Artisti Sminille ei iske koskaan asukriisi, sillä hän miettii sunnuntaisin valmiiksi tulevan viikon vaatteet – ”Jos päivän asu on 15 sentin korot ja karvahattu, niin niillä sitten lampsitaan neuvolaan”
Minun tyylini
Artisti Sminille ei iske koskaan asukriisi, sillä hän miettii sunnuntaisin valmiiksi tulevan viikon vaatteet – ”Jos päivän asu on 15 sentin korot ja karvahattu, niin niillä sitten lampsitaan neuvolaan”
Porilainen artisti Smini kuvailee tyyliään räväkäksi ja hieman tuhmaksi. Eniten hän nauttii vaatteiden yhdistelyprosessista ja löytöjen tekemisestä omalta vaatekaapilta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 19.6.2023
Trendi

Millainen tyylisi on?

”Räväkkä, värikäs ja hieman tuhma. Käytän ihoa myötäileviä keinonahkaisia ja kiiltäväpintaisia vaatteita ja korkeita korkoja ja saappaita. Satsaan erityisesti kenkiin ja takkeihin: kun niitä omistaa tarpeeksi, asukokonaisuudet pysyvät erilaisina.

Asusteeni ovat näyttäviä ja suuria. Tyylissäni reittä ja tissivakoa saa näkyä, jos on näkyäkseen. Voimakas persoonani heijastuu pukeutumiseeni, ja olen tottunut siihen, että tyylistäni joko pidetään tai ei.

Toista tyyliäni kutsun girly tomboyksi. Silloin korkkarit vaihtuvat lenkkareihin ja käytän cargo-housuja ja huppareita. Maskuliiniset vaatteet yhdistyvät feminiinisiin väreihin, ja hiukset ja meikki ovat huolitellut.

Hiustyylini vaikuttaa siihen, mitä värejä suosin pukeutumisessa. Nyt hiukseni ovat oranssit, ja käytän paljon sinisen ja vihreän sävyjä.”

”Inspiroiduin Baana kutsuu bailaamaan -musiikkivideoni kuvauksista ja päätin toteuttaa videoon stailatusta tyylistä toisen version. Tällä asukokonaisuudella menen juhliin, kun tiedän, että muutkin vieraat pukeutuvat överillä tavalla. Rintsikat ja alushousut voi pukea bodyn päälle, kun materiaali on jämäkkä ja alusvaatteet ovat näyttävät. Mitä niitä turhaan peittelemään!” Body H&M. Rintaliivit ja alushousut New Yorker. Takki on kirppislöytö.

Mistä saat vaikutteita pukeutumiseen?

”Afroamerikkalaisesta kulttuurista, R&B- ja rap-musiikista ja amerikkalaisista tanssielokuvista. Olen tanssinut kolmevuotiaasta lähtien ja kasvanut katsoen tanssielokuvia, kuten Stomp the Yard ja Step Up. Yksi tyyli-idoleistani on Rihanna. En koskaan unohda Pon de Replay -musiikki­videota, jossa Rihannalla oli päällään kultainen toppi ja matalavyötäröiset farkut. Asukokonaisuus oli niin makea, että ajattelin, että tuo olisi tyylini.

Somessa inspiroidun näistä tileistä: @dearra, @lainarauma ja @cclaflare.”

Jos päivän asukokonaisuuteen kuuluu 15 sentin korkokengät ja karvahattu, niin niillä sitten lampsitaan yksivuotiaan lapseni kanssa neuvolaan.

Miten valitset päivän asun?

”Vietän sunnuntaina slay pläni -päivää ja mietin ja testaan rauhassa seuraavan viikon asukokonaisuudet. Vaatteeni ovat väri- ja tyylijärjestyksessä: näin näen heti, mitä vaatekaapissani on tarjolla.

Tavallisesti olen viikon aikana inspiroitunut näkemistäni tyyleistä sosiaalisessa mediassa ja alkanut miettiä, miten voisin toteuttaa vastaavanlaisen tyylin vaatekaappini sisällöllä. Maanantaisin ei koskaan iske asukriisiä, kun vaatteet on katsottu valmiiksi. Samalla säästyy aikaa.

Jos päivän asukokonaisuuteen kuuluu 15 sentin korkokengät ja karvahattu, niin niillä sitten lampsitaan yksivuotiaan lapseni kanssa neuvolaan. Muokkaan asuja tarvittaessa sään mukaan.

Nautin vaatteiden yhdistelyprosessista – ja olen siinä hyvä. Talvikaudella luotan kerrospukeutumiseen ja asuni voi olla musta poolo, trikoot, musta bomber-takki, Moon Bootsit ja tekoturkispanta. Viimeistelen tyylin näyttävillä asusteilla. Tällaisessa asussa voin mennä sekä kävelylle että ostoksille.”

On sanonta, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa. Tykkään pukeutua erikoisesti, ja jos laittaisin kaikki varani vaatteisiin, en saisi tyylilleni tarpeeksi vaihtelua.

Miten vastuullisuus näkyy vaatekaapillasi?

”Käyn harvoin vaatekaupoissa ja netistäkin tilaan satunnaisesti. Omistan paljon vaatteita ja haastan itseni tekemään löytöjä vaatekaapiltani. Pukeutujana olen vastuullinen: käytän vaatteet loppuun ja tuunaan niitä tarvittaessa. Vien usein vaatteita muokattavaksi mamman luo. Hän on käsityöihminen ja taitava ompelija. Mammani myös toteuttaa hulluimmatkin vaateideani. Kerran hän ompeli lateksikankaasta housut, joissa oli takamuksen kohdalla aukot.

Noudatan vaateostoksilla seuraavaa sääntöä: jos löydän kivan vaatteen, minun on tiedettävä ainakin viisi asukokonaisuutta, johon sen yhdistän. En osta vaatetta, jos joudun hankkimaan sen ympärille lisää vaatteita.

TikTokissa näytän @sministyles-tililläni ja Instagramissa @sminiscar-tililläni seuraajilleni, miten ostamani vaate stailataan vaatekaappini sisältöä hyödyntäen. Näin rohkaisen muita tekemään löytöjä omalta vaatekaapilta.

On sanonta, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa. Tykkään pukeutua erikoisesti, ja jos laittaisin kaikki varani vaatteisiin, en saisi tyylilleni tarpeeksi vaihtelua.

Ostan siis välillä vaatteita pikamuotiketjuilta, kuten Bik Bokista, H&M:ltä ja New Yorkerista. Jos haluaisin tyylini olevan täysin vastuullinen, pitäisi tuloni olla paremmat. Toivon, että tulevaisuudessa voisin tehdä vastuullisempia valintoja vaateostoksilla.”

”Moni ei kutsuisi tätä arkiasuksi, mutta minulle se on sellainen. Voin mennä korkeilla koroilla minne vain! Pääasia, että korot ovat mukavat jalassa. Jos korot ovat oikein korkeat, harjoittelen kävelemään niillä ensin kotona ja teen kaikki kotiaskareet ne jalassa. Näyttävät Simmi Shoes -stripparikengät sopivat arkeen, kun yhdistän niihin rentoja vaatteita, kuten Fashion Novan cargo-housut ja itsesuunnittelemani t-paidan.” Karvahattu AsYou. Keinonahkatakki Missguided.

Juttu on julkaistu Trendissä 3/2023.

Kommentoi +