Haaveena pidemmät hiukset? Salaisuudet, joilla unelman voi saavuttaa
Kauneus
Haaveena pidemmät hiukset? Salaisuudet, joilla unelman voi saavuttaa
Tyssääkö hiusten kasvu aina olkapäille? Onko haavetukan tiellä rumat välivaiheet? Kampaaja ja hiusalan kouluttaja Nina Björkman neuvoo, miten kasvatat pidemmät hiukset.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 17.6.2022
Trendi

Voivatko kaikki kasvattaa pitkät hiukset?

Hius kasvaa keskimäärin sentin tai puolitoista kuukaudessa ja jatkaa kasvuaan kahdesta kuuteen vuotta. On yksilöllistä, kuinka kauan hius kenenkin päässä viihtyy. Kun hius on tullut kasvunsa päähän, se irtoaa.

Kahdessa vuodessa hiukset kasvavat siis noin 25 senttiä pitkiksi. Kuudessa vuodessa pituutta ehtii tulla noin 70 senttiä.

Jos omat hiukset kasvavat vain kaksi vuotta, hiukset ylettyvät vasta olkapäille ennen kuin tulevat tiensä päähän. Siksi kaikki eivät voi kasvattaa hiuksiaan todella pitkiksi.

Vaikuttavatko elämäntavat hiusten maksimi­pituuteen?

Geenit ovat isoin syy siihen, miksi toisen hiukset kasvavat pidemmiksi kuin toisen. Elintavoillakin on kuitenkin väliä.

Hiukset ovat kuin kehon roskakori. Niissä näkyvät huonot unet, heikko ruokavalio, hormonien epätasapaino, sairaudet ja stressi.

Hiukset ovat kuin kehon roskakori. Niissä näkyvät huonot unet, heikko ruokavalio, hormonien epätasapaino, sairaudet ja stressi.
Kampaaja Nina Björkman

Hius tarvitsee ravintoaineita kasvaakseen. Sille tärkeitä ovat muun muassa A-, B12-, C-, D- sekä E-vitamiini, biotiini, sinkki, seleeni, jodi ja rauta. Parhaiten nämä saa monipuolisesta ravinnosta, mutta joskus ravintolisä voi olla apuna.

Raudanpuute on esimerkiksi yleinen hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, ja se voi heikentää hiuksia. Samoin saattaa vaikuttaa kilpirauhasen vajaatoiminta. Liiallinen mieshormonien toiminta taas voi saada hiukset lähtemään – ja kyllä, tämä pätee myös naisiin ja on yleinen syy hiusten harvenemiseen.

Paha stressi voi myös aiheuttaa hiustenlähtöä. Jos tuntuu, että hiukset harvenevat tai ovat huonossa kunnossa, kannattaakin kääntää katse kehon ja mielen hyvinvointiin. Heikot, huonokuntoiset hiukset eivät jaksa kasvaa kauniina pitkiksi.

Hiusten kuntoa voi parantaa elintapojen lisäksi harjaamalla. Valitse luonnonharjaksesta valmistettu hellävarainen harja, joka ei katko hiuksia. Tärkeää on, että harjaa myös päänahkaa. Se aktivoi hiuspohjan verenkiertoa. Kun verenkierto toimii hyvin, hiukset saavat ravinteita hiustuppeen kulkevia hiusverisuonia pitkin. Näin niillä on ruokaa, joka auttaa kasvamaan.

Pitääkö hiuksia leikata välillä, vaikka kasvattaisi?

Pitää! Muuten latva menee huonoon kuntoon. Silloin siitä tulee kuin naru, joka lähtee purkautumaan ja tuho etenee latvasta kohti tyveä. Siksi monen pitkähiuksisen tukka on haaroittunut pitkältä matkalta ja ohenee latvaa kohti.

Useimmiten luirut latvat johtuvat siis hoidon tai leikkauksen laiminlyönnistä. Jos haluaa saada pitkien lisäksi paksut hiukset, on leikattava ja muutenkin hoidettava latvaa hellästi.

Kovin usein hiuksia ei kuitenkaan tarvitse kasvatusvaiheessa leikata, jos malli ei vaadi sitä. Pieni lyhennys kolmen neljän kuukauden välein riittää.

Moni pelkää, että kampaaja leikkaa liikaa: kolmen millin sijaan kolme senttiä eli koko kasvun. Silloin voi olla syytä vaihtaa kampaajaa. Hyvä kampaaja kertoo, miten paljon hiuksista hänen mielestään kannattaa leikata, muttei leikkaa enempää kuin asiakas toivoo.

Miten kestää rumat välivaiheet?

Kun haluaa kasvattaa lyhyen mallin vaikkapa polkaksi tai otsatukan pois, luvassa on karmeita välivaiheita, jos projektia ei suunnittele kunnolla. Paras idea on hankkia luottokampaaja ja pyytää häneltä apua.

Kampaaja osaa suunnitella kasvatusprojektin niin, että pää näyttää koko ajan hyvältä. Koko tukkaa ei tarvitse aina kasvattaa kerralla, vaan siirtyä voi yhdestä mallista toiseen. Ensin esimerkiksi kasvatetaan takaosaa, ja kun on edetty uuteen malliin, kasvatetaan sivuja tai etuosaa. Näin rumia välivaiheita ei tule.

Millaiset sampoot ja hoitoaineet auttavat kasvatuksessa?

Nyrkkisääntö on, että sampoon ja hoitoaineen pitäisi olla kosteuttava tai rakennepaikkaava. Yleensä tehokkaista sampoista ja hoitoaineista joutuu maksamaan – kampaamojen hiustenhoitotuotteet ovat yleensä muita kalliimpia siksi, että ne ovat laadukkaita ja auttavat oikeasti hiusta voimaan paremmin.

Mitä pidempi hius on, sitä hellempää hoivaa se tarvitsee pysyäkseen hyvässä kunnossa. Pitkä hius on vanha hius. Sitä on hyvä hoitaa jatkuvasti rakennepaikkaavalla hoitoaineella ja kerran viikossa helliä sitä kosteuttavalla naamiolla. Hiusöljyt ja jätettävät hoitoaineet suojaavat latvaa hapertumiselta.

Vaikka olisit kiinnostunut luonnollisista raaka-aineista, unohda kasvatusprojektissa keittiön kaappien sisältö. Kananmuna sisältää kyllä syötynä paljon ravinteita, mutta hiuksiin sitä ei kannata levittää. Kookosöljy taas on molekyylikooltaan niin suurta, että se vain rasvoittaa hiuksen pintaa eikä hoida sitä oikeasti.

Muista myös suojata hiukset lämpösuojalla raudoilta, fööniltä ja auringolta. Lämpökäsittelyt ja aurinko hapertavat hiusta enemmän kuin mikään muu.

Voit kokeilla lämpösuojan tehoa helposti. Levitä toiselle puolelle paahtoleipää suojaa ja jätä toinen paljaaksi. Paahda leipä. Jos lämpösuojasi on hyvä, toinen puoli leivästä on paahtimen jäljiltä edelleen vaalea, vaikka toinen on kärähtänyt.

Auringolta suojaa kaikkein parhaiten hattu tai huivi, mutta lämpösuoja auttaa myös. Jos lämpökäsittelet hiuksia usein, varmista myös, että sinulla on laadukas laite.

Hyvä suoristus- tai kiharruslämpötila vaalealle, hennolle hiukselle on noin 180–190 astetta. Yli 200 asteen lämpötilat sopivat vain vahvalle, yleensä tummalle tukalle.

1. Hair Tonic -hiusvesi vahvistaa hiuksia. 23,89 e, Dr. Hauschka. 2. 3 Min Growth-Boost Scalp -hoito aktivoi päänahkaa. 29,90 e, Mádara. 3. Biotin-Panthenol-sampoo tukee hiusten kasvua ja sisältää biotiinia. 21,90 e, Probic8. 4. Plumping.Rinse -hoitoaine auttaa hiuksia kasvamaan ja lisää niiden tiheyttä. 29,90 e, Kevin Murphy. 5. Proluxe You -suoristusraudassa on yhdeksän eri lämpötilaa 150–230 asteeseen. 149,95 e, Remington. 6. Soothing Scalp & Hair -naamio ravitsee hiuksia, juuria ja hiuspohjaa. 29,90 e, BTB13.

Pitääkö tyynyliina ja hiuslenkit vaihtaa hiusystävällisiin?

Hiukset kärsivät mekaanisesta rasituksesta. Jos olet kovin levoton nukkuja, hiukset kannattaa koota yöksi rennolle nutturalle donitsin avulla tai letittää ne löysästi. Mikäli haluat satsata oikein kunnolla, vaihda tyynyliina silkkiseen. Se on hellävaraisin.

Hiuslenkkejä valitessa on tärkeää, että niissä ei ole teräviä, metallisia osia, jotka katkovat hiuksia. Paksumpi hiuslenkki on ohutta parempi idea, sillä ohut on hiuksille kuin hirttoköysi. Iso hiusdonitsi on hyvä valinta. Ponnarin paikkaa kannattaa myös vaihdella, etteivät hiukset rasitu koko ajan samasta kohtaa.

Kommentoi +