
Turkulaisen kerrostalokodin tilavassa eteishallissa eteen avautuu salaperäisiä ovia ja avaria, valontäyteisiä saleja.
Dekkarikirjailija Jari Salosen ja hänen vaimonsa Riitta Salosen kodissa yhdistetään modernia ja klassista tyyliä rohkean huolettomasti.
”Olemme malttaneet miettiä ja odottaa rauhassa. Jotkut asiat olemme bonganneet vuosia sitten, ja hankkineet ne vasta, kun on ollut varaa tai niille on löytynyt kodista oikea paikka”, dekkarikirjailija tiputtelee sanoja verkkaisesti ympärilleen katsellen.
Riitan mielestä lopputulos on hauskempi, kun kaikkea ei hankita yhtä aikaa.
”Me pidämme Jarin kanssa siitä, että kalusteita ja esineitä on eri aikakausilta ja vähän eri kerrostumissa.”
Jari Salonen vaihtoi mainosalan ja iskelmien sanoittamisen salapoliisiromaanien kirjoittamiseen muutama vuosi sitten.
Rakkaus kirjoihin on ilmeinen. Eteishallista, leveiden pariovien kautta on suora näkymä tunnelmalliseen kirjastosaliin. Salia somistaa kaunis flyygeli ja komea kirjahylly.
”Päätin, että tänä vuonna en osta mitään – paitsi kirjoja, joita en voi vastustaa”, Jari Salonen kertoo ja esittelee perheen näyttävää kirjakokoelmaa.
Koko seinän peittävää kirjahyllyä täydentää oven päällä Riitan isän nikkaroima lisäosa. Sen matalalla alahyllyllä on pikkuautoja ja lelumoottoripyörä.
Moottoripyöräily on Riitan ja Jarin yhteinen harrastus, joka vie paria Euroopan teille Saksaan, Espanjaan ja Italiaan. Matkoillaan he osallistuvat usein myös pitkiin vaellusretkiin.
Matkailuharrastus on yksi syy siihen, miksi kerrostaloasuminen on Riitta ja Jari Saloselle ihanteellinen vaihtoehto.
On kätevää, kun ei tarvitse pistää kuin ovi lukkoon ja lähteä matkaan. Ei ole pihatöitä ja postitkin tulevat suoraan sisään.
”Olemme molemmat asuneet lapsuutemme omakotitalossa ja se riitti meille”, aviopari toteaa yhdestä suusta.
Energinen pariskunta on mielissään niin ikään siitä, että kodista on lyhyt matka kaikkien palveluiden äärelle. Autoa he eivät kaupungissa käytä juuri ollenkaan.
Koti Turun keskustassa sijaitsee torin ja Aurajoen välimaastossa vuonna 1928 valmistuneessa kivitalossa, sen ylimmässä eli kuudennessa kerroksessa. Saloset ovat kerroksen ainoat asukkaat. Asuinneliöitä heillä on hulppeat kaksisataaneljä.
Tänä vuonna tulee kaksikymmentä vuotta siitä, kun pariskunta muutti tähän kotiin Jarin teini-ikäisen poikakaksikon kanssa. Lasten huoneet on sittemmin remontoitu uuteen uskoon: toiseen tehtiin Jarille oma työhuone ja toinen kamari puolitettiin vieras- ja vaatehuoneeksi.
Apuna kodin uudelleenjärjestelyissä on ollut turkulainen sisustussuunnittelija Tomi Kouvola. Olohuoneen värimaailman sisustuksen ammattilainen otti maalauksista, jotka somistavat huoneen seiniä.
”Taulumme ovat lähes kaikki edesmenneen ystäväni Seppo Savolaisen maalaamia”, Jari Salonen kertoo.
Viisi vuotta sitten tehdyn putkiremontin yhteydessä Saloset uudistivat sauna- ja kylpytilat, molemmat vessat sekä keittiön, johon saatiin pieni oleskelutila.
”Mietimme pitkään tyyliä. Lidhultsin vanhannäköinen keittiötyyppi sopi hyvin talon 1920-lukulaiseen henkeen.”
Osa kaapiston vetimistä on samppanjapullon korkkeja.
”Ne käyvät hyvin kaapin nupeiksi. Niistä on helppo ottaa kiinni, vaikka kädet olisivat märät”, Riitta esittelee.
Riitta on kerännyt vuosien varrella Arabian ja Iittalan vanhoja astioita. Ruokapöydän kulmalle kootut aarteet täydentävät keittiön tunnelmaa. Pöydän ympärillä on Ilmari Tapiovaaran Domus-sarjan tuolit.
Keittiön ikkunoista avautuvat näkymät vanhaan Turkuun, muun muassa Turun Suomalaiseen Yhteiskouluun. Samantyyppisiä maisemia näkyy myös Jari Salosen romaaneissa seikkailevan komisario Zettermanin kerrostalokodin ikkunoista.
”Komisarion kämppä on suurin piirtein oman kotimme näköinen, mutta siinä missä me olemme turvautuneet ammattimaiseen remonttiapuun, hän on itse tarttunut rohkeasti maalitelaan ja liisterisutiin”, dekkaristi virnistää. ●