Ei enää tunkkaisuutta ja karheita latvoja! Näin peset ja hoidat vaalennettua tukkaa
Kauneus
Ei enää tunkkaisuutta ja karheita latvoja! Näin peset ja hoidat vaalennettua tukkaa
Tiesitkö: Vaalennetut hiukset tarvitsevat useamman sampoon? Jos satsaat kampaajaan, valitse näillä ohjeilla myös oikeanlaiset hoitotuotteet. Saat kirkkaana ja hyväkuntoisena pysyvän tukan.
Teksti

Kuvat

1.6.2021
 |
Trendi

Millainen sampoo kannattaa valita vaalennetulle hiukselle?

Vaalennettu hius saattaa tarvita useamman sampoon. Jos hiusta on vaalennettu paljon ja se on huokoinen ja karhea, valitse korjaava sampoo. Suomessa ilma on myös karu, ja hius tarvitsee usein kosteutusta. Siksi kannattaa hankkia lisäksi kosteuttava sampoo

Blondin kannattaa hankkia myös hopeasampoo. Se ylläpitää väriä ja taittaa pois keltaisuutta.

Lisäksi ekstratuotteena voi miettiä syväpuhdistavan sampoon hankkimista. Se on tarpeen, jos esimerkiksi käyttää paljon muotoilutuotteita. Vaalennettu hius on hyvin huokoinen, ja syväpuhdistava sampoo puhdistaa hiuksesta vedestä tarttuvia mineraaleja sekä ilmansaasteita – ne voivat tehdä hiuksista tunkkaisen väriset.

Käytä sitä myös, jos käyt usein uimahallissa, sillä kloori voi värjätä vaalennettua hiusta, ja seuraavalla kampaamokäynnillä sävy ei tartu yhtä hyvin.

Pärjääkö samoilla luottotuotteilla aina?

Sama sampoo ei ehkä sovi koko vuotta. Huomioi vuodenajat: Esimerkiksi talvella tai aurinkoisen kesän jälkeen hius saattaa kaivata enemmän kosteutusta. Tai jos sampoo tuntuu jättävän kesällä hiukset latteiksi, se saattaakin olla sopivan kosteuttava syksyllä. Älä siis heitä hutiostoksia heti pois vaan laita ne tauolle. Sampoo säilyy helposti vuoden, kaksikin kaapissa.

Apua, tarvitsenko excell-taulukon, jotta muistan, millä tuotteella pesen milloinkin?

Pesusuunnitelma voisi olla esimerkiksi tällainen: Pese kosteuttavalla sampoolla ja korjaavalla sampoolla vuorotellen. Hopeasampoolla voi pestä noin kerran viikossa – varsinkin, jos vaalea sävy ei ole kovin viileä ja ei kaipaa siksi jatkuvaa kirkastusta. Lisäksi pese kerran kuussa syväpuhdistavalla sampoolla. Liian tiuha peseminen puhdistaa päänahkaa liiaksi.

Älä kuitenkaan stressaa! Mitään peruuttamatonta ei tapahdu, vaikka pesisit esimerkiksi kaksi kertaa peräjälkeen hopeasampoolla.

Miten hius pestään oikein?

Vaaleassa tukassa muistisääntö on: mitä harvemmin, sen parempi. Sävyn pigmentti pysyy siten hiuksessa paremmin. Kaksi–kolme kertaa viikossa on ideaali, mutta pesuväli riippuu hiuspohjan kunnosta, ja esimerkiksi hormonit voivat saada hiuspohjan rasvoittumaan nopeasti. Jos on tottunut pesemään tukan joka päivä, hiuspohjaa täytyy ensin totuttaa pidempiin väleihin. Varaudu välipäiviin kuivasampoolla ja ponnarikampauksella!

Jos sinulla on pitkä tukka, selvitä hiukset ennen pesua. Älä lotraa sampoolla: pese mieluummin pienellä sampoomäärällä kaksi kertaa kuin isolla määrällä kerran. Tuplapesu on usein tarpeen, jos olet käyttänyt muotoilutuotteita tai pesuvälisi on pitkä.

Rutistele tai jopa pyyhekuivaa hiukset kuivemmiksi sampoopesun jälkeen. Levitä vasta sen jälkeen poispestävä hoitoaine. Jos hiukset ovat litimärät, vesi laimentaa hoitoaineen turhaan ja puolet hoitoaineista valuu vain turhaan viemäriin. Levitä hoitoainetta latvoihin, korvista alaspäin. Aina sampoota vain hiuspohjaan, hoitoainetta hiuksiin! Huuhtele hiukset kunnolla – hoitoainetta ei kuulu jäädä hiuksiin. Huonosti huuhdeltu tukka on lattea.

Pestäviä, jätettäviä, suihkeita, naamioita… Millaisen hoitoaineen valitsen?

Vaalea käsitelty ja varsinkin pitkä hius vaatii usein molemmat: suihkussa pois pestävän ja rinnalle hiuksiin jätettävän, joka auttaa selvittämään hiukset.

Sääntönä hiuksiin jätettävän valintaan: Jos hius on hento eikä rajusti käsitelty, jätettävä, suihkutettava hoitoaine on kevyin. Jos hius on paksu ja karhea, se voi vaatia voidemaisen, tuhdin hoitoaineen. Jätettävän hoitoaineen kanssa ei kannata aristella: kun tuotteen levittää kosteaan hiukseen, vesi hieman laimentaa sitä eikä latistavaa vaikutusta yleensä tule.

Tuhdimpi, pois pestävä ja korjaava naamio kerran – kaksi kuussa auttaa pitämään vaalean tukan hyväkuntoisena. Jos hius on tosi karhea, naamiota voi käyttää hoitoaineen tavoin. Oman hiuslaadun tunteminen auttaa - liian hoitava tuote liian usein tekee hiuksista veltot.

En raaski ostaa montaa pulloa – mitä tehdä?

Kysy neuvoa kampaajaltasi. Mitä hius tai hiuspohja juuri nyt tarvitsee eniten? Osta yksi täsmätuote, käytä kotona olevat loppuun ja täydennä sitten varastoja, jos raaskit.

Jos pullojen hankinta mietityttää, asiaa voi perustella itselle näin: Kun näet vaivan ja käyt kampaajalla, kannattaa myös sitoutua kotihoitoon. Kotihoito on yhtä tärkeää kuin kampaajan käsittely, muuten käsittely menee hukkaan. Väri pysyy parempana ja hius hyväkuntoisempana, ja ehkä vältyt viimeisen kahden viikon paniikilta ennen kampaamokäyntiä!

Asiantuntijana parturi-kampaaja Tiia Varjokunnas-Mustonen Salon Rinistä.

Kommentoi +