Metsästätkö yhä täydellistä hajuvettä? Katso, miten ihotyyppisi ja jopa sää vaikuttavat tuoksuihin
Hajuvedet
Metsästätkö yhä täydellistä hajuvettä? Katso, miten ihotyyppisi ja jopa sää vaikuttavat tuoksuihin
Tiesitkö, että hajuvedet tuoksuvat erilaiselta kuivalla ja rasvaisella sekä viileällä ja helposti hikoilevalla iholla?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 31.5.2023
Kauneus ja Terveys

Etkö ole vielä löytänyt sitä oikeaa mutta haluaisit? Tuoksun valintaan ei ole kehitetty Tinderiä, mutta muutama niksi auttaa sinua seulomaan itsellesi mieluiset kandidaatit.

Tärkeintä on keskittyä omaan ihoon. Se, mikä tuoksuu ihanalta ystävällä, ei välttämättä sovi itselle. Hajuvettä voi fiilistellä kaupassa pahvikortilla, mutta kun olet liikkeellä tositarkoituksella, sitä kannattaa suihkaista iholle.

”Lopulliseen tuoksuun iholla vaikuttavat ihotyyppi, hikoilu, hormonit, lääkkeet, ruokavalio ja sää. Ihon lisäksi myös hajuaisteissa on eroja, eivätkä kaikki haista kaikkia tuoksuaineita. Tärkein on aina oma aistimus”, hajuvesiasiantuntija ja tuoksunenä Sakari Penttinen ja yliopettaja Marjo Poutanen listaavat.

He kouluttavat kauneusalan opiskelijoita tuoksuista Laurea-­ammattikorkeakoulussa. Penttinen on käynyt opissa myös Grassessa Ranskassa.

Oletko kuumaverinen vai vilukissa?

Hajuveden tuoksuun vaikuttaa etenkin ihon happamuus eli pH-arvo. Terveellä iholla se on lievästi hapan, vitosen luokkaa. Rasvaisen ihon pH on usein kuivaa pienempi eli happamampi.

Sinun ei tarvitse tietää omaa lukemaasi, jotta löydät sopivan tuoksun. Penttisen ja Poutasen mukaan riittää, kun tunnet ihotyyppisi. Hajuvedet tuoksuvat erilaiselta kuivalla ja rasvaisella sekä viileällä ja helposti hikoilevalla iholla.

Rasvainen ihotyyppi imee tuoksua enemmän kuin kuiva. Tämä voimistaa esimerkiksi makeita aromeja. Kuivalta iholta tuoksut haihtuvat nopeammin.

”Kuivalle iholle sopivat yleensä itämaiset tuoksut, joissa on vaikkapa hartsia. Rasvaisella iholla taas toimivat usein raikkaat sitrus- tai aldehydituoksut. Kuumalle iholle käyvät kylmät tuoksuaineet, kuten laventeli ja ruusu. Kylmälle iholle sopii kaikki lämmittävä, esimerkiksi vanilja tai patsuli”, Penttinen sanoo.

Aldehydituoksut tunnetaan kirpeistä, saippuaisista vivahteistaan. Tunnetuin aldehydihajuvesi lienee Chanel N˚5.

Ilmankosteus vaikuttaa tuoksuihin

Hyvin tärkeä tekijä valinnassa on ilmankosteus. Penttisen ja Poutasen mukaan se vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten tuoksumolekyylit liikkuvat ilmassa ja miten ne aistitaan. Kosteassa ilmassa voimakkaatkin tuoksut erottuvat raikkaina.

”Siksi etelänlomilta ostetut ­tuoksut eivät välttämättä tuoksu hyvältä Suomessa. Täällä ilma on ympäri vuoden aika kuivaa ja lisäksi usein kylmää. Sama määrä tuoksua voi tuntua hyökkäävältä”, Penttinen kertoo.

Millaiset tuoksuaineet sopivat Suomen ilmastoon?

”Kevyet valkokukkaiset, sitruksiset ja aldehydiset tuoksut. Toisaalta myös pihkaisilla ja hartsisilla tuoksuilla on omat faninsa. Yleispätevää ohjetta ei ole.”

Neljä vuodenaikaa on tuoksufanille mahdollisuus. Kokeile pakkasella, miltä helteellä liian makea hajuvesi tuoksuu. Kesällä voit tarttua kylmässä liian kirpeisiin aromeihin.

Sumuta kaukaa

Muistathan tuoksua valitessasi myös oikean suihkutustekniikan. Märkiä länttejä iholla kannattaa välttää.

”Mitä kauempaa tuoksun suihkuttaa, sitä pienempinä pisaroina se asettuu iholle ja sitä pehmeämpi tulos on. Voimakas tuoksu voikin toimia ilmaan suihkutettuna pilvenä, jonka läpi kävellään”, Poutanen sanoo.

Mitä pitää tietää eri tuoksuvahvuuksista, jotka ovat kevyimmästä vahvimpaan eau de cologne, eau fraîche, eau de toilette, eau de parfum ja parfyymi?

”Kevyimmissä on paljon nopeasti haihtuvaa huipputuoksua. Parfyymeissä on runsaasti pohjatuoksua, joka vapautuu hitaasti. Yleisen harhakäsityksen mukaan parfyymi on voimakas. Oikeasti se on pehmeä ja pitkäkestoinen”, Penttinen sanoo.

Eau fraîchessa ja EdC:ssä on 2–5 prosenttia tuoksuaineita. Lukema on EdT:ssä 5–8, EdP:ssä 10–15 ja parfyymissä 20–25. Mitä kestävämpää ja hyvällä tavalla erottuvampaa matchia itsellesi haet, sitä isompi prosentti kannattaa valita – ja sitä enemmän miettiä ihoaan.

Onnistu etsinnöissä

Kokeile iholle. Hyviä paikkoja ovat valtimokohdat, joiden lämpö paljastaa tuoksun ominaisuudet nopeammin kuin kylmemmät kohdat. Vältä esimerkiksi korvantauksia.

Anna aikaa. Tuoksun on hyvä kehittyä iholla ainakin puolisen tuntia, jotta aistit sen kokonaisuudessaan. Ensin havaitset huippu-, sitten sydän- ja lopulta pohjatuoksun.

Muista, että hinta vihjaa laadusta. Vaikkapa satasen tuoksussa on keskimäärin suurempi pitoisuus ja yksilöllisempi sekoitus laadukkaita raaka-aineita kuin parin kympin hintaisessa. Pienten valmistajien niche-tuoksuista voi tehdä edullisia laatu­löytöjä.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 6/2023.

Kommentoi +