Dolly Parton syntyi köyhiin oloihin, mutta musiikkia rakastanut maalaistyttö tiesi jo varhain, mitä halusi: ”Olen kirjoittanut lauluja sydämestäni, ja se on toiminut”
henkilökuva
Dolly Parton syntyi köyhiin oloihin, mutta musiikkia rakastanut maalaistyttö tiesi jo varhain, mitä halusi: ”Olen kirjoittanut lauluja sydämestäni, ja se on toiminut”
Kova työnteko ja omaperäinen tyyli nostivat Dolly Partonin tähdeksi, jonka elämään on mahtunut suurien saavutuksien rinnalla myös surua. ”Jokainen päivä ei ole auringonpaistetta, mutta keskityn mieluiten hyvään.”
Teksti

Kuvat
,

19.5.2023
 |
Eeva

SISARUKSIA VILISEE YMPÄRILLÄ, kun viisivuotias tyttö asettuu penkille vaatimattoman mökin verannalle. Ilta pimenee, äiti sytyttää kynttilän ja kutsuu perheen kokoon.

Pian isoisäkin ilmestyy viuluineen. Äiti nostaa tytön syliin vauvan, nuorimmaisensa, ja alkaa näppäillä kitaraa. Lempeys loistaa äidin kasvoilta, kun soinnut kiirivät iltaan. Tyttö yhtyy lauluun kirkkaalla lapsen äänellään.

Dolly Rebecca Partonin, 76, elämän- eväät eivät olleet perinteisesti ajateltuna häävit. Tennesseen vuoristossa asunut perhe oli hyvin köyhä. Isä Robert Lee Parton oli lukutaidoton työmies, ja äiti Avie Lee Owens synnytti kaksitoista lasta, joista yksi kuoli vastasyntyneenä. Tammikuussa 1946 syntynyt Dolly oli perheen neljäs lapsi.

Partonit asuivat sähköttömässä mökissä mutta nauttivat yhdessäolosta ja kokoontuivat usein musisoimaan. Dolly on muistellut lapsuudenperhettään lämpimästi ja kehunut vanhempiaan.

”Kaikki oli aina hyvin, koska meillä oli äiti ja isi”, Dolly kertoo kirjassa Dolly Parton, Songteller.

Dolly (takana oikealla) syntyi 12-lapsisen perheen neljäntenä.

Dolly peri rakkauden kyllästämästä kodistaan hengellisyyden, ja vuoristoseudun luonnosta tuli hänen inspiraation lähteensä.

Ensimmäisen laulunsa Dolly sävelsi viisivuotiaana. Se kertoi maissintähkästä valmistetusta nukesta. Äiti kirjoitti laulun ylös ja rohkaisi tyttöä. Seitsenvuotiaana Dolly sai sedältään kitaran, ja kolmen vuoden kuluttua hän esiintyi paikallisella radio- ja televisiokanavalla.

Dolly tiesi jo varhain, että halusi tähdeksi. Hän oli määrätietoinen ja älykäs, mutta koulu ei häntä kiinnostanut. Laulujen kirjoittaminen oli hänelle itseilmaisua, mutta isossa perheessä se oli myös keino saada vanhempien huomio.

Koulussa tytön äidin ompelemia vaatteita pilkattiin. Siitä syntyi myöhemmin laulu Coat of Many Colors, joka kertoo siitä, että rikas voi olla monella tavalla. Dolly suoritti lukion loppuun ensimmäisenä perheestään. Seuraavana päivänä hän nousi bussiin, joka vei Nashvilleen. Hän halusi kantrilaulajaksi.

Lapsena Dollya veti puoleensa vain musiikki. Kymmenvuotiaana hän lauloi jo Nashvillen maineikkaassa Grand Ole Opryssa.

ALUKSI DOLLY TYÖSKENTELI setänsä Bill Owensin siipien suojassa. Ensimmäinen sedän kanssa kirjoitettu menestyskappale, Put It Off Until Tomorrow, ilmestyi vuonna 1966. Albumi Hello, I’m Dolly ilmestyi seuraavana vuonna. Se nosti 21-vuotiaan tekijänsä kantrilaulajien parhaimmistoon.

Dollyn tyyli oli alusta asti maanläheinen. Hän oli aito maalaistyttö, joka 152-senttisenä korosti ulkoisia avujaan, isoja rintoja ja tiimalasivartaloa. Kaiken kruunasi platinanvaalea hiuspehko.

Vanhemmalla iällä Dolly on vitsaillut monista kauneusleikkauksistaan.

”Minulle on tullut hyvin kalliiksi näyttää näin halvalta. Kaikki muu minussa on feikkiä, mutta sisältä olen aito.”

Dollya on yritetty myös mollata ulkonäkönsä vuoksi, mutta hänen mielestään sisäinen kauneus on tärkeintä.

Dollyn lauluissa kerrotaan usein synkistä kohtaloista, jotka hän epäilemättä tuntee hyvin. Parasta on kuitenkin hänen äänensä ja lavasäteilynsä.

Uransa alussa Dolly teki paljon kappaleita muille ja nosti muitakin naisesiintyjiä kantrimusiikin eturiviin. Rakastetuin hänen kappaleistaan lienee Jolene (1974). Laulu kertoo epätoivosta, kun nainen on menettämässä aviomiehensä toiselle naiselle.

Touch Your Woman (1972) oli niin avoimesti seksuaalinen, että jotkut radioasemat Yhdysvalloissa kieltäytyivät soittamasta sitä. Dolly ei seksipommin maineesta hätkähtänyt, vaan jatkoi tyylillään ja esiintyi Playboy- lehden kannessa vuonna 1978.

Kun Dolly laajensi skaalaansa pop- ja disko- musiikkiin, ja hän sai yhä enemmän yleisöä. 1970-luvulla hän oli usein listaykkösenä.

Dolly on voittanut Grammy-palkinnon yksitoista kertaa, elämäntyöpalkinto mukaan lukien.

1980-luvulle tultaessa Dolly kokeili siipiään näyttelijänä. Elokuva Yhdeksästä viiteen oli täysosuma. Siinä kolme naista haaveilee itsevaltaisen pomonsa kukistamisesta. Jälleen aihe, johon tavalliset työssäkäyvät naiset saattoivat helposti samaistua.

Dollyn kirjoittamasta elokuvan tunnussävelmästä 9 to 5 tuli maailmanlaajuinen hitti.

I Will Always Love You on toinen hänen kappaleensa, jota koko maailma rakastaa. Elvis Presley olisi halunnut esittää sen, mutta Dolly kieltäytyi, sillä Elviksen manageri vaati puolia kappaleen tekijänoikeuksista. Tapahtuma raastoi Dollyn sydäntä, sillä hän rakasti Elvistä. Kerrotaan, että Elvis lauloi kappaletta vaimolleen Priscilla Presleylle heidän poistuessaan avioero- oikeudenkäynnistä.

Kun Whitney Houston levytti tunnetun versionsa kappaleesta Bodyguard-elokuvaan 1992, Dolly antoi sille siunauksensa.

”Rakastan Whitney Houstonia ja hänen tulkintaansa kappaleestani. Hän myös teki minusta rikkaan.”

Elokuva Yhdeksästä viiteen oli menestys, ja Dolly sai roolistaan Golden Globe -ehdokkuuden.
Jane Fonda, Lily Tomlin ja Dolly kokoontuivat Yhdeksästä viiteen -elokuvan 25-vuotisjuhlaan 2006. Hiljattain Dolly vieraili ystäviensä komediasarjassa Grace and Frankie.

DOLLY oli mennyt jo kaksikymppisenä salaa naimisiin. Hänet vihittiin Carl Deanin kanssa vuonna 1966. Dollyn setä oli kieltänyt naimisiinmenon, sillä se voisi häiritä uraa. Setä sai kuulla asiasta vasta kaksi vuotta myöhemmin.

Pariskunta on suojellut yksityisyyttään. Carl osallistui alkuaikoina vaimonsa kanssa yhteen ainoaan musiikkialan tapahtumaan. Sittemmin mies on pysytellyt pois parrasvaloista ja hoitanut omaa asfalttialan yritystään.

Dolly on usein kutsunut miestään elämänsä rakkaudeksi. Lapsia he eivät ole saaneet. Pari vuotta sitten Dolly kertoi 1980-luvulla kokemistaan terveysongelmistaan. Niihin liittyi iso elämänkriisi.

”Kärsin ahmimisesta ja olin ylipainoinen. Terveyteni petti, podin stressiä ja sydän- surua perheasioista. Minulla oli liian monta asiaa yhtä aikaa.”

Dolly joutui perumaan kiertueensa 1982 alavatsakipujen ja verenvuodon takia. Kaksi vuotta myöhemmin hänelle tehtiin osittainen kohdunpoisto, eikä hän voisi koskaan saada lapsia. Seurasi masennus.

Dolly harkitsi tuolloin itsemurhaa mutta usko pelasti hänet.

”Joskus Jumala pudottaa sinut. Hän tuntuu sanovan, että istu alas, meillä on nyt ongelmia ratkottavana.”

Vaikeimpana hetkenä hänen koiransa Popeye hyppäsi sängylle, ja Dolly luopui itsemurha-ajatuksista.

”Ymmärsin, että minun pitää varoa masennusta, sillä sitä on perheessäni. Ihmiset pitävät minua aina iloisena, mutta olen herkkä ihminen, joka tuntee voimakkaasti. Joskus vain olen surullinen ja alakuloinen.”

Avioliitto Carl Deanin kanssa on kestänyt jo yli 50 vuotta.

MIEHET ovat Dollyn heikkous, eikä uskottomuushuhuilta ole vältytty. Dollylla väitettiin olleen suhde Burt Reynoldsin kanssa, kun he näyttelivät musiikkielokuvassa Teksasin paras pikku porttola (1982).

Dolly myönsi, että jo se, että hän huomasi pitävänsä toisen miehen seurasta, aiheutti hänelle tunnontuskia, mutta ystävyys ei koskaan edennyt fyysiselle tasolle.

Dollyn uran takia aviopari viettää yhä paljon aikaa erillään. Se on tehnyt suhteelle hyvää. Dollyn mukaan heitä yhdistää huumorintaju ja keskinäinen kunnioitus.

Kesällä 2021 Dolly Parton halusi ilahduttaa miestään poseeraamalla uudestaan Playboyn kannessa, olihan edellisestä kansikuvasta kulunut 43 vuotta. Lopulta puputyttökuva toteutettiin vain kotitarpeisiin. Dolly oli pukeutunut pupunkorviin ja bodyyn.

”Mieheni ajattelee yhä 57 yhteisen vuoden jälkeen, että olen vieläkin kuuma tyttö”, Dolly kommentoi iloisesti.

Dollyn ja Burt Reynoldsin välit olivat lämpimät, mutta huhut romanssista he kielsivät.

YLI viisituhatta laulua kirjoittanut Dolly palasi vuosituhannen vaihteessa nuoruutensa bluegrass-musiikkiin. Levyjä kehuttiin, mutta ne eivät menneet kaupaksi entiseen tapaan. Dollyn viimeisin Euroopan kiertue vuonna 2014 keräsi kuitenkin huippuyleisön.

Dolly kertoi hiljattain tanskalaislehdelle kirjoittavansa musiikkia edelleen joka päivä.

”Musiikki vain soljuu lävitseni ja minun on saatava se ulos. Olen tarinankertoja, ja se on tapani kertoa tarinoita.”

Menestyksen salaisuus on halu tehdä kovasti töitä.

”Olen kirjoittanut lauluja sydämestäni, ja se on toiminut.”

Tänä vuonna Dolly teki uuden aluevaltauksen, kun hän julkaisi yhdessä menestyskirjailija James Pattersonin kanssa romaanin Juokse Rose juokse sekä samannimisen levyn Run Rose Run.

Kirja kertoo kantrilaulajattaresta, joka on valmis tekemään melkein mitä vain pärjätäkseen alalla. Häntä auttaa jo eläkkeelle jäänyt laulajatar. Molemmissa hahmoissa on piirteitä Dollysta, ja tarina pohjautuu osittain hänen kokemuksiinsa.

”Olen aina ollut uneksija, joten romaanin kirjoittaminen tuntui luontevalta.”

Laulaja Miley Cyrus on Dollyn kummitytär. He esiintyivät Grammy-gaalassa 2019.
Sisko Stella on myös laulaja.Köyhä lapsuus opetti Dollyn hyväksymään muut ihmiset ja erilaisuuden. Koulussa häntä kiusattiin kotitekoisista vaatteista.

LAULAJATAR tuntee nyt, 76-vuotiaana, elävänsä villeintä unelmaansa.

”Se on uskomaton siunaus. Herään joka aamu kiittäen Jumalaa kaikesta, mitä olen saanut, eikä kiitollisuudelleni näy loppua. Jokainen päivä ei ole auringonpaistetta, mutta keskityn mieluiten hyvään.”

Tähti tunnetaan avokätisyydestään. Hän on auttanut taloudellisesti sisaruksiaan, joista monet ovat muusikkoja ja esiintyneet hänen kanssaan.

Dolly on ottanut voimakkaasti kantaa naisten puolesta, mutta ei ole hermostunut seksististä kommenteista, jotka kohdistuvat häneen itseensä. Hän tunnetaan myös seksuaalivähemmistöjen puolustajana ja rasismin vastustajana. Kotiseudullaan Tennesseen vuoristossa Dolly omistaa huvipuiston, joka on alueen suurimpia työllistäjiä.

Rakkain hyväntekeväisyyskohde on kuitenkin hänen oma hankkeensa Imagination Library. Hän pitää sitä suurimpana saavutuksenaan elämässä. Hankkeen kautta lahjoitetaan kirjoja vähävaraisille lapsille eri puolilla maailmaa.

”Mielikuvitus on avain kaikkeen. Jos elämä heittää eteen jotain liian vaikeaa, mieli- kuvitus tulee apuun.

Köyhä lapsuus opetti Dollyn hyväksymään muut ihmiset ja erilaisuuden. Koulussa häntä kiusattiin kotitekoisista vaatteista.

Juttu on julkaistu Eevassa 08/22

Kommentoi +