Haaveiletko yrittäjyydestä? Lue nämä kokeneiden neuvot – ”Naisyrittäjät tyytyvät helposti kasseihin ja korviksiin, eivätkä ajattele isosti”
Yrittäjyys
Haaveiletko yrittäjyydestä? Lue nämä kokeneiden neuvot – ”Naisyrittäjät tyytyvät helposti kasseihin ja korviksiin, eivätkä ajattele isosti”
Raksuttaako päässäsi liikeidea, jota et uskalla toteuttaa? Haluaisitko vaihtaa palkkatyön vapauteen, mutta jännittää? Yrittäjät kertovat, mikä vie lähemmäs yrittäjyyttä.
Teksti

Kuvat

23.3.2023
 |
Trendi

Onko haaveissasi yrittäjyys? Kokeneet kertovat, miten rohkeus yrittämiseen syntyy, ja miten ajatella isommin.

Asenne antaa voimaa, verkostot tukea

Kun Anna Pyykkö pari vuotta sitten sai päähänsä, että naisyrittäjille pitää perustaa oma verkosto, hänen ensimmäinen ajatuksensa oli: enhän minä voi, en ole itse edes yrittäjä.

”On tyypillinen naisten ajatus, että pitää olla hirveästi osaamista ja kokemusta. Jos haluaa yrittäjäksi, täytyisi muka olla kaupallinen koulutus tai vähintäänkin on mentävä jollekin kurssille.”

Turvallisessa työsuhteessa pakertava voi haaveilla yrittäjyydestä, mutta mielessä risteilevät pelot ja epävarmuudet: ymmärränkö, mitä yrittäjyys tarkoittaa, ja onko minulla edes kunnollista liikeideaa? Teenkö yrittäjänä töitä kellon ympäri, mutta tienaan murto-osan siitä, mitä työsuhteisena?

”Haluan olla itse se moottori, joka käynnistää nais­yrittäjien kaipaaman verkoston, jossa puhutaan rohkeasti bisneksen kasvattamisesta ja jaetaan vertaisinspiraatiota.”
Anna Pyykkö

Pyykkö päätti pyyhkäistä sivuun kahlitsevat ja turhat pelot.

”Olen oppinut, että vaikka työkokemuksella ja koulutuksella on arvoa, kaikkein tärkeintä on asenne. Haluan olla itse se moottori, joka käynnistää nais­yrittäjien kaipaaman verkoston, jossa puhutaan rohkeasti bisneksen kasvattamisesta ja jaetaan vertaisinspiraatiota.”

Pyykön Facebook-ryhmään liittyi heti satoja naisia. Nyt Female Founders Suomi -verkostoon kuuluu yli tuhat seuraajaa, ja verkkosivut esittelevät yrittäjille hyödyllisiä kumppaneita ja tapahtumia eri teemoilla. Female Foundersin pyörittämisestä on tullut Pyykön bisnes, ja hän työllistää tällä hetkellä kaksi harjoittelijaa.

Toistaiseksi hän ei ole vielä täysipäiväinen yrittäjä, vaan tekee isossa firmassa markkinointiin ja tapahtumien järjestämiseen liittyvää työtä. Rinnalla rakentuu nyt kuitenkin oma bisnes, jonka varaan heittäytyminen houkuttaa.

Vakituisesta työpaikasta voi muodostua kultainen häkki. Kuukausipalkka kilahtaa tilille, samoin lomarahat. Yrittäjyydestä unelmoiva miettii, millaista elämä on ilman it-tukea, matkapäivärahoja, lounasseteleitä ja ilmaista kahvia.

Pyykkö miettii lähinnä toimeentuloa.

”Totta kai keski-ikäisellä on jo tietyt taloudelliset raamit, joiden mukaan on elämäänsä rakentanut.”

Siksi on tärkeää laskea yritystoiminnan kulurakenteeseen mukaan kaikki sellaiset kulut, jotka työsuhteisen palkasta otetaan automaattisesti: lomarahat, sairausvakuutukset, eläkemaksut ja työterveyskulut.

Pyykkö uskoo, että Female Founders voi vielä tulevaisuudessa kannatella häntä kokonaan, sekä bisneksenä että verkostona.

”Ympäröin itseni loistavilla inspiraationlähteillä! Verkostossa voi rauhassa kypsytellä ideoita, löytää uusia suuntia tai vaikka yhtiökumppaneita.”

Anna Pyykkö, 38, on Female Founders Suomi -verkoston perustaja, joka kannustaa naisyrittäjiä verkostoitumaan.
”Kaikki pelottavat möröt pienevät ja katoavat, kun hurjilta tuntuvista tai hassun kuuloisista ideoista on puhunut muille.”
Jenni Parpala

Sano unelmasi ääneen

”Ala puhua siitä, mistä haaveilet”, sanoo vaasalainen yrittäjä Jenni Parpala. Hän on itse kova puhumaan.

”Kaikki pelottavat möröt pienevät ja katoavat, kun hurjilta tuntuvista tai hassun kuuloisista ideoista on puhunut muille. Niitä ei pidä hautoa sisällään. Eivät ne sillä lailla toteudu.”

Parpala kannustaa yrittäjyydestä haaveilevia vastuullisuuteen.

”Ajattelen sitä vastuuta, jota jokainen kantaa itseään ja läheisiään kohtaan. Jos päivittäin tekee vain säännöllisen palkkapussin takia työtä, joka ei sytytä eikä motivoi, mitä saa itselleen ja voi antaa muille? Saako työnantajayrityskään sellaisesta työntekijästä sitä, mitä se tarvitsee?”

Jos yrittäjyys osoittautuu itselle vääräksi vaihtoehdoksi, voi suuntautua takaisin palkkatöihin.

”Yrittämisen kokeileminenkin näyttää hyvältä CV:ssä.”

Parpala itse on tehnyt töitä 13-vuotiaasta lähtien, mutta vakituisen työpaikan imua hän ei ole koskaan tuntenut. Yrittäjyys tulee verenperintönä, joten valinta oli luonteva. Parpala opiskeli itsensä merkonomiksi.

”Tiesin, että haluan päättää itse omista työ- ja loma-ajoistani. Tiesin myös, ettei amiskoulutuksellani sellaisia työpaikkoja saa.”

Parpala tietää, että hänen vahvuutensa ei ole teorian opiskelussa. Jo teinivuosina tutuksi tullut siivousala oli selvä valinta.

”Kuljin aluksi bussilla mopin ja ämpärin kanssa tekemässä kotisiivouksia. Silloin päätin, että jos vielä vuoden päästä teen samaa, lopetan.”

Mutta Parpala rehki yksin vain 100 päivää. Sen päätteeksi hän palkkasi ensimmäisen työntekijän. Puolentoista vuoden kuluttua työntekijöitä oli 14. Rekrytoiminen antoi mahdollisuuden toteuttaa haaveen toisesta lapsesta.

Hänen yrittäjyytensä perustana on lupaus, jonka hän teki pienelle esikoistytölleen.

”Lupasin, että mikään ei saa olla meille tärkeämpää kuin toisemme. Yrittäjyys oli minulle ainoa tapa pitää se lupaus. Niin pystyin varmistamaan, että olen illat ja viikonloput kotona.”

Jenni Parpala, 29, on yrittäjä, joka työllistää parikymmentä ihmistä siivouspalveluyritys Kiffelissä ja Pyykkitupa-pesulassa. Hänet on palkittu vuoden 2019 uhkarohkeimpana yrittäjänä.
”Naiset ajattelevat helposti, että riittää, kun työllistän itseni ja teen korvakoruja tai kasseja. He ovat myös taipuvaisempia hinnoittelemaan työnsä liian halvaksi.”
Anna Pyykkö

Älä tyydy kasseihin ja korviksiin – ajattele isosti

Female Founders -verkosto syntyi, kun Pyykkö halusi kyseenalaistaa miesvetoista bisnesmaailmaa, jossa naiset jäävät helposti pipertämään jotain yksin. Pyykön tajuntaan iski erään naisyrittäjän turhautunut puuskahdus, jossa toivottiin naisverkostoihin keskustelua muustakin kuin tiskiräteistä ja joulukorteista.

Kun yrittäjät hakivat koronatukia Business Finlandilta, kunnilta ja ELY-keskukselta, miesten tekemissä hakemuksissa pyydettiin usein maksimisummaa. Naishakijat toivoivat varovaisesti kymmenesosaa siitä.

Kuitenkin niin ulkomaiset kuin kotimaisetkin tutkimukset osoittavat, että naisten johtamat yritykset menestyvät miesjohtoisia paremmin.

”Naiset ajattelevat helposti, että riittää, kun työllistän itseni ja teen korvakoruja tai kasseja. He ovat myös taipuvaisempia hinnoittelemaan työnsä liian halvaksi.”

Pyykkö tekee samoja havaintoja myös itsestään.

”Saan vähän väliä itseni kiinni siitä, että ajattelen pienesti. Silloin pitää laittaa vielä isompi vaihde päälle.”

Hän on etsinyt syitä naisten himmailulle: ohjaako naisia vanhoillinen, naisia syrjivä ajattelu, tai puuttuuko naisilta esikuvia ja malleja, joita miehille on tarjolla?

Sekä Pyykkö että Parpala tunnistavat yhteiskunnassa piilevät ahtaat asenteet naisyrittäjiä kohtaan. Parpalalta on joskus kysytty, onko hän varma, että voi yrittäjänä olla myös lastensa huoltaja. Neuvolassa on ihmetelty äitiä, jolla ei ole selkeää äitiyslomaa.

”Yhteiskunnassa ei ylipäätään vielä ymmärretä yrittäjyyttä työn tekemisen muotona, ja sosiaaliturva kaipaa parantamista”, Parpala sanoo.

Pyykkö on päätynyt siihen, että piilossa olevia asenteita on paljon, mutta naisilla on mahdollisuus muuttaa tilannetta itse.

Female Foundersin perustajan mielestä paras lääke on naisyrittäjien keskinäinen toistensa sparraaminen, kannustaminen, oppien jakaminen.

”Yrityksen kasvussa raha on vain sivutuote. Kasvaminen tarkoittaa vaikutusvaltaa ja äänen saamista kuuluviin. Niillä muutetaan arvoja ja asenteita.”

”Minähän olen oikeasti aika laiska tekemään töitä. En raada pitkiä päiviä.”
Jenni Parpala

Selkeät tavoitteet karsivat rönsyt ja ehkäisevät uupumusta

Muutama vuosi sitten Parpala yritti laajentaa Kiffelin toimintaa Lappiin. Hanke kaatui Parpalan sanojen mukaan hänen omaan osaamattomuuteensa yritystoiminnan vetäjänä.

Konkurssi oli lähellä. Päälle vielä avioero, ja Parpala paloi loppuun.

”Minut määrättiin yli puoleksi vuodeksi sairauslomalle. Tiesin, että se voi tarkoittaa Kiffelin loppua. Mutta olin antanut arvolupauksen lapsilleni ja elin sen mukaan.”

Yritys selvisi työntekijöiden kannattelemana. Tämän vuoden alussa se myös kasvoi tytäryhtiöllä, kun Parpala osti paikallisen pesulan. Nykyään hän pyrkii viettämään työviikolla yhden päivän ”hissun kissun”, mikä ei aina onnistu.

Viikonloput ja etätyöt mökillä tuovat rauhaa ja tilaa hengittää. Sillä sitä tarvitsee vastapainoksi myös Parpalan tavoin sosiaalinen ja työnteosta ”kuluttavalla tavalla” nauttiva ihminen.

”Minähän olen oikeasti aika laiska tekemään töitä. En raada pitkiä päiviä.”

Uupumisen välttämisessä oleellista on asettaa itselleen selkeät tavoitteet ja keskittyä niihin.

”Se selkiyttää mieltä, ja rönsyily jää pois. Pystyn tekemään päätöksiä enkä jää vatvomaan.”

”Kuvitellaan, että bisnesmaailma on kova. Naiset näyttävät, että pehmeällä johtajuudella menestyy.”
Anna Pyykkö

Anna ihmisille vastuuta, ja he kukoistavat

”Ihan alusta lähtien olen halunnut rakentaa firmaa niin, että kerään ympärilleni vastuullisia, sitoutuneita ja eri tavoin nälkäisiä ihmisiä, jotka haluavat kehittyä minun tiimissäni”, Parpala sanoo.

Hän luottaa ihmistuntemukseensa, mutta sillä ei vielä napata parhaita työntekijöitä. Hän päätti näyttää, että arvostaa siivoojan työtä maksamalla ”alan parasta palkkaa”.

Parpala haluaa tunnistaa, mitkä ovat yrittäjänä hänen tehtävänsä ja missä kannattaa antaa muiden loistaa. Kiffelissä siivooja voi edetä vaikka myynnistä vastaavaksi.

”On tajuttava, mistä se raha ihan oikeasti tulee firmaan. Siitäkö, että pesen itse tuolla pyykkiä vai siitä, että koutsaan muita ja ymmärrän, milloin pitää rekrytoida lisää työntekijöitä?”

Anna Pyykön mielestä naisyrittäjillä on kaikki mahdollisuudet vallata tilaa itselleen

”Kuvitellaan, että bisnesmaailma on kova. Naiset näyttävät, että pehmeällä johtajuudella menestyy.”

Lukijat kertovat

"Perustin oman yrityksen vuonna 2018. Minua houkutteli oma vaatebrändi, jonka saisin muokata mieleisekseni ilman paineita menestyksestä tai epäonnistumisesta, kun kaikki olisi aluksi pientä. On ihanaa toteuttaa visiotaan. Yllättävintä on ollut se, miten hyvin vaatteet on otettu vastaan, mutta myös se, kuinka vaikea on tuoda omaa yritystä tunnetuksi ja uskottavaksi näin kilpaillulla alalla. Asiakkaiden myönteinen palaute on syy, miksi haluan lähteä töihin joka päivä!”

– Annica, 39

Tein asiantuntijatöitä kielen parissa projektissa, joka päättyi. En saanut enää vastaavaa paikkaa, koska hävisin muodollisesti pätevämmälle hakijalle. Jäin siis osittain olosuhteiden pakosta vapaaksi kääntäjäksi. Olen elättänyt itseni sillä viimeiset kolme vuotta, enkä vaihtaisi enää takaisin! Katastrofin ainekset olivat olemassa, mutta projekti antoi pohjaa ja uskottavuutta asiakkaiden silmissä.”

– Elisa, 36

Juttu on julkaistu Trendissä 9/2021.

Kommentoi +