Etätyö voi hämärtää sen, mitkä ovat omat vahvuudet ja miksi on kyseisessä työtehtävässä, sanoo muutosjohtaja Kati Huovinmaa
Etätyö
Etätyö voi hämärtää sen, mitkä ovat omat vahvuudet ja miksi on kyseisessä työtehtävässä, sanoo muutosjohtaja Kati Huovinmaa
Tympiikö etätyö? Oleskelu kotona perheen keskellä töitä tehden vääristää kuvaa itsestä ammattilaisena, sanoo ammattimentori ja muutosvalmentaja Kati Huovinmaa.
Teksti

Kuvat
,

14.3.2023
 |
Trendi

Kati Huovinmaa, 44, on muutosjohtaja ja ammattimentori. Hän on kirjoittanut tietokirjan Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen.

”Tuntuuko työvuorolistan laatiminen tai ajokilometrien merkkaaminen nyt erityistä ponnistelua vaativalta? Siinä on kyse etätyön aiheuttamasta umpioitumisesta.

Mentoroin työkseni eri alojen johtajia ja asiantuntijoita, ja kuulen etätyötä tekeviltä, että he eivät pysty tarttumaan yksinkertaisiin asioihin. Se voi olla jokin rutiiniluontoinen asia, joka vaatii nyt ponnisteluja.

Etätyössä puuttuu työyhteisö, joka kannustaa, lietsoo tarttumaan asioihin ja saamaan asioita aikaiseksi. Puuttuu johtaja, johon törmää välillä käytävällä. Ei saada spontaania myönteistä palautetta ja ideoida yhdessä.

Kati Huovinmaa

Silloin alkaa hämärtyä se, kuka on ja mitkä ovat omat vahvuudet työssä – miksi ylipäätään on kyseisessä työpaikassa. Muut ihmiset toimivat ammatillisina peileinä, mutta etätyössä ne peilit himmenevät.

Myös oleskelu kotona perheen keskellä vääristää kuvaa itsestä ammattilaisena. Perhe ei voi tietää, kuinka taitava osaaja ammatissaan on, esimerkiksi miten isojen asioiden äärellä saattaa tehdä työtään. Kun on vain sen palautteen varassa, onko aamun kaurapuuro hyvää vai ei, käsitys osaamisesta muuttuu.

Perhe ei voi tietää, kuinka taitava osaaja ammatissaan on, esimerkiksi miten isojen asioiden äärellä saattaa tehdä työtään.

Kyynistymiseen auttaa tulevan suunnitteleminen. Se voi olla pieni asia, kuten kollegan tapaaminen. Raskaskin tunne voi kääntyä, kun sopii ystävän kanssa kävelylenkin.

Kannattaa myös unelmoida kuin pandemiaa ei olisikaan. Pandemia-ajan voi ajatella valmiiksi taputeltuna pysähtyneisyyden kivijalkana, jonka päälle voi rakentaa isoa. Vedä unelmat niin radikaaleiksi kuin kykenet. Jollei tulevaisuudennäkymä yhtään hirvitä, se on liian laimea.

Arvojen pohtiminen voi auttaa ulos umpiosta. Jos ennen koronaa pohti, että työssä on tärkeää tehokkuus ja aikaansaaminen, nyt monia viehättää keskeneräisyyden arvo. Aiemmin työkaverit ovat olleet lähellä ja arvot ovat lähteneet siitä, mitä ajattelee muiden odottavan minulta – tehokkuudella saa hyväksyntää. Nyt halutaan olla ystävällinen itseä kohtaan.

Jos etätyöhön ei voi vaikuttaa, moneen muuhun voi. Itse suihkautin äsken hajuvettä etäkonttorilla. Keksi oma, päivääsi kohottava juttu. Kannattaa myös miettiä, kuka oli ennen pandemiaa, ja alkaa tehdä samoja asioita. Löytäisitkö uudestaan musisoinnin tai maalaamisen? Kun saa uutta happea vapaa-aikaan, voi löytää motivaation etätyöhön.”

Juttu on julkaistu Trendissä 3/22.

Kommentoi +