautta. Se ehkäisee tulehdusta ja sisäänkasvaneita karvoja. Ihokarvat kannattaa sheivata illalla. Nukkuessa sääret turpoavat hieman. Turvotuksen vuoksi karvat voi olla hankala ajella tyveä myöten, eikä lopputulos ole silein mahdollinen. Lomalla aamusheivaus taas voi kirpaista, jos aiot meriveteen uimaan. Ihon kannattaa antaa pehmentyä suihkussa hetki ennen sheivaamista. Sen sijaan kuuma kylpy ja karvanpoisto ovat huono yhdistelmä: lämpimässä vedessä lilluminen turvottaa sekin kudoksia.

Mitä eroa on miesten ja naisten sheivaustuotteilla?

Hinta! Naisten höylistä ja teristä sekä sheivausaineista saa ikävä kyllä usein pulittaa enemmän. Osassa miesten tuotteita on varsin miehekäs tuoksu. Miedommin tai neutraalimmin hajustetut aineet sopivat mainiosti naisillekin. Miesten hyllystä kannattaa etsiä etenkin sheivausvoiteita, joita ei jostain syystä valmisteta naisille. Voide pysyy iholla usein vaahtoa paremmin, mikä helpottaa tarkkaa ajelua. Miesten höylistä erityisen kiinnostava on Gilletten uutuus Treo. Toisen sheivaamiseen eli esimerkiksi vanhusten- ja sairaanhoidon tarpeisiin suunniteltu varsiterä on erityisen hellävarainen myös omassa käytössä. Se mullistaa sheivausotteen: höylää pidellään kuin kynää tai sivellintä. Teräosan luvataan ehkäisevän sisäänkasvavia karvoja. Höylän varteen on integroitu sheivausgeeliputkilo.

Mikä auttaa sheivaamaan sääret ilman haavoja ja arpia?

Ratkaisu tähänkin on mindfulness: älä kiirehdi ja keskity hetkeen! Jos ajatus on poistaa karvat höylällä nopeasti, naarmuja tulee lähes varmasti. Vaihda terä riittävän usein ja pidä ote pehmeänä. Jos joudut painamaan höylää ihoa vasten lisätehon toivossa, terä on liian tylsä. Usein naarmuja tulee siksi, ettei jalkaa saa tuettua suihkussa suotuisaan asentoon sheivausta varten. Ota avuksi muovijakkara tai wc-pöntön kansi. Myynnissä on myös erityisiä sheivaustukia (shaving pedestal, foot rest), joihin jalan voi nojata karvanpoiston ajaksi. Tuki kiinnitetään kaakeliin imukupilla tai tarralla. Älä koskaan aja sääriä kuiviltaan. Jos käytössä ei ole sheivausgeeliä, käytä liukasteena vaikka hiustenhoitoainetta. Sheivaa vasta suihkun lopuksi, jotta iho ehtii pehmentyä. Helpotus naarmuihin voi löytyä myös läpinäkyvästä sheivausgeelistä. Kun iho näkyy aineen alta, luita ja notkelmia osaa varoa.

Keraaminen sheivaustuki 31 €, Frontgate

Kenelle laserkarvanpoisto sopii? Onko tulos pysyvä?

Laservalo tehoaa parhaiten tummiin ja paksuihin karvoihin, sillä se imeytyy karvan juuressa olevaan tummaan väriin eli melaniinipigmenttiin. Mitä vaaleammat ja hennommat karvat, sitä heikompi vaikutus laserilla on. Karvat on helpompi poistaa vartalolta kuin kasvoista. Laserointia kannattaa harkita myös silloin, jos muut karvanpoistokeinot ärsyttävät ihoa esimerkiksi atooppisen ihon vuoksi. Laser aiheuttaa karvatuppeen kudosvaurion, jolloin se tuhoutuu. Näin ollen tulos on pysyvä. Ennalta ei voi tietää, miten nopeasti tuloksia saa. Keskimäärin tarvitaan 3–7 hoitoa. Esimerkiksi säärikarvojen poisto laserilla maksaa 390–480 €/kerta.

Kuinka kasvokarvat kannattaa poistaa? Saako niitä höylätä?

Sheivaaminen voi ärsyttää kasvojen herkkää ihoa ja tuoda sängen. Höylästä voi myös saada haavoja ja arpia. Jos ongelma ovat yksittäiset karvat, ne voi nyppiä pinseteillä. Mikäli kasvusto on laajempi, kokeile sokerointia. Säännöllinen käsittely voi vähentää karvankasvua. Niin sanottu karvajousi on kätevä apu etenkin nukkamaiseen kasvustoon, joka on työläs poistaa pinseteillä. Jousta kuljetetaan kasvoja pitkin, jolloin se nyppäisee karvat juurineen. Kasvoille on myös omia vahaliuskoja.

Ihokarvahöylistä tulee paljon jätettä. Voiko ne ja terät kierrättää?

Valitettavasti tavanomaista ihokarvanpoistohöylää ja sen vaihtoteriä ei voi kierrättää muovi- ja metallinkeräyksen kautta. Muovivartinen höylä ja sen vaihtoterät ovat poltettavaa jätettä eli sekajätettä. Perinteiset, metalliset partakoneenterät voi kuitenkin lajitella metallinkeräykseen. Yhdysvaltalaisyritys Preserve valmistaa varsiteriä kierrätysmuovista, tarkemmin ottaen jogurttipurkeista. Nämä varret voi kierrättää muovinkeräykseen.

Kommentoi +