
Annemari Takkula vetäisee mustan v-aukkoisen mekon ylleen ja kumartuu peiliä kohti lisäämään huulikiiltoa. Katse käväisee povessa, joka on rintaimplanttien poiston jälkeen matalampi kuin aikaisemmin. 17 vuotta ne olivat olleet osa häntä ja tuntuneet täysin omilta. Kahden lapsen imetyksen ja poiston jälkeen jäljellä ovat ”hymyt”. Annemari vetäisee keuhkot täyteen ilmaa ja suoristaa ryhtinsä. Hän katsoo itseään peilistä ja hymyilee.
”Se olen minä. Minun ihana, hyvinvoiva, sporttinen, terve kehoni ilman vierasesineitä. Minä tykkään sinusta,” hän ajattelee ja lähtee ovesta ulos.
Annemari Takkula, 37
Työ: fysioterapeutti ja hyvinvointiyrittäjä
Asuu: Turussa
Perhe: kaksi lasta
Terveys on aina ollut Annemarille tärkeää. Se oli sitä jo vuonna 2005, kun hän kävi laitattamassa rintaimplantit. Siihen aikaan hän tanssi ja teki töitä ulkonäkökeskeisellä pr-alalla, jossa silikoneja oli monilla.
”Näin ympärilläni paljon ihmisiä, jotka kävivät suurentamassa rintansa vaivattoman näköisesti. Ajattelin, että jos se on kerran noin helppoa ja mahdollista kenelle vain, niin miksikäs ei”, hän kertoo.
19-vuotias Annemari ei silti tehnyt päätöstä kevyesti, vaan perehtyi aiheeseen lukemalla implanteista kaiken tiedon mitä löysi. Kaikkein tärkeintä oli kuulla, että niiden kanssa voi imettää. Annemari halusi äidiksi.
”Halusin, että leikkaus on mahdollisimman turvallinen, joten hakeuduin leikkaukseen Helsinkiin tasokkaalle klinikalle, vaikka se maksoikin enemmän kuin esimerkiksi Tallinnassa”, Annemari kertoo.
Annemari käsitteli prosessin aikana häpeää. Ensin häntä hävetti, ettei hänellä ollut sellaisia muotoja, joita hän ihannoi siihen aikaan. Sen jälkeen hän ei halunnut puhua leikkauksesta, koska pelkäsi leimautumista. Leikkauksen jälkeen Annemari oli tyytyväinen uusia muotoja saaneeseen kehoonsa.
”Monet sanovat, että implantit tuntuvat vieraalta kehossa. Minä en kokenut niin, vaan pidin niistä todella paljon. Ne toivat minulle itsevarmuutta ja hyvää mieltä.”
Annemari sai kaksi lasta, ja imetys sujui hyvin. Vuoden välein hän kävi yksityisellä lääkäriasemalla kuvauttamassa rintansa. Tammikuussa 2022 kuvassa havaittiin pientä nestekertymää, mutta löydös ei johtanut toimenpiteisiin, vaan tilanne päätettiin jättää seurantaan.
Vaikka elämä silikonien kanssa sujui ilman ongelmia, terveellisesti elävänä ja paljon liikkuvana fysioterapeuttina oli kummallista, että Annemari kärsi nivelkivuista, oudosta turvotuksesta, aivosumusta ja väsymyksestä. Hän ei kuitenkaan osannut yhdistää kummallisia oireitaan implantteihin.
Annemari makaa sairaalan vuoteella. Kädet ovat kylmät ja hikiset, keuhkot kramppaavat. Happisaturaatio laskee krampin aikana. Kauhuissaan oleva Annemari saa avaavaa lääkettä ja hänet lähetetään kotiin. Uutisissa kerrotaan, että sairaaloissa on todella paljon potilaita.
”Korona oireili aaltoillen alusta saakka. Yhtenä hetkenä makasin toimintakyvyttömänä kuin sairastaisin maailman pahinta influenssaa. Hetken päästä laitoin keittiössä salsaa soimaan ja kokkasin perheelle ruokaa”, Annemari muistelee alkuvuotta 2022.
Viidentenä sairauspäivänä hän oli hakeutunut päivystykseen, koska ei saanut kunnolla henkeä. Keuhkojen alueelle tuli kramppeja. Hän kärsi pahoinvoinnista, huimauksesta ja aivosumusta. Annemari esimerkiksi unohti laittaneensa kuumemittarin kainaloon.
”Avun saaminen tuntui todella vaikealta. Kerroin hoitajalle tietäväni, ettei sojottava pikkurilli tai puutunut tunne silmän päällä tai jalassa ole normaalia, mutta minua neuvottiin pysymään kotona ja juomaan vichyä. Seuraavana päivänä koko kehooni alkoi tulla lihaskouristeluja. Soitin taas päivystykseen. Minulle tiuskaistiin, että nyt voisit tulla näyttämään itseäsi.”
Yön aikana tarkkailussa kylmän hikinen keho kävi ylikierroksilla, eikä Annemari pystynyt nukkumaan. Jos hän hetkellisesti meinasi torkahtaa, hän heräsi kuin sähköaaltoon. Annemari puristi tyttäreltä saatua pehmolelua ja keskittyi hengittämiseen. Seuraavana iltana neurologi tuli tekemään tutkimuksen.
”Hän otti minua olkapäästä kiinni ja näki tuskani. Tuli sellainen tunne, että hän pitää minusta huolta.”
Seuraavana päivänä sovittiin, että Annemari palaa muutaman päivän kuluttua magneettikuvaukseen. Siinä kuvattaisiin aivot ja selkäranka ja selvitettäisiin, onko korona tehnyt vaurioita hermostossa.
Annemarilla oli suuri tarve ymmärtää, mitä hänelle tapahtuu. Koska hän ei tuntenut saavansa terveydenhuollosta riittävästi tietoa, hän alkoi itse tutkia aihetta. Hän myös opiskeli etänä long covid -fysioterapeutiksi.
”Tein joogarentoutusta, hengitysharjoituksia, stressinpoistoharjoitusta ja meditaatiota. Panostin lepoon ja lempeään liikkeeseen. Annoin keholle luvan toipua.”
Magneettikuvauksessa Annemarin hermostosta ei löytynyt mitään poikkeavaa, mutta oheislöydöksenä hänen toisessa rintaimplantissaan havaittiin mahdollinen repeytymä. Uusissa tarkemmissa tutkimuksissa lääkäri epäilin oireiden johtuvan kasvaimesta.
”Arveltiin, että kasvain olisi hyvälaatuinen, mutta koska implantti oli tiellä, asiaa ei voitu varmistaa kudosnäytteellä. Implantit päätettiin leikata nopeasti pois.”
Silkonien poisto jännitti enemmän kuin laitto aikoinaan. Annemari ajattelee sen johtuvan siitä, että hänestä oli tullut äiti.
”Pelotti. Pohjimmiltaanhan ihminen pelkää kuolemaa. Toinen vaikea asia oli ottaa vastaan tukea ja apua muilta. Aikaisemmin olen ajatellut, että täytyy pärjätä yksin. Oli suuri ja tärkeä asia oppia, että läheisiin saa tukeutua.”
Annemari alkoi jälleen haalia tietoa.
”Törmäsin BII eli Breast Implant Illness -nimiseen ilmiöön, jonka luin voivan aiheuttaa monenlaisia oireita. Löysin yhtäläisyyksiä omien epämääräisten oireideni kanssa. Perehdyin myös lymfoomaan eli imukudossyöpään, jonka riskiä karheapintaiset implantit nostavat.”
Annemari löysi somesta Explant-nimisen ryhmän, jossa tuhannet naiset kertovat implanttien poistosta ja matkastaan luonnolliseen kehoon. Tarinat ja silikonien aiheuttamiksi katsotut oireet olivat moninaisia, mutta ajatus oli yhteinen: naiset eivät tarvitse tekorintoja tullakseen nähdyksi, ollakseen itsevarmoja, naisellisia, hyväksyttyjä, kauniita ja rakastettuja.
”Ensin ajattelin uusia implantit leikkauksen jälkeen, mutta kun olin perehtynyt niiden aiheuttamiin ongelmiin, aloin toivoa, että leikkauksen jälkeen en haluaisi niitä enää takaisin. Kaikkea tietoa ei 17 vuotta sitten ollut saatavilla. Sain voimaa toisten naisten tarinoista.”
Selvisi, ettei Annemarin rinnassa ollut kasvainta. Sen sijaan häneltä löytyi hematooma eli pakkaantunutta verta. Patologin lausunto kertoi myös, että implantin ympäriltä oli löytynyt tulehdussoluja.
”Kehoni ei ollut tykännyt niistä. Mahdollisesti ne olivat laskeneet minun immuniteettini koronassakin, ja sain siksi niin rajut oireet. Sitä en koskaan saa tietää.”
Annemarin toive toteutui. Leikkauksesta toivuttuaan hän ymmärsi, että terveys on hänelle paljon ulkonäköä tärkeämpää, eikä hän halua enää palata entiseen. Kokemuksen seurauksena Annemari on myös alkanut välttää alkoholinkäyttöä. Se tukee aivoterveyttä ja kehon palautumista.
”Koska implantit olivat pienet, fyysinen muutos ei ollut suuri. Koen olevani edelleen naisellinen ja kaunis. Naiseuteni ei ole rinnoista kiinni. Myös turvotus, aivosumu ja nivelsäryt jäivät taakse. Luulen, että implantit vierasesineenä pitivät tulehdusta yllä kehossani. Voin poiston jälkeen paremmin.”
Annemari sai lisää itseluottamusta ja itsetuntemusta, kun hän kohtasi pelkojaan. Hän ymmärsi, että itsevarmuus syntyy siitä, että on sinut itsensä kanssa.
”Explantin seurauksena vapauduin lopullisesti häpeästä ja pystyn nyt vapaasti puhumaan rintaimplanteista. Tunnen tarvetta jakaa kokemuksiani terveyden nimissä. En sure suurempien rintojen menetystä, päinvastoin. Ne toivat minulle iloa monta vuotta. Nyt terveys on prioriteettini.”
Kokemus on vaikuttanut Annemarin arvomaailmaan myös ammatillisesti. Tulevaisuudessa hän aikoo työssään fysioterapeuttina keskittyä yhä enemmän kehon ja mielen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Niitä ei voi hänen mielestään erottaa toisistaan. Annemari valmistuu tänä vuonna ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.
”Nämä kokemukset olivat jotakin, mitä en ollut valinnut, mutta jälkikäteen ajattelen, että ne olivat siunaus. Minulle tuli vakavaoireinen korona, jotta saisin viettää loppuelämäni terveemmässä kehossa.”
Rintaimplantit
Rintojen kokoa suurentavat implantit voivat aiheuttaa ongelmia.
- Rintaimplanttien laittaminen on Suomessa yleistä, mutta mitään yhteistä valtakunnallista rekisteriä leikkauksien määristä ei ole olemassa. Julkisella puolella implantteja ei laiteta esteettisistä syistä. Suomalaiset laittavat implantteja myös ulkomailla.
- Yleisin rintaimplantteihin liittyvä ongelma on rintaimplantin ympärille muodostuva kudoskapseli, joka voi paksuuntuessaan aiheuttaa kipua ja implanttien sekä rinnan muodon muutosta. Implantit voivat myös rikkoutua. Karheapintaisiin implantteihin liitetään nykyään pieni, mutta olemassa oleva riski ALCL:n eli anaplastiseen suurisolulymfoomaan.
- BII eli Breast Implant Illness on tutkimusten kohteena. Mahdollisesti elimistö voi reagoida rintaimplantteihin aiheuttaen erilaisia paikallis- tai yleisoireita, mutta ilmiötä ei tämänhetkisen tiedon valossa pidetä varmana. Mahdollisten oireiden kirjo on valtava.
Lähde: plastiikkakirurgian erikoislääkäri Anna Höckerstedt
Juttu on ilmestynyt aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 07/2023.