Kun esteettinen sairaanhoitaja Essi Luhta otti nuorena ensimmäiset huulitäytteensä, kaikki meni pieleen - hän toivoo, ettei kenenkään tarvitse kokea samaa
Kauneushoidot
Kun esteettinen sairaanhoitaja Essi Luhta otti nuorena ensimmäiset huulitäytteensä, kaikki meni pieleen - hän toivoo, ettei kenenkään tarvitse kokea samaa
Essi Luhta haluaa puhua avoimesti pistoshoitojen riskeistä. "Jos joku sanoo, ettei hoitoja tehdessä ole tullut komplikaatioita, on joko tehnyt niitä vähän tai valehtelee."
Teksti

Kuvat

Julkaistu 3.9.2023
Trendi

ANTAISITKO PUOLITUTUN tehdä sinulle lääketieteellisen toimenpiteen? Moni tavallaan antaa, kun päättää hetken mielijohteesta ottaa huulitäytteitä. Tämän ajatusmallin esteettinen sairaanhoitaja Essi Luhta haluaa muuttaa. Hän paitsi puhuu aiheesta Tiktokissa ja Instagramissa, myös tekee hoitoja Ilomed-ihoklinikallaan.

”Täyteainehoidot eivät ole helppoja kauneuspalveluita vaan ei-kirurgisia kosmeettisia toimenpiteitä, jotka vaativat lääkinnällistä osaamista.”

Ala on yksi maailman nopeimmin kasvavista aloista. Ulkonäkökeskeisyys on lisännyt täyteaineiden ottamista.

”Korona aloitti zoom-boomin: moni tunsi näyttävänsä ruudulla väsyneeltä ja halusi näyttää virkeältä.”

KAKSI ENITEN KYSYTTYÄ kysymystä Luhdalta somessa on: Mitä hoitoja sinulle on tehty ja minkä ikäinen olet.

28-vuotiaalle Luhdalle on tehty useita täyteainehoitoja, kuten huulten, poskien, nenän ja leuan hoitoja. Lisäksi hänen iholleen on tehty profhilo-hyaluronihappohoito ja muita ihon laatua parantavia hoitotoimenpiteitä.

”Olen halunnut korjata hienovaraisesti kasvoissani kohtia, joissa ikääntymisen merkit ovat alkaneet näkyä. Kasvonpiirteeni ovat lähes samat kuin 18-vuotiaana.”

Ensimmäiset huulitäytteensä Luhta otti 18-vuotiaana. Hän oli tutkinut klinikkaa etukäteen, ja hänen isänsä lähti vastaanotolle tueksi. Hoito kesti 15 minuuttia: huuliin täytettä ja otsaan botoxia, ei konsultaatiota hoidon tarpeellisuudesta. Kumpikin toimenpiteistä meni pieleen.

”Kokemus oli kammottava. Huuleni menivät pilalle: minulle laitettiin väärää ainetta vääriin paikkoihin, ja olen kärsinyt niistä yli kymmenen vuotta. Minulle on tehty useita täyteainepoistoja, mutta huulet eivät palaudu täysin.”

Botox taas oli hänelle turha – nykyisellä kokemuksella hän ymmärtää, että 18-vuotiaan otsaryppyyn olisivat riittäneet hellemmät vaihtoehdot.

”Haluan puhua täyteainehoidoista avoimesti, jotta kenenkään ei tarvitsisi kokea samaa, ja että hoidoista kiinnostuneilla on tietoa turvallisista hoidoista.”

PISTOSHOITOMAAILMA on kuin villi viidakko. Kuka tahansa voi tilata aineita netistä ja alkaa antaa hoitoja ilman terveydenhuollon koulutusta. Koska täyteainehoitoja ei luokitella terveydenhuollon palveluiksi, Valvira tai aluehallintovirastot eivät myöskään valvo niitä.

Asia huolettaa Luhtaa. Ei pitäisi olla asiakkaan vastuulla selvittää, missä hoito on turvallista.

”Jos kasvoja pistetään kampaamon nurkassa verhon takana, mitä sitten, kun tapahtuu komplikaatio? Niitä nimittäin tapahtuu väistämättä, ja on tapahtunut myös minulle. Se, jolle ei ole koskaan käynyt hoitoja tehdessä komplikaatioita, on joko tehnyt niitä liian vähän tai valehtelee.”

Jos pistäjällä ei ole terveydenhuollon koulutusta, hänellä ei ole potilasvakuutusta eikä siten lupaa eikä ehkä osaamistakaan antaa ensiapua, jos jotain sattuu.

Sairaanhoitajan ja lähihoitajan koulutuksen saanut ja leikkaussalihoitoon erikoistunut Luhta sen sijaan tiesi, mitä tehdä, kun hänen asiakkaalleen tuli komplikaatio. Kun hän kerran pisti täyteainetta, tapahtui vaskulaariokluusio, eli käytännössä verisuoni tukkeutui. Hän kutsui paikalle lääkärin, ja asiakas selvisi ilman pysyviä haittoja.

Riskeistä eivät kuitenkaan tiedä edes monet niitä tekevät hoitajat. Allergisten reaktioiden, kuumotuksen ja turvotuksen lisäksi riskinä voi olla sokeutuminen. Myös pistosten pitkäaikaisista vaikutuksista ei Luhdan mielestä puhuta tarpeeksi.

Avoin puhe on kuitenkin vielä tuoretta, ja alan ympärillä on stigma: moni tuomitsee hoidot. Luhta saattaa meikata Tiktokissa ja vastailla samalla kysymyksiin. Siten hän haluaa madaltaa kynnystä kysyä alasta. Moni on kiinnostunut täyteaineista, joten siitä on tehtävä turvallista.

”Monille pistoshoidot ovat yhtä kuin huulitäytteet. Oikeasti ne ovat vain pieni osa työtäni. Huulet vain jakavat eniten mielipiteitä. Huulet ovat myös usein ainoa osa kasvoista, josta selkeästi näkee, että hoitoja on tehty. Oikein tehdyt muut hoidot eivät näy ulospäin.”

RUOTSISSA KONSULTAATION ja toimenpiteen välissä on oltava 48 tuntia, Luhta kertoo. Se on hänestä hyvä asia. Toimenpiteeseen ei voi mennä harkitsematta asiaa kunnolla. Luhtakin kertoo asiakkailleen riskeistä huolellisesti, ja välillä keskustelu päättyy siihen, ettei kasvoihin kosketa.

”Asiakas ei ole aina oikeassa. Hän kertoo, mitä hän haluaa kasvoilleen tapahtuvan, ja minä kerron, miten se saavutetaan. Joskus se tarkoittaa sitä, että kieltäydyn esimerkiksi laittamasta lisää täytteitä ja ehdotan jotain muuta.”

”Moni on ajatellut, että sehän on vain yksi piikki. Kun olen kertonut riskeistä, kysyjä on saattanut todeta: en ole valmis ottamaan tuota riskiä.”

Juttu on julkaistu Trendissä 7/23.

Kommentoi +