Miksi sinunkin kannattaisi hoitaa ihoasi C-vitamiinilla – 6 vinkkiä vitamiinin käyttöön
Kauneus
Miksi sinunkin kannattaisi hoitaa ihoasi C-vitamiinilla – 6 vinkkiä vitamiinin käyttöön
C-vitamiini on ihonhoidon ihmeaine, joka voi kuitenkin aluksi ärsyttää ihoa. Mitä kaikkea C-vitamiini tekee iholle? Miten sitä kannattaa käyttää?
Teksti

Kuvat

6.5.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Mitä C-vitamiini tekee iholle?

Se on ihonhoidon tehokkaimpia antioksidantteja. C-vita­miini eli askorbiinihappo suojaa ihosoluja hapettumiselta, mikä auttaa hidastamaan ikääntymistä. Se tukee ihon kollageenituotantoa eli edistää täyteläisyyttä ja kiinteyttä. Lisäksi C-vitamiini säätelee melaniinin tuotantoa ja auttaa häivyttämään pigmentti­läiskiä.

2. Missä iässä käyttö kannattaa aloittaa?

Kollageeni alkaa huveta ihosta noin kolmekymppisenä.­ C-vitamiinin suoja on hyvä hyödyntää jo teini-ikäisenä.

3. Ärsyttääkö se ihoa tai herkistääkö UV-säteille?

Etenkin puhdas askorbiinihappo voi aiheuttaa joillekin punoitusta, kutinaa tai ryhelmää käytön alussa. Se menee yleensä nopeasti ohi. Askorbyylipalmitaatti sopii myös useimmille herkkäihoisille, koska se ei ärsytä ihoa. Vitamiinin käyttö on hyvä aloittaa pienellä pitoisuudella.

C-vitamiini ei herkistä auringolle. Päinvastoin se suojaa ihoa antioksidanteilla – muttei korvaa aurinkosuojaa.

4. Miksi kannattaa käyttää juuri seerumia?

Siinä on yleensä korkeampi pitoisuus tehoainetta kuin voiteessa, joten se on tehokas tapa saada C-vitamiinia. Usein seerumi myös imeytyy ihoon parhaiten.

5. C-vitamiinia on tuotteissa eri muodoissa. Miksi?

Eri muodot vaikuttavat eri tavoin. Kaikki antavat iholle antioksidanttisuojan, mutta osa tehoaa paremmin pigmenttiläiskiin ja osa ikääntymismuutoksiin.

Puhdas C-vitamiini tehostaa parhaiten ihon kollageeni­synteesiä, mutta sen on vaikea imeytyä ihon sarveiskerroksen läpi ja säilyä tehokkaana.

C-vitamiinin tehoa ja käyttömukavuutta parannetaan muun muassa etyloinnilla. Se muuttaa askorbiinihapon vesi- ja rasvaliukoiseksi, mikä edistää imeytymistä. Etyloitu muoto säilyy paremmin ja ärsyttää ihoa vähemmän.

Magnesiumaskorbyylifosfaatti voi tehostaa kollageeni­synteesiä yhtä tehokkaasti kuin C-vitamiini, mutta pienempinä pitoisuuksina. Askorbyylipalmitaatti suojaa ihoa, muttei niinkään tehosta kollageenisynteesiä.

Tetraheksyyliaskorbaatti on tehokas antioksidantti, joka lupaa korjata UV-säteilyn vanhentavaa vaikutusta.

6. Onko tuotteen C-vitamiinipitoisuudella väliä?

On, mutta myös C-vitamiinin muoto vaikuttaa tehoon. On hyvä muistaa, että tuotteiden pitoisuuksia voi verrata keskenään vain, jos vitamiini on samassa muodossa. Seerumeissa on usein 7–20 prosenttia C-vitamiinia.

Asiantuntijat: tuotepäällikkö-kouluttaja Sari Luopa/Me Treatments ja tutkimusjohtaja Dr. Nancy Ilaya/Kiehl’s. Lähteenä myös skincity.fi.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys-lehdessä 3/2020.

Kommentoi +