Ateneumin johtaja Marja Sakari: ”Taiteen voima on lohduttavaa”
Museonjohtaja
Ateneumin johtaja Marja Sakari: ”Taiteen voima on lohduttavaa”
Uudelleen avatun Ateneumin museonjohtaja Marja Sakarin mielestä museot voivat osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja muokata mielipiteitä. Lue myös Marja Sakarin kulttuurivinkit!
Teksti

Kuvat

14.4.2023
 |
Eeva

Museonjohtaja Marja Sakari odottaa innolla, miten yleisö reagoi Ateneumin uudistuneeseen kokoelmanäyttelyyn.

Ateneumin taidemuseo avaa huhtikuussa ovensa remontin jälkeen. Mikä on muuttunut?

”Ilmanvaihto on remontoitu vastaamaan sekä taide­teosten että kasvaneiden kävijämäärien vaati­muksia. Sisäpihasta on tullut upea valopiha, ja museokauppa on nyt aiempaa laajempi. Myös lipunmyyntihallista on kuoriutunut uudenlainen tila. Museon katolle on asennettu aurinkopaneeleja, joiden tuotto vastaa arviolta 15 kerrostalo­kaksion sähkönkulutusta.”

Mitä näemme Ajan kysymys -näyttelyssä?

”Rinnastamme kokoelmanäyttelyssämme teoksia­­­ uudella tavalla. Osa klassikoista näyttäytyy hieman toisessa valossa kuin on totuttu. Enempää en kerro. Oikein kutkuttaa, miten yleisö reagoi!”

Mistä olet juuri nyt innoissasi taiteen kentällä?

”Nykytaiteen puolella, joka on myös sydäntäni lähellä, on kiinnostava nähdä, miten taiteilijat ottavat kantaa ilmastokysymyksiin ja ovat tietoisia maailmantilanteesta. Taiteen voima lohduttaa kriisien ja vaikeiden kysymysten äärellä.”

Millaisena näet museoiden roolin yhteiskunnassa?

”Museot ovat merkittäviä mielipidemuokkaajia. Meidän täytyy pystyä lunastamaan yhteiskunnallinen vaikuttavuus, joka meillä on. Se lähtee taiteen sisällöistä. Museot voivat toimia keskustelun alustoina ja herättäjinä sekä osallistua suoraan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Museo voi myös olla hengailupaikka, jonne tullaan kahville tai museokauppaan.”

Mitä itse harrastat?

”Laulan Kallion kantaattikuorossa. Ohjelmistossamme on oratorioita ja uudempaa musiikkia. Lisäksi otan laulutunteja. Yritän myös lukea kaunokirjallisuutta. Se pitää vireänä ja antaa ajattelun mahdollisuuksia.”

Marja Sakari suosittelee:

Näyttely: Jukka Mäkelä, Sara Hildénin taide­museo, Tampere 17.5. asti. ”Kevään must-näyttely. Mäkelän taide on kestänyt aikaa uskomattoman hienolla tavalla.”

Dokumentit: Yle Areena. ”Ylen dokumenttitarjonta on fantastista ja korkeatasoista. Viimeksi katsoin dokumentin Florence Nightingalen elämästä.”

Museo: Kuntsin modernin taiteen museo, Vaasa. ”On tärkeää käydä välillä oman lähiseudun ulkopuolella. Meillä on hienoa taidetta ympäri Suomea.

Romaani: Elizabeth Gilbert, Tämä kokonainen maailmani (Gummerus). ”Mukaansa tempaava ja syvällinen teos kuvaa, kuinka intohimo jotakin kohtaan voi olla elämän sisältö.”

Musiikki-podcast: Riston Valinta, Yle Areena. ”Kuuntelen joka viikko Risto Nordellin klassisen musiikin retkiä.

Juttu on julkaistu Eevassa 4/2023

Kommentoi +