Lohdutusta, naurua ja itsetutkiskelua – toimittaja Essi Lamppu paljastaa suosikkikirjansa
Kirjavinkit
Lohdutusta, naurua ja itsetutkiskelua – toimittaja Essi Lamppu paljastaa suosikkikirjansa
Toimittaja Essi Lamppu lukee kirjoja, joiden avulla hän voi ymmärtää paremmin itseään ja muita.
Teksti

Julkaistu 25.7.2023
Trendi

Kirja, joka avasi uuden maailman

Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta

Kun toimittaja ja juontaja Essi Lampulla on huono päivä, hän haluaisi käpertyä viltin alle kaakaomukin kanssa ja katsoo muumeja. Ne ovat tuoneet hänelle iloa lapsuudesta asti, mutta ne avautuivat aikuisena uudella tavalla, kun hän luki äidiltään lahjaksi saadun Tove Janssonin elämäkerran.

”Pääsin sukeltamaan Toven ajatuksiin ja huomasin, kuinka paljon hahmot koostuvat hänen elämästään. Tove on elänyt sodan aikana ja rakentanut muumeista turvapaikan, jonne hän on myös itse voinut paeta.”

Essi pitää Tovea aikansa edelläkävijänä. Tove on inspiroinut häntä tekemään rohkeita päätöksiä ja olemaan kuuntelematta liikaa muiden mielipiteitä.

”Kirjassa kerrotaan Toven vaikeista ajoista, kuten kamppailusta masennuksen kanssa. Tove on ollut ajoittain myös epävarma tekemisestään ja siitä, onko hän oikealla polulla. Se on ihanan inhimillistä ja samaistuttavaa.”

Kirja, jonka ahmin

Seth Rogen: Vuosikirja

Essi lukee mielellään koomikoiden elämäkertoja, koska hänestä on kiinnostavaa saada selville, mitkä kipupisteensä he kääntävät komediaksi. Hän lukee harvoin kirjoja yhdeltä istumalta. Lyhyistä tarinoista koostuva kanadalaiskoomikko Seth Rogenin elämäkerta oli poikkeus.

”Seth Rogenin elämään oli sinänsä hankala samaistua, koska yhdessä tarinassa hän saattoi istua samassa pöydässä Tom Cruisen kanssa ja toisessa Kanye West kävi koputtelemassa hänen ovelleen. Samaistuttavaa oli se, kuinka hän halusi jo pienenä viihdyttää ja esiintyä.”

Kirjassa Seth muistelee pohtineensa lapsena sitä, pitävätkö hänen isovanhempansa hänestä.

”Myös minä kyselin äidiltä lapsena joskus, tykkäävätkö muut minusta. Rakentelin esityksiä läheisille puvustuksia ja lavastuksia myöten. Merkki siitä, että minusta pidettiin, oli se, että sain muut nauramaan. Haluni viihdyttää on jatkunut tähän päivään asti.”

Kirja, joka on aina suosiossa

Kimmo Takanen: Tunne lukkosi

Jos Essi ei olisi hakeutunut media-alalle, yksi vaihtoehto olisi ollut psykologia. Hänen kirjalistallaan oli pitkään Kimmo Takasen teos, joka auttaa tunnistamaan tunne-elämän lukkoja ja niiden vaikutusta elämään.

”Halusin kuunnella kirjan, koska minua kiinnostaa, mikä ajaa ihmisen toimimaan tietyllä tavalla. Se inspiroi minua myös käsikirjoittamisessa, kun rakennan hahmoja ja tilanteita.”

Kirjan kuunteleminen pitkillä kävelyillä tuntui melkein terapiaistunnolta.

”Tunnistan luonteessani miellyttämisen piirteitä: venyn helposti ja mukaudun tilanteisiin. Yritän opetella asettamaan tiukempia rajoja, sillä liiallinen uhrautuvaisuus voi polttaa loppuun. Kirja on auttanut tunnistamaan tilanteita, joissa miellytän ja rajani hälvenevät.”

Essi toivoo, että ihmiset yrittäisivät ymmärtää enemmän itseään ja sitä kautta muita.

”Tämä on täydellinen ensikirja itsetutkiskelumatkalle.”

Juttu on julkaistu Trendissä 5/23.

Kommentoi +