Sisustusarkkitehti Heini Hansio remontoi miehensä Timon kanssa 70-luvun tiilitalosta unelmiensa kodin: ”Luonnonrauha hurmasi meidät ensisilmäyksellä”
Koti
Sisustusarkkitehti Heini Hansio remontoi miehensä Timon kanssa 70-luvun tiilitalosta unelmiensa kodin: ”Luonnonrauha hurmasi meidät ensisilmäyksellä”
Ennen nykyistä asuntoaan Hansiot kävivät katsomassa useita kohteita. Kun unelmien kotia ei löytynyt, ajatus kiinnostavan tiilitalon ostosta ja remontoimisesta alkoi muuttua. Kirkkonummen-talossa parasta on luonnon läheisyys.
Teksti

Kuvat

16.5.2023
 |
Eeva

RANTATONTILLA, mäntyjen reunustamalla kalliolla seisoo valkoinen tiilitalo. Tänne Kirkkonummelle hurauttaa autolla Helsingin keskustasta 40 minuutissa.

”Luonnonrauha hurmasi meidät ensisilmäyksellä. Etsimme kotia meren ääreltä sopivan matkan päässä Helsingistä, ja löysimme todellisen helmen. Kun kurvaamme pihaan, päivän kiireet unohtuvat”, sisustusarkkitehti Heini Hansio ja hänen yritysjohtajamiehensä Timo Hansio iloitsevat.

Jackrussellinterrieri Penni ja Lily-kissa ryntäävät avoimesta ovesta tervehtimään vieraita. Eläimille kahden ja puolen hehtaarin metsätontilla riittää seikkailtavaa. Ne saavat juosta vapaana päivät pitkät.

”Ne ovat kuin sisarukset. Välillä ne ottavat mittaa toisistaan mutta seuraavassa hetkessä nukkuvat päiväunet vierekkäin”, Heini kertoo nauraen ja rapsuttaa Penniä hellästi.

Sisään astuessa katse kiinnittyy keittiön ja olohuoneen suurista ikkunoista avautuvaan upeaan merimaisemaan. Sitä kelpaa ihailla keittiön paraatipaikalle asetetussa Eero Aarnion pallotuolissa.

Yläkerran avaria oleskelutiloja koristaa Maiju Tirrin luonto- aiheinen öljyväriteos. Lily-kissa sulautuu sisustuksen sävyihin.
Heinin sisko Linda Lehto istuu Eero Aarnion Pastilli- tuolissa, Penni-koira pitää seuraa. Taustalla Susanne Gottbergin työ. Heini ja Linda ovat perustaneet koruyrityksen, joka toimii Hansioiden kotoa käsin.

ARKKITEHTI Bertel Gripenbergin suunnittelemassa omakotitalossa on kaksi kerrosta ja ikkunoita joka ilmansuuntaan. Neliöitä on 390, ja ne kätkevät sisäänsä yhdeksän huonetta sekä saunatilat.

Ennen nykyistä kotiaan pariskunta kävi katsomassa useita kohteita, mutta mikään ei innostanut. He olivat kuitenkin silmäilleet myynti-ilmoitusta vuonna 1976 valmistuneesta kiinnostavasta tiilitalosta.

”Emme aluksi edes käyneet katsomassa tätä, koska talo oli alkuperäisessä kunnossa ja vaati täydellisen remontin. Meillä ei ollut hinkua lähteä niin valtavaan urakkaan”, Heini muistelee.

Kun unelmien kotia ei löytynyt, mieli alkoi muuttua. Sisustusarkkitehtina Heini näki, mitä mahdollisuuksia talo tarjosi.

”Kun taloa alettiin remontoida, asuimme Ruotsissa keskellä koronapandemiaa. Kävimme viikonloppuisin työmaalla valvomassa remontin edistymistä ja nukuimme makuupusseissa lattialla”, Timo muistelee.

Talo piti saneerata lattiasta kattoon, ja alkuperäinen budjetti ylittyi reilusti. Tärkein huonejärjestykseen liittyvä muutos oli siirtää keittiö oleskelutilojen yhteyteen.

Pari oli unelmoinut pitkään mustasta keittiöstä.

”Olemme keittiöön tyytyväisiä, mutta jälkikäteen ajateltuna vaihtaisin laminaattisen työtason kivi- tai komposiittitasoksi. Taso on epäkäytännöllinen ja hankala puhdistaa. Eli sisustussuunnittelijakin voi tehdä virhearvioita”, Heini hymähtää.

Eteisessä tulijoita tervehtii Hannu Väisäsen värikäs öljyvärityö.
Timon keräämät designlasit ovat Heinin suunnitteleman mustan kaapiston päällä.
Timon työhuoneessa on metallifoliolle painettu Elitiksen tapetti. Samettirahi ja sohvapöytä ovat Slettvollin, messinkilevylle tehty taideteos on Toni R.Toivosen.

TEKNIIKASSA otettiin huomioon ilmastovaikutukset, ja öljylämmitys vaihdettiin maalämpöön. Materiaalit ovat niin ikään mahdollisimman ekologisia ja pääosin kotimaisia. Myös valaistus tuotiin tähän päivään.

”Alun perin valopisteitä oli todella vähän. Uudella, epäsuoralla valaistuksella saatiin luotua kodikas tunnelma.”

Heinillä oli selkeä visio kodin sisustuksesta. Yrittäjänä työskentelevällä Timolla on myös tarkka sisustusmaku, ja molemmat arvostavat toistensa näkemyksiä.

”Halusimme ennen kaikkea kunnioittaa 1970-luvun ilmettä. Sisustus suunniteltiin sitä silmällä pitäen”, pariskunta sanoo.

Lopputulos on ajaton ja tyylikäs. Mustavalkoista perusilmettä piristävät värikkäät taulut ja taide-esineet.

Kestävä kehitys on ohjannut tekemistä niin kodissa kuin Heinin ja hänen pikkusiskonsa Linda Lehdon koruyrityksessä. Guardian of the Ocean tekee koruja kierrätyshopeasta, ja osa tuotoista ohjataan maailman merien ja erityisesti Itämeren suojeluun.

”Kipinä korumallistoon syntyi aikoinaan Kreikan-matkallamme”, Linda kertoo.

Alakerran saunan tunnelmavalaistuksen Heini toteutti himmennettävillä led-valoilla.
Talon sisustusta suunnitellessaan Hansiot halusivat kunnioittaa 1970-luvun ilmettä.

VANHASSA TALOSSA riittää remontoitavaa. Seuraavaksi julkisivun maalia korjataan ja olohuoneen takana oleva pergola muutetaan kesäterassiksi. Ykköshankinta on komposti, koska kaikki kierrätetään huolellisesti.

”Joka päivä opimme arvostamaan ympäröivää luontoa enemmän. On palkitsevaa löytää uusia kasvi- tai lintulajeja. Syksyllä keräämme tontilta mustikoita, puolukoita ja sieniä. Oman rannan myötä myös veneily ja suppaus ovat tulleet osaksi arkeamme.”

Kuuden vuoden yhdessäolon aikana neljästi muuttanut pariskunta uskoo nyt löytäneensä loppuelämän kotinsa.

Luonnonrauha hurmasi meidät ensisilmäyksellä.”

Kokolattiamatto hemmottelee paljaita varpaita seesteisessä makuuhuoneessa.
Hansiot eivät tarvitse erikseen kesäkotia, koska Kirkkonummen-tontilta löytyy luontoa ja mökkiaktiviteetteja yllin kyllin. Terrieri Penni nauttii kepin noutamisesta merestä.

Juttu on julkaistu Eevassa 09/22

Kommentoi +