Hanna Sumari: "Olen pohtinut, rakastiko äiti minua"
Ihmiset
Hanna Sumari: "Olen pohtinut, rakastiko äiti minua"
Hanna Sumaria pidetään sanavalmiina naisena. Hymyn takana asuu epävarma pikkutyttö, joka kipuilee ulkonäköpaineiden ja ristiriitaisen äitisuhteen kanssa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 27.6.2018
Eeva

Hanna Sumarin äiti pani tyttärensä laihdutuskuurille kuusivuotiaana. Se jätti jälkiä, jotka eivät vieläkään ole kadonneet. Hän tietää, ettei äiti pahaa tarkoittanut. Lisa Sumari oli tottunut tiukkoihin ulkonäköodotuksiin omina mallivuosinaan.

”Saatan katsoa kuvia itsestäni ja ajatella, että voi luoja, mikä tankkiauto. Pidän itseäni aina lihavana tai mietin usein ruokailun jälkeen, että tuokin juusto olisi pitänyt jättää syömättä. Lopulta tässä ei ole edes kyse syömisestä, vaan vääristyneestä kehonkuvasta.”

Pinttyneistä tavoista eroon pääseminen on vaikeaa. Sen Hanna ymmärsi, kun hän istui 91-vuotiaan Lisa Sumarin vuoteen vieressä vuosi sitten.

Äiti kietoi kädet halaukseen mutta puristi samalla tytärtään kyljestä ja tuumasi ääneen, että ’tsot tsot’. Hannasta tuntui, kuin hän olisi palannut takaisin lapsuuteen.

Ristiriitaiset tunteet nousivat pintaan, kun Lisa Sumari keväällä nukkui pois.

”Äidin kuolema on ravisuttanut minua monin tavoin. Hautajaisissa huomasin toivovani, että voisin vihdoin päästää irti omista ulkonäkökriiseistäni. Myöhemmin mieleen on tullut täysin irrallisia ajatuksia. Olen pohtinut, että rakastiko äiti minua, vaikka tiedän, että varmasti rakasti”

Lue koko haastattelu täältä.

Kommentoi +