Eroon hilseestä ja kutisevasta päänahasta
Kauneus
Eroon hilseestä ja kutisevasta päänahasta
Onko pääsi kuin lumimyrskyn jäljiltä? Näiden vinkkien avulla hoidat päänahan kuntoon.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 24.11.2016
Trendi

Kuumimmaltakin tukkajumalalta irtoaa joskus hilsettä, koska päänahka uusiutuu siinä missä muukin iho. Päänvaivoilla kannattaa vaivata päätään vasta, kun nahka kutisee tai tukka pitää haudata hilseen vuoksi pipon uumeniin.

Yleinen hilseen aiheuttaja on tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema. Se syntyy, kun iho rasvoittuu ja siinä elelevä rasvahiiva alkaa lisääntyä. Tali-ihottuma on yleensä helppo erottaa muista hilsetyypeistä. Kuten nimestä jo arvaa, tali-ihottumasta kärsivän päänahka on rasvainen ja talia irtoaa ihosta tahmaisina hippusina. Myös esimerkiksi kulmakarvat, nenänpielet, korvien seutu ja rintakehä saattavat punoittaa tai kuoriutua.

Jos päänahka pölisee kuivuuttaan ja iho kutisee, syynä on todennäköisimmin atooppinen ihottuma. Atoopikolla on usein muitakin allergisia oireita, kuten taiveihottumaa, ruoka-aineallergioita tai heinänuhaa.

Paksujen, kutisevien läiskien syynä voi olla myös psoriasis. Se on harvinainen hilseen syy, mutta sitä on syytä epäillä, jos suvussa on muita psoriasista sairastavia.

Hilsettä voi kokeilla hoitaa kahdella erilaisella konstilla, lääkärin neuvoin tai luomumenetelmin.

Lääkäri neuvoo: Hae apua apteekista

Yleisimpiä hilseen aiheuttajia, tali-ihottumaa tai atooppista hilsettä, kannattaa hoitaa aluksi kotikonstein, neuvoo ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo Mehiläisestä.

Toisin kuin joskus neuvotaan, tali-ihottumalle tyypillinen rasvoittuva tukka on syytä pestä päivittäin, sillä sampoo huuhtelee iholta liian hiivan ja talin. Kutina nimittäin iskee, kun rasvahiivan pilkkoma tali alkaa härskiintyä.

Jos tavallinen hilsesampoo ei riitä, etsi apua apteekin hyllyltä. Lääkesampoisiin on lisätty esimerkiksi seleenisulfidia tai ketokenatsolia, jotka taltuttavat hiivan kasvua. Kutinaa helpottaa puolestaan hydrokortisoniliuos.

Atooppinen päänahka kannattaa sen sijaan pestä vain silloin, kun hiukset tuntuvat selvästi likaisilta. Atoopikko tarvitsee herkälle iholle sopivan, kosteuttavan sampoon. Kutisevaa päänahkaa kannattaa rasvata perusvoiteella tai hydrokortisonilla, sillä raapiminen voi aiheuttaa tulehduksen.

Jos apteekkituotteet eivät auta tai epäilet hilseen syyksi proriasista, on syytä varata lääkäriaika. Päänahan vaivoihin on olemassa tehokkaita lääkkeitä.

”Suurimmalla osalla atooppisen ihon, tali-ihottuman tai psoriasiksen aiheuttamat oireet pystytään pitämään kurissa”, Vaalamo sanoo.

Kenellekään ei voi kuitenkaan luvata hilseetöntä loppuelämää. Päänahan vaivat tulevat ja menevät, ja esimerkiksi psoriasis saattaa iskeä uudestaan pitkän hiljaiselon jälkeen. Toiset saavat hilsettä stressistä, toisten päänahka kärsii etenkin talvipakkasilla.

Luomuvaihtoehto: Öljyä pää kuntoon

Unohda apteekin hilsesampoo, neuvoo HiusAkatemian perustaja Annikki Hagros-Koski. Hän hoidattaa asiakkaidensa päänahkaongelmia toisin kuin lääkärit neuvovat.

Hagros-Kosken mukaan apteekkituotteet auttavat oireisiin hetkellisesti mutta ne eivät ratkaise ongelman syytä. Hän neuvoo asiakkaitaan muuttamaan elämäntapojaan ja kokeilemaan erilaisia lääkkeettömiä hoitoja. Neuvot perustuvat lääketieteen sijaan asiakkaiden kokemuksiin ja HiusAkatemian omiin tutkimuksiin.

Ensimmäiseksi Hagros-Koski kehottaa hilseilystä kärsivää siirtymään luonnonkosmetiikkaan.

”Tavallisten sampoiden säilöntäaineet voivat ärsyttää ihoa ja tuhota päänahkaa suojaavan normaaliflooran.”

Luomusampoillakaan ei pidä läträtä turhaan. Jos päänahka on kuiva, pesuväli kannattaa venyttää mahdollisimman pitkäksi. Tali-ihottumasta kärsivän pitäisi pestä hiukset joka toinen päivä. Rasvan haju on merkki pesun tarpeesta.

Kuivuuden kesyttämiseen Hagros-Koski suosittelee öljyhoitoa: hiero pestyyn päänahkaan esimerkiksi kookos-, jojoba- tai tyrniöljyä. Anna öljyn vaikuttaa suihkumyssyn alla 20 minuutista pariin tuntiin ja pese tukka uudestaan sampoolla. Kutinaan voi kokeilla myös turvenaa mioita tai tulehdusta hillitsevää manukahunajaa. Lisäksi Hagros-Koski määrää päänahkaongelmista kärsiville asiakkailleen kapillaarihoitoja joissa päänahkaa hoidetaan maitoheravalmisteella.

Hilsettä, oli se sitten atopian tai tali-ihottuman aiheuttamaa, ennaltaehkäisevät terveelliset elämäntavat. Hagros-Koski kehottaa välttämään tulehdusta lisääviä ruoka-aineita, kuten sokeria, valkoisia jauhoja ja teollisesti prosessoituja ruokia. Kuivanahkaisen pitää muistaa juoda paljon vettä ja syödä riittävästi hyvälaatuisia rasvoja.

Lisäksi on tärkeää huolehtia päänsisäisestä voinnista: stressi nimittäin laukaisee päänahan vaivoja. Ja kun pääsee yli hilseestä, elämässä on yksi stressattava asia vähemmän.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kuvat All Over Press

Kommentoi +