Saitko harmaita hiuksia? Nauti tai peitä!
Kauneus
Saitko harmaita hiuksia? Nauti tai peitä!
Harmaita hiuksia sekä himoitaan että hävetään. Näin saat harmaasi hehkumaan tai värjättyä piiloon.
Teksti
,

Kuvat
,,,

21.10.2019
 |
Kauneus ja Terveys

Harmaa tukka on ollut viime vuosina iso trendi – niiden keskuudessa, joilla ei vielä ole harmaita luonnostaan. Moni nuori on tavoitellut granny hairia värjäämällä hiuksensa harmaiksi tai vaalentamalla ne viti­valkoisiksi. Harmaat ovat tulleet hiusvärivalmistajien sävykartoille jäädäkseen. Hopeanhohtoiset kotihiusvärit on myyty loppuun ennätysajassa.

Tästä huolimatta moni nainen kavahtaa tai häpeää yhä luonnollista harmaantumista. Aina sävy ei ole mieluisa vaan tuntuu vievän viimeisetkin värit kasvoilta. Kielteisiä ajatuksia voi selittää myös vallitseva, nuoruutta ihannoiva kauneuskäsitys, sosiaalinen paine tai oma ikäkriisi.

Harmaantuminen on osa normaalia ikääntymistä, eikä sitä voi estää. Joskus se voi silti olla merkki tai seuraus ravintoainepuutoksesta tai sairaudesta.

Yllättävä syy: raudanpuute

Jos harmaantuu parikymppisenä, kannattaa selvittää, miksi. Syy voi piillä huonoissa elintavoissa, tupakoinnissa tai voimakkaassa stressissä.

Myös raudanpuute voi paitsi aiheuttaa hiustenlähtöä myös tehdä hiuksista harmaat. Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa ennenaikaista harmaantumista todettiin enemmän nuorilla miehillä, joiden varastorauta-arvo eli ferritiini oli matala. Tutkimuksen julkaisi International Journal of Trichology. Ei ole tarkkaan selvillä, miksi rauta­vaje harmaannuttaa hiukset: rauta vaikuttaa elimistössä niin moneen asiaan. Myös B12-­vitamiinin ja proteiinin saanti saattaa vaikuttaa hiusten väriin.

Autoimmuunisairaus vitiligo eli valkopälvi ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat muuttaa hiusten pigmenttiä. Puutostilan tai sairauden aiheuttama harmaantuminen saattaa olla tilapäistä. Iän tuomat harmaat pysyvät.

Väri loppuu, mutta koska?

Harmaantuminen tarkoittaa kansantajuisesti sitä, että hiustehtaalta loppuu väriaine. Milloin näin tapahtuu, riippuu geeniperimästä eikä sitä voi nähdä ennalta.

Perimä vaikuttaakin harmaantumiseen eniten. Siksi omien vanhempien tukasta voi ennustaa jonkin verran myös omien hiustensa tulevaisuutta.

Aivan kuten ihossa, jokaisessa hiustupessa eli follikkelissa on melanosyyttisoluja, jotka tuottavat väripigmenttiä. Ihossa pigmentaatiota tapahtuu jatkuvasti, mutta hius uusiutuu 3–5 vuoden sykleissä. Tämän jälkeen se irtoaa, ja uusi hius täytyy ”rakentaa” uudelleen.

Jokaisen geeneihin on koodattu tietty määrä näitä hius­syklejä, kunnes pigmenttiä tuottavien solujen toiminta heikkenee tai lakkaa.

Sävyn määrää suomukerros

Miksi toiset saavat harmaantuessaan vitivalkoisen ja toiset tummanharmaan tukan? Kun hiuksissa ei ole enää pigmenttiä, hiusväristä tulee läpikuultava tai valkoinen. Näemme itse asiassa hiusten suomukerroksen värin.

Sitä on kahta lajia: hopeanvalkoinen tai teräksenharmaa. Samassa päässä voi olla vain yhtä lajia. Geenit määräävät suomukerroksen värin. Hiusten luonnollinen väri vaikuttaa siihen, miten harmaan sävy erottuu.

Hiuksen rakenne, sen oheneminen sekä kuori­kerroksen paksuus vaikuttavat siihen, miten hius heijastaa valoa ja miten sen suomukerros näkyy.

Tupakoinnin tai auringonvalon vuoksi harmaan tukan sävy voi olla jopa kellertävä.

Harmaiden hiusten sävy on osittain myös optinen harha. Kun valkoiset hiukset sekoittuvat hiuksiin, joissa on vielä pigmenttiä, ne näyttävät harmailta. Mitä enemmän valkoisia hiuksia on, sitä suurempi kontrasti on vaikkapa tummiin hiuksiin. Harmaantuminen on usein isompi kolaus juuri tummahiuksisille, koska valkoiset hiukset erottuvat selkeämmin tummasta pohjasta.

Voiko harmaantua yhtäkkiä?

Kun hius harmaantuu, se kasvaa aina harmaana tyvestä saakka. Se ei siis voi muuttaa väriä kesken kasvu­kauden.

Joskus kuulee, että hiukset ovat muuttuneet harmaiksi kirjaimellisesti yhdessä yössä trauman tai voimakkaan stressin vuoksi. Yhdessä yössä harmaantuminen vaikuttaa silti myytiltä, eikä sitä voida selittää tieteellisesti.

Sanonta, jossa viitataan harmaiden hiusten saamiseen surun tai huolen vuoksi, ei silti ole täysin tuulesta temmattu. Kova stressi tai vaikea trauma voi harmaannuttaa ennen aikojaan. Tämä johtuu oksidatiivisesta stressistä eli solujen hapettumisesta. Se voi tuhota väriä tuottavia melanosyyttejä karvatupessa.

Tasa-arvoa harmaille

Kun tukka harmaantuu, se tuntuu tyypillisesti karhealta ja paksulta, hyvin erilaiselta kuin ennen. Harmaantunut hius on karheampi ja jäykempi, koska siinä ei ole enää väripigmenttiä ja keratiinin määrä on vähentynyt. Jäykkyys voi luoda illuusion paksuudesta, mutta todellisuudessa kaikkien hiukset ohenevat iän myötä.

Pohjoismaalaisille tyypilliset vaaleat, ohuet ja hennot hiukset harmaantuvat yleensä aiemmin kuin aasialaiset ja afrikkalaiset, tummat ja paksut hiukset. Selitys on pohjoismaisen hiuksen kapeampi sisämitta. Aasialaisessa hiuksessa saattaa olla ”useampi kerros”, jolloin pigmenttiäkin on enemmän. Toisaalta Aasiassa on myös tavallista värjätä harmaat huolellisesti piiloon, ettei kukaan huomaa. Tätä tekevät myös miehet.

Eri sukupuolten harmaantumisiässä ei ole suurta eroa, mutta asenteissa on. Naiset ja miehet alkavat saada harmaita hiuksia melko samanikäisinä, 30–50-vuotiaina. Naiset värjäävät harmaansa piiloon miehiä useammin.

Miksi miesten harmaantumista pidetään usein charmanttina, naisten lähinnä surullisena? Harmaantuneille miehille on myös oma termi silver fox eli hopeakettu, joka liitetään viriiliyteen ja jopa seksikkyyteen.

Naisille vastaavaa myönteistä termiä ei ole. Kukapa haluaisi profiloitua harmaahapseksi saati -varpuseksi.

Miten olisi platinum goddess? Hopeanharmaa jalo­metalli platina on arvokas, luja ja sitkeä – kuten moni nainenkin.

Asiantuntijat: iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen/­Mehiläinen, parturi-kampaaja-kouluttaja Juha Haavio/Miraculos ja parturi-­kampaaja-yrittäjä Timo Mäkinen/Peili Hiussali

Harmaat piiloon, vähiin vai rohkeasti esille?

Kestoväri

Hapetetta sisältävät kestovärit peittävät harmaat hiukset lähes sataprosenttisesti.

Lopputuloksesta voi kuitenkin tulla liiankin tasainen, eikä se näytä luonnolliselta. Kestoväri rasittaa hiuksia eniten, sillä siinä oleva hapete avaa hiussuomun. Kestovärjäys vaatii säännöllisiä kampaajakäyntejä, sillä tyvikasvu erottuu muutamien viikkojen päästä selvästi.

Kevytväri

Hapetetta niin ikään sisältävät kevytvärit peittävät harmaat hiukset noin 80-prosenttisesti. Tulos on eläväinen ja luonnollisen sävykäs. Tyvikasvu näyttää pehmeärajaisemmalta.

Kevytvärikin avaa hiussuomut ja vie pigmentit syvälle hiuksiin. Sillä ei voi vaalentaa tukkaa. Kevytväri haalistuu kestoväriä nopeammin.

Raidoitus

Vaaleat raidat vähentävät harmaiden hiusten määrää, ja ­lopputulos on luonnollinen.

Kun harmaita hiuksia vaalennetaan, niistä tulee helposti lämpimän sävyiset eli vaalennetut kohdat kellastuvat. Tätä voi ehkäistä käyttämällä keltaisuutta neutraloivaa sävytettä tai kotona käytettäviä hopeasampoita ja -hoitoaineita.

Kasviväri

Ekokampaajat pystyvät peittämään harmaita kasviväreillä, kuten cassialla, indigolla ja hennalla. Niissä ei ole hapetetta eikä helposti allergisoivaa parafenyleenidiamiinia. Harmaita hiuksia voi hyödyntää kasviväriraitojen pohjana.

Kasviväri ei vaalenna hiuksia. Harmaat voivat erottua vaaleina osioina kasvivärien alta.

Ilo irti harmaista

1. Miten harmaita hiuksia kannattaa hoitaa?

Käytä kosteuttavia tuotteita, sillä harmaa tukka on usein kuiva. Hiuspohjan talin eritys ja keratiinintuotanto heikkenevät, kun hiukset harmaantuvat. Tukkaa ei tarvitse pestä yhtä usein kuin ennen harmaita.

2. Kuinka harmaata sävyä voi korostaa?

Sävyttävällä sampoolla, hoitoaineella, suihkeella tai vaahdolla. Ne kirkastavat harmaata sävyä ja ehkäisevät kellastumista. Blondeille tarkoitetut violetit ja siniset tuotteet sopivat useimmille harmaan sävyillekin.

3. Miten sävyttäviä naamioita käytetään?

Levitä naamio hiuksiin pesun jälkeen ja anna vaikuttaa. Aika ja tuotteen pigmenttien määrä ratkaisevat, kuinka voimakas sävystä tulee. Sävynaamiot ravitsevat kuivia hiuksia, korostavat harmaata väriä ja lisäävät kiiltoa. Niiden väripigmentit kiinnittyvät vain hiusten pintaan.

4. Kannattaako kokeilla suoravärejä?

Kyllä! Hiuksen pintaankiinnittyvillä suora­väreillä voi korostaa omaa harmaan sävyä tai hieno­säätää sitä mieluisammaksi. Osa pysyy noin 12 pesua, osan voi pestä pois jo samana päivänä.

5. Miten vaaleasta tukasta saa harmaan?

Kesto- tai suoravärillä. Muista, että hiusten pohja­väri vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen. Ota huomioon vaaleusaste ja punapigmentin määrä, kun valitset hiusväriä.

Harmaan armaat

Kirkasta sävyä violettipigmenteillä tai kokeile harmaata väriä suoravärisuihkeella.

1. Violetti pesu

Hopeanhohtoisen tukan puhdistaa ja kirkastaa L’Oréal ­Paris’n Elvital Color-Vive Purple Shampoo. 5,75 e.

2. Kestävä hopeointi

Vaaleasta tukasta saa hopeanhohtoisen L’Oréal Paris’n Colorista Paint Silvergray -kesto­värillä. 11,90 e.

3. Viileä kylvettäjä

Harmaiden sävyä viilentää Kérastasen ­ylellinen, violetti Blond ­Absolu Ultra-Violet Shampoo. 30 e.

4. Tehokas hopeanaamio

Kiiltoa ja pehmeyttä harmaille ja vaaleille hiuksille antaa Isabella Löwengripin Silver Mask -tehohoito. 20 e.

5. Liila muotoilija

Pitoa kampauksille antaa ja sävyn keltaisuutta torjuu Joicon Blonde Life Violet Foam Styler. 29,90 e.

6. Poispestävä harmaa

Sampoopesussa lähtevän värin antaa KMS:n StyleColor Iced Concrete -suoraväri­suihke. 30 e.

7. Harmaiden oma hoito

Tukan pehmeäksi hoitaa Redkenin harmaata väripigmenttiä sisältävä Graydiant Conditioner. 29 e.

8. Sinertävä hoitosuihke

Tukan kellastumista hillitsee Schwarzkopfin hiuksiin jätettävä Blonde Anti-Yellow -hoitoaine. 6,90 e.

Pro-vinkki

Erilaiset raidat muuttavat harmaan tukan ilmettä paljon. Niillä voi huijata myös lisää vahvuutta.

Hiussali Peilin perustaja Timo Mäkinen on kokenut parturi-kampaaja. Hän on työskennellyt hiusten parissa yli 20 vuotta.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 12/2019.

Kommentoi +