Kannattaako valita fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja? Huomioi kolme tärkeää asiaa voiteen valinnassa
Ihonhoito
Kannattaako valita fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja? Huomioi kolme tärkeää asiaa voiteen valinnassa
Kaipaatko aurinkosuojalta ensisijaisesti tehoa ja käyttömukavuutta? Onko ihosi herkkä? Nämä asiat vaikuttavat siihen, onko fysikaalinen vai kemiallinen voide sinulle parempi valinta.
Teksti

Kuvat
,

21.4.2023
 |
Eeva

1. Valitse fysikaalinen voide, jos olet herkkäihoinen

Fysikaaliset aurinkosuojat toimivat iholla kuin pienet peilit: ne jäävät ihon pinnalle ja heijastavat säteilyn pois. Siksi voide usein vähän kimalteleekin iholla. Tutuimmat fysikaaliset suojat ovat titaanidioksidi ja sinkkioksidi.

Fysikaaliset aurinkovoiteet sisältävät yleensä vähemmän herkistäviä aineita kuin kemialliset suojat, ja siksi ne sopivat paremmin niin herkkäihoisille kuin lapsillekin.

Jos ihosi on herkkä, tarkista, ettei aurinkosuojassa ole käytetty oktokryleeniä (ainesosaluettelossa octocrylene) tai oksibentsonia (benzophenone-3). Nämä kemialliset filtterit ärsyttävät ihoa erityisen herkästi.

2. Jos kaipaat tehokasta ja miellyttäväntuntuista suojaa, valintasi on kemiallinen voide

Siinä missä fysikaaliset suojat heijastavat auringon pois, kemialliset taas imevät UV-säteitä ja muuntavat ne lämmöksi. Eri UV-filtterit suojaavat eri aallonpituuksien säteiltä. Siksi aurinkosuojatuotteissa on yleensä useampaa eri filtteriä.

Kemialliset aurinkosuojat ovat fysikaalisia näkymättömämpiä, ohuempia ja imeytyvät ihoon nopeasti. Ne ovat siksi usein miellyttävämpiä käyttää myös tehokkaampia. Kemialliset filtterit suojaavat ihoa syvemmältä kuin ihon pinnalle jäävät fysikaaliset suojat.

Tästä syystä tutkijoiden mikroskoopin alla onkin ollut jo vuosia se, imeytyvätkö kemialliset filtterit verenkiertoon ja voiko niistä olla jotain haittaa esimerkiksi hormonitoiminnalle. Nykytiedon mukaan kemiallistenkin aurinkosuojien riskit ovat pienemmät kuin suojauksen laiminlyöminen. Lisäksi haitallisimmiksi havaitut filtterit on jo poistettu Euroopan unionin alueella myytävistä aurinkosuojista.

Lisäksi on tutkittu kemiallisten filttereiden vaikutusta luontoon, meriin ja mereneliöihin. Nykyään useiden aurinkovoiteiden valmistajien tavoitteena on ihon lisäksi suojella ympäristöä.

3. Huomioi myös suojien erot käytössä

Fysikaaliset aurinkotuotteet suojaavat ihoa välittömästi levittämisen jälkeen. Sen sijaan kemiallisen suojan kehittyminen vaatii noin puoli tuntia.

Sen sijaan fysikaalisen aurinkosuojan puhdistaminen iholta vaatii kemiallista suojaa enemmän aikaa ja vaivaa, sillä ne tuppaavat kerääntymään ihon pinnalle.

Parhaiten fysikaalisen suojaan saa pois öljypohjaisella puhdistusaineella tai kuorinnalla.

Tarkista aurinkotuotteesta päiväys! Aurinkosuojien säilyvyysmerkintöjä kannattaa tosissaan noudattaa. UV-filtterien teho heikentyy ajan mittaan, ja vanhentunut tuote saattaa myös ärsyttää ihoa.

Kolme erilaista hyvää aurinkosuojaa

Luonnonkosmeettinen aurinkovoide antaa iholle fysikaalisen suojan lisäksi sävyn eli sillä voi halutessaan korvata kevyen meikkivoiteen. Ivory-sävy sopii vaalealle iholle. Alga Maris Crème Solaire Teintée SPF30 27,90 e.

Kevyt ja nopeasti imeytyvä aurinkosuojavoide sisältää sekä fysikaalisia että kemiallisia filttereitä, mutta ei ihoa ärsyttävää oktinoksaattia, oksibentsonia eikä oktokryleeniä. UV-säteiden lisäksi voide suojaa ihoa sinivalolta ja ilman epäpuhtauksilta. Nivea Sun UV Face Specialist Triple Protect SPF50+ 16,80 e.

Uudenlainen, helposti meikin päälle lisättävä aurinkosuojapuuteri sisältää fysikaalisen aurinkosuojan eli titaanidioksidia. Siinä on mukana myös antioksidanttista ja rauhoittavaa Oryza sativa-riisipuuteria ja punahattu-uutetta, joka suojaa ihoa saasteilta. PHformula S.U.N. Powder SPF30 58 e.

Kommentoi +