Elina Hirvonen ja 20 kysymystä: ”Haluaisin olla ihminen, joka asuu pakettiautossa ja surffaa”
Eevan kirjaklubin 20 kysymystä
Elina Hirvonen ja 20 kysymystä: ”Haluaisin olla ihminen, joka asuu pakettiautossa ja surffaa”
Elina Hirvonen valehtelee, kun se on välttämätöntä, ja pitää suurimpana saavutuksenaan sitä, että on auttanut muita. Eevan kirjaklubin 20 kysymyksestä selviää myös, miten lukemalla voi tehdä vastarintaa.
Teksti

Kuvat

24.10.2023
 |
Eeva

Elina Hirvosen, 48, romaani Rakkauk­sien lokikirja on kirja rakkaudesta, masennuksesta ja maailmasta. Aiemmin tänä vuonna häneltä ilmestyi Katri Helenan ­elämäkerta. Eevan kirjaklubissa hän vieraili syyskuussa.

Eevan kirjaklubin 20 kysymystä

Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea? Sanon kaksi. Ukrainalaisen Lesja Ukrajinkan runoteoksen ja afganistanilaisen Homeira Qaderin Tanssia moskeijassa. Hirmuhallinto haluaa vaientaa molempien äänet, joten heidän lukemisensa on vastarintaa.

Minkä taidon haluaisit osata? Ajaa autoa. Minulla on vain puolikas sambialaista ajokorttia. Haluaisin olla ihminen, joka asuu matkailuautossa ja surffaa. En kyllä osaa surffatakaan.

Mitä pelkäät? Puluja.

Mihin tuhlaat? Hierontoihin. Voisin viettää elämäni makaamalla jossakin silmät kiinni samalla kun joku läträä minuun erilaisia öljyjä.

Mikä on lempiäänesi? Metsien humina. Sitä kuunnellessa tuntee olevansa osa jotain, joka on ollut ennen meitä ja joka pysyy meidän jälkeemme.

Kuka on muuttanut elämäsi? Lapset.

Kun joku kysyy lapsiltamme, tuntevatko he olevansa täysin rakastettuja, he sanovat kyllä.

Millaisessa tilanteessa valehtelet? Tilanteissa, joissa täytyy saada jotain aikaan ja vain valhe auttaa. Kun puolisoni oli todella sairas, valehtelin albanialaiselle lääkärille, jotta hän sai lääkettä.

Mitä sanaa tai lausetta käytät liikaa? Voi saatana.

Jos voisit muuttaa yhden asian itsessäsi, mikä se olisi? Jos asuisin matkailuautossa, olisi hyvä osata korjata sitä ja niitä surffilautoja.

Mitä pidät suurimpana saavutuksenasi? Kun joku kysyy lapsiltamme, tuntevatko he olevansa täysin rakastettuja, he sanovat kyllä. Olen myös pystynyt auttamaan muita. Viimeksi saimme naisen ulos Afganistanista Talebanin valtaannousun jälkeen.

Lempipaikkani on mikä tahansa maata pitkin kulkeva liikenneväline, jonka määränpäätä en ennestään tunne.

Mikä on arvokkain omaisuutesi? Ystävät, joille voin soittaa.

Jos saisit olla joku muu yhden päivän ajan, kenet valitsisit? Olen aina halunnut olla muusikko, ja P.J. Harvey on mahtava asennemimmi.

Mistä toivot, että sinut muistetaan kuolemasi jälkeen? Siitä, että tein asioita rakkaudesta.

Mikä on paras tekemäsi päätös? Vuonna 2007 mieheni meni YK:lle töihin Sambiaan, ja perillä selvisi, että minullekin olisi työpaikka. Mietin sitä autossa matkalla Lusakan lentokentältä hotelliin ja päätin, että kirjoitan sen sijaan toisen romaanin.

Mikä on lempipaikkasi maailmassa? Mikä tahansa maata pitkin kulkeva liikenneväline, jonka määränpäätä en ennestään tunne.

Mikä on hyödyllisin rutiinisi? Kylmävesiuinti. Se on nopein tapa rauhoittaa keho, ja kun keho on rauhoittunut, rauhoittuu mielikin. Olen kivampi ihminen, jos käyn meressä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Minkä neuvon antaisit nuoremmalle itsellesi, jos voisit? Pahaa oloa ei kannata pitää sisällä vaan etsiä joku, jolle puhua.

Mitä olet oppinut rakkaudesta? Rakkaus on paljon vahvempi kuin viha, vaikka sitä ei aina muista. Rakkaus on loputon aarreaitta: se muuttuu niin kuin elämässä kaikki ja sitä saa ihmetellä koko ajan.

Minkä suhteen muutit viimeksi mieltäsi? Pidin itseäni epäteknologisena, mutta tänään asensin itselleni Zoomin. Se oli ihan helppoa.

Mikä herättää sinussa toivoa? Se, miten ihmiset maailman vaikeimmissakin olosuhteissa pystyvät tekemään hyvää ja näkemään kaunista.

Artikkeli on julkaistu Eevan numerossa 11/2023.

Kuuntele koko Eevan kirjaklubi -podcast-jakso tästä

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kommentoi +