Eroon rasvaisista hiuksista ja kutiavasta päänahkasta: kahdeksan syytä helliä päänahkaa!
Kauneus
Eroon rasvaisista hiuksista ja kutiavasta päänahkasta: kahdeksan syytä helliä päänahkaa!
Kutiseeko päänahka? Rasvoittuuko tukka? Kokeile kuoria päänahkasi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 3.2.2020
Kauneus ja Terveys

Miksi hiuspohjaa kannattaa kuoria?

Se voi auttaa, jos päänahka kutisee tai hilseilee kuivuuttaan tai tukka rasvoittuu helposti. Kuorinta puhdistaa hiuspohjan tehokkaasti muotoilutuotteiden, kuten kuiva­sampoon ja hiuspuuterin, jäämistä.

Osa kuorintatuotteista suorastaan nostaa tukan irti hiuspohjasta. Se voi tuuhentaa tyveä ja auttaa pidentämään pesuväliä.

Mitä kuorinta tekee päänahalle? Entä tukalle?

Se vilkastaa pintaverenkiertoa, mikä saattaa edistää ravinteiden kulkua hiusjuuriin. Kun hiuspohja on kuorittu, mikään ei tuki hiuksen kasvureittiä ulos. Siksi kuorinta voi parhaimmillaan edistää hiustenkasvua.

Millä perusteella tuote pitää valita?

Valitse kuorinta hiuspohjan kunnon ja hiusten rasvoittuvuuden mukaan. Saatavilla on tuotteita niin herkälle, kuivalle, normaalille kuin rasvoittuvalle hiuspohjalle.

Miten hiuspohjan kuorintatuotetta käytetään?

Suurin osa tuotteista levitetään hiuspohjaan tukan kastelun jälkeen ennen sampoopesua. Kuorinta-ainetta hierotaan hetki ja huuhdellaan huolellisesti. Sitten käytetään tavalliseen tapaan sampoota ja hoito­ainetta. Joitakin tuotteita voi käyttää kerran viikossa, joitakin useammin. Tarkista aina käyttöohje purkista.

Millaisiin ongelmiin voi törmätä?

Jos hiukset ovat tiheät, paksut ja pitkät tai niitä on paljon, kuorinta-aine voi olla vaikea saada levittymään hiuspohjaan. Emulgointi voi auttaa: kastele hiuksia hiukan vielä sitten, kun kuorinta-aine on jo päässä ja hiero lisää.

Voiko hiuspohjaa kuoria, jos se kutisee?

Riippuu kutinan syystä. Jos hiuspohja kutisee kuivuuttaan ja iho on ehjä, sitä voi kuoria hellävaraisesti. Tulehtunutta, rikki mennyttä päänahkaa ei kannata kuoria, vaan ongelmaan on hyvä hakea apua lääkäriltä.

Ihon kuorimisen jälkeen neuvotaan kosteuttamaan iho. Pitääkö näin tehdä hiuspohjalle?

Kuorinnoissa on mukana kosteuttavia aineisosia, joten se ei ole välttämätöntä. Jos päänahka on todella kuiva, voi käyttää hiuspohjaa kosteuttavaa hoitoainetta.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2020

Kommentoi +