Väkeviä elämyksiä pikkuisella saarella – Anu Igonin kesäkoti Loviisan edustalla ruokkii koko perheen luovuutta
vapaa-ajanasunto
Väkeviä elämyksiä pikkuisella saarella – Anu Igonin kesäkoti Loviisan edustalla ruokkii koko perheen luovuutta
Yrittäjä Anu Igoni vetäytyy perheensä kanssa Helsingin hälinästä Loviisan rikkumattomaan rauhaan aina kun mahdollista. Tervetuloa Anun, Jaakon ja Brunon vapaa-ajanasunnolle Bässholmeniin.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 3.7.2023
Eeva

Bruno, 13, on mato-ongella Jalo-koiran kanssa. Venelaiturilta nappaa parhaiten. Sieltä Bruno on saanut särkiä, ahvenia ja haukia.

Pikkuinen saari on noin viiden kilometrin päässä Loviisan keskustasta. Venematka mantereelta on verraten lyhyt sekin, vain muutaman minuutin pituinen.

Elämä Bässholmenissa on perin yksinkertaista ja mieltä rauhoittavaa. Jaakko Veijola ja Anu Igoni rakastuivat saareensa ensisilmäyksellä viisitoista vuotta sitten. Myös Bruno ja perheen lemmikki, unkarinvizsla Jalo nauttivat luonnosta.

Saaren korkeimmalta kukkulalta katsoo 1940-luvulla sodan jälkeen valmistunut huvila. Punaiseksi maalattua taloa suojaa mäntyinen lehtometsä. Maasto on kumpuilevaa ja huoleton puutarha on aikoinaan porrastettu kauniisti luonnonkivillä. Puiden lomasta kurkistelevat vierasmaja, puilla lämpiävä saunarakennus, vaja ja puucee.

Tähän kaikkeen helsinkiläiset Anu Igoni ja Jaakko Veijola ihastuivat viisitoista vuotta sitten, kun he löysivät kaipaamansa vapaa-ajankodin netin kautta.

”Olemme pyrkineet tekemään vapaa-ajankodistamme esteettisen ja inspiroivan.”

Anu ja Jaakko ovat muotoilun ja markkinoinnin yrittäjiä ja luovia johtajia. Anu työskentelee mainostoimisto Bob the Robotissa, Jaakko mainostoimisto Wörksissä.

Pariskunnalla on myös yhteinen yritys Nakuna Helsinki. Se on parivuotta sitten lanseerattu kansainvälinen hajuvesibrändi.

”Siihen nähden, että korona sulki koko maailman, upouusi brändi on huomattu ja ihmiset ovat ostaneet sitä rohkeasti”, toisiaan inspiroiva pari iloitsee.

Silkkimatot peittävät olohuoneen uusittua lautalattiaa. Ikean sohva on lahja Anun vanhemmilta.

Bässholmenin huvila siirtyi irtaimistoineen Anun ja Jaakon omistukseen rakennusalan ammattilaiselta. Häntä ennen saaressa viihtyi monta vuosikymmentä paikallinen makkaratehtailija Kastén. Hänen jälkeensä saareen oli jäänyt muun muassa monta käytettyä pakastinta ja jääkaappia.

”Vuokrasimme muutaman kerran ison metalliveneen, jotta saimme kuljetettua tavarat saaresta pois. Arvelemme, että makkaratehtailija piti täällä kesäkauppaa.”

Maalaisromanttinen sisustus on täynnä kauniita yksityiskohtia. Huoneiden seiniä somistavat Farrow & Ballin ja Laura Ashleyn tapetit.

Perustuksiltaan hyväkuntoista taloa ja saaren muita rakennuksia on kunnostettu pikkuhiljaa. Anu ja Jaakko ovat tehneet paljon itse, mutta ovat käyttäneet isommissa töissä apuna paikallisia ammattilaisia.

Talon nurkkalaudat ja parvekkeen kaiteet hohtavat valkoisina. Kuistin avointa sisääntuloa suojaavat pitsiverhot. Niiden takaa seiniltä pilkistelevät vintagetyyliset peilit.

Olohuoneen takan päältä katselee täytetty villisika, ruokailutilan seinää koristavat Brunon piirustukset ja keittiön lattiaa peittää ryijy.

Ruokahuone tulvii valoa.

”Olemme pyrkineet tekemään vapaa-ajankodistamme esteettisen ja inspiroivan. Tämä on kuin leikkimökki, jota saa koristella”, Anu Igoni myhäilee.

Huvilan alakerrassa keittiön, olohuoneen ja ruokailutilan lisänä on pieni kamari. Yläkerrassa sijaitsevat makuuhuoneet, joita somistavat entisten asukkaiden ajoilta hyvin säilyneet huonekalut.

Vanhempien hurmaava makuukamari tarjoaa levolliset unet. Somat koristetyynyt on keräilty Loviisan kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä.
Brunon vinttikamaria piristävät sinisävyinen sisustus ja entisiltä asukkailta perinnöksi jääneet kalusteet.

Elämä Bässholmenissa on yksinkertaista. Ilman nykyajan mukavuuksia päivät kuluvat perusaskareiden äärellä: lämmitetään saunaa, laitetaan ruokaa, tiskataan ja käydään saaren eteläkärjen nuotiopaikalla istuskelemassa ja paistamassa silloin tällöin makkaraa.

Väkevimmät kokemukset liittyvät kesän valjastamiseen keväällä ja sen purkamiseen syksyllä.

”Paikan kesäkuntoon laittaminen vie reilun kuukauden. Yksistään kaislojen niittäminen kulkuväylän avaamiseksi rannalta vie noin viikon”, Jaakko kertoo.

Moni kotia koristava esine on löytynyt kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä.

Bässholmenissa ja Loviisassa on maaseudun rauhaisa rytmi.

”Alussa minua hermostutti kaikki tämä hitaus, ja että kaupan kassallakin piti jäädä ihmisten kanssa juttelemaan. Nyt teen niin itsekin”, Anu hyrisee.

Jaakolle maaseutumainen Loviisa on elämää avartava kokemus.

”Täällä saan kohdata suomalaisuuden, jota Helsingin punavuorelaisessa kuplassa ei tavoita.”

Täytetty metso tervehtii tulijaa yläkerran aulassa. Vanha Singerin ompelukone löytyi kirpputorilta Loviisasta.

Pari tuntee saavansa loviisalaisesta mentaliteetista tukea myös työhönsä.

”Täällä eläminen ruokkii luovuutta ja ennen muuta rentouttaa”, Anu painottaa.

Nakuna Helsinki -hajuvesimerkki on pariskunnan yhdessä ideoima. Sen tuoksut ovat tuulahdus pohjoismaista eksotiikkaa.

On lauantai, aurinko hymyilee kirkkaalta taivaalta ja sisällä tuvassa tuoksuu ruoka. Anu Igoni rakastaa ruuanlaittoa. Hän piti pitkään ruokapainotteista Bässholmen-blogia. Se löytyy verkosta edelleen.

Ajan patinoima ruokapöytä valoa tulvivan kulmaikkunan alla on katettu. Lautaset ovat vanhaa Arabiaa, Anun isoäidin perintöä.

”Tänne on helppo tuoda kauniita astioita. Kun ei ole astianpesukonetta, käsin tiskatessa ne eivät mene pilalle.”

Koko perhe rentoutuu valoisassa ruokailutilassa muulloinkin kuin ruoka-aikana. Kaunis kattokruunu on perintö Jaakon isoäidiltä.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 08/21.

Kommentoi +