
Mittaa huolellisesti
Jollet vielä omista kunnon ompelumittanauhaa, hanki sellainen. Koko kehon mittaaminen tuntuu tylsältä (ja myönnämme: nöyryyttävältä), mutta kun siihen satsaa, saa paluupostissa oikeankokoisia vaatteita. Brändien kokotaulukot vaihtelevat suuresti. Tiedämme: on vaikea tilata t-paitaa koossa S tai neuletta koossa L, jos on vuosia tuntenut olevansa se M-nainen.
Rajaa heti
Nettikaupoissa kannattaa hyödyntää tuoterajausta, jossa voi valita tuotteen brändin, materiaalin ja koon. Trendi loves mitä tahansa valikkoa tai suodatinta, mikä säästää aikaa.
Tutki kokotaulukot
Nettikaupoissa vaatteita esittelevät usein pitkänhuiskeat mallit, joten senttimetrien tavaaminen on tärkeää. Tarkista, mitä kokoa malli on ja minkäkokoinen vaate hänellä on yllään – vältät ostamasta hametta, joka ylettyy polvien sijasta nilkkoihin. Esimerkiksi Zalandolla on käytössä merkintä, joka kertoo asiakaskokemuksen perusteella, onko tuote kokoonsa nähden normaalia isompi vai pienempi. Sama pätee laukkuihin: vertaa laukun ilmoitettuja mittoja jo omistamiisi veskoihin. Tuote näyttää usein isommalta kuvassa.
Lue tuoteseloste
Tuotteen nimi ei aina kerro totuutta siitä, mitä materiaalia se oikeasti on. Nettikauppa saattaa esimerkiksi mainostaa takkia villakangastakkina, mutta tuoteselosteesta selviää tarkemmin, että takki on polyesteria. Moni neule taas on villan sijaan keinokuitua. Lue siis huolella tuoteselosteen materiaalilista. Huomioi myös vastuullisuus: esimerkiksi Weecos-nettikauppa käyttää vastuullisuusleimoja, jotka kertovat, onko vaate esimerkiksi vegaaninen, luonnonmateriaalia tai tehty Suomessa.
Herätä aistit
Kun vaatetta ei pysty hypistelemään, herätä muut aistit. Tuotekuvia suurentamalla ja pienentämällä voi nähdä paremmin, miltä materiaali näyttää ja miten se laskeutuu. Tutustu lisäksi videoihin, jotta näet, miten vaate käyttäytyy liikkuessa. Katso vaikkapa Asos-nettikaupasta videolta, pystyykö korkeilla korkokengillä oikeasti myös kävelemään!
Mokattomat
Varmimpia ostoksia ovat t-paidat ja topit, koska niiden kangas venyy. Niiden kanssa ei ole nöpönuukaa, vaikka koko heittäisi yhdellä. Lisäksi asusteet ja lastenvaatteet ovat yleensä helppoja tilattavia.
Tarkista nettikaupan luotettavuus
Jos nettikauppa on sinulle uusi, googleta liikkeen yritystiedot ja katso, onko kaupalla y-tunnusta. Kannattaa myös käydä läpi, mitä arvosteluja verkkokauppa on saanut ja ovatko arvostelun tehneet oikeita ihmisiä.
Käy brändin sivuilla
Monesti alennusmyynnit ovat siellä parempia. Lisäksi monien brändien sivuilla on tuotteita, joita ei ole myynnissä muualla. Luksusbrändien omilta sivuilta tilatessa saat myös asiaan kuuluvat pakkaukset. Niitä eivät voi tarjota useita eri brändejä myyvät liikkeet.
Hyödynnä tekoäly
Esimerkiksi Zalandolla on käytössä algoritmi, joka suosittelee asiakkaalle vaatteita ja asusteita sen mukaan, minkälaisia tuotteita hän yleensä klikkaa. Katso siis, mitä kauppa sinulle suosittelee. Tai ota avuksi sovellus: esimerkiksi Olet ihana! -mobiilisovellukseen syötetään vartalon mitat ja sovellus hakee verkkokaupoista vaatteita niiden mukaan.
Tilaa uutiskirje lempibrändiltä
Saat parhaat tarjoukset ja tiedot esimerkiksi ystävämyynneistä. Muista myös sosiaalinen media: kun brändejä seuraa somessa, saattaa törmätä kiinnostaviin uutuuksiin. Ratkaisu sille laiskalle, joka väsyy nettikauppojen selailemiseen!
Tutustu somevaikuttajiin
Suomalaiset somevaikuttajat tekevät paljon yhteistyötä nettikauppojen kanssa. On aina helpompaa tilata vaate nettikaupasta, kun sen näkee tutun kasvon yllä.
Harkitse huomiseen
Hyvä kikka on laittaa tuotteet nettikaupan toivelistalle ja palata niihin pari kertaa ennen tilaamista. Sitten vain luettelemaan mantraa: tarvitsenko tämän todella, tarvitsenko tämän todella?
Mieti, palautatko
Vältät palauttamisen, kun olet varma ostoksestasi. Mitä enemmän hutiostoksia tulee, sitä enemmän syntyy myös turhia lähetyskuluja, vaikka sinä et maksaisi lähetyksestä mitään – eikä luonto kiitä postirumbasta. (Vaate on myös saattanut lentää luoksesi ja palaa samaa matkaa vielä takaisin.) Ennen kuin palautat, mieti: Voisiko vähän reilua vaatetta käyttää silti käärimällä hihat tai työntämällä helmaa housuihin? Tai voisiko vaatetta kaupitella oman kaupungin Facebook-ryhmässä? Palauta, jos vaate on ihan väärä – turhin se on käyttämättömänä kaapissa.
Löydä luottobrändi
Fanittaminen on erittäin ok, kun puhutaan vaatebrändeistä. Brändiuskollisuus on hyvä juttu – ei siksi, että nimi itsessään olisi tärkeä, vaan siksi, että se helpottaa ostoksia. Kun yhdeltä brändiltä löytää hyvän tuotteen, todennäköisesti merkin muutkin vaatteet sopivat omalle vartalolle (ja kukkarolle). Lisäksi kulutusvastuu paranee, kun tuotteita ei mitä todennäköisimmin tarvitse palauttaa.
Asiantuntijoina stailaaja, Olet ihana -sovelluksen kehittäjä Sohvi Nyman ja Zalandon Pohjoismaiden aluepäällikkö David Hejgaard
Lukijoiden vinkit
Arket. ”Hyvä paikka ostaa neuleita: laadukkaita materiaaleja ja ajattomia malleja.”
Banana republic. ”Isojakin kokoja.”
Boozt. ”Hyvät alet ja helppo, ilmainen palautus.”
Etsy. ”Laaja valikoima pienyrittäjiltä, jotka tekevät itse tuotteensa.”
Nanso. ”Kotimainen ja luotettava.”
Nudge. ”Vaatteita, koruja ja kosmetiikkaa vastuullisilta brändeiltä.”
Miss Windy Shop. ”Mekkotaivas.”
Mytheresa. ”Hyvä sivusto pysyä kartalla trendeistä ja huippumuodista.”
Stylein. ”Skandinaavisen minimalismin ihailupaikka.”
The outnet. ”Net-a-porterin alesivusto – luksusta halvalla.”
Totême. ”Toivelistani on jo aika täynnä unelmavaatteita!”
Uniqlo. ”Varma valinta, kun etsin perus-t-paitoja ja neuletakkeja.”
& Other Stories. ”Saatavilla koko 32, ja mallistot vaihtuvat usein.”