Tiesitkö, että Beyoncén keikka-asuja on ollut suunnittelemassa suomalainen Anna? Nyt hän kertoo, miten tähden keikkavaatteet syntyvät
Uratarina
Tiesitkö, että Beyoncén keikka-asuja on ollut suunnittelemassa suomalainen Anna? Nyt hän kertoo, miten tähden keikkavaatteet syntyvät
Anna Sarasoja on suunnitellut keikka-asuja niin Beyoncélle kuin Dua Lipalle. Näin matematiikan opiskelijasta tuli vaatesuunnittelija.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 14.7.2023
Trendi

Oletko nähnyt tänä kesänä Beyoncén esiintymässä ampiaisasussa Renaissance World Tour -kiertueella? Asuissa on ripaus suomalaisuutta, sillä mehiläisnumeron luomuksia Queen Beelle on ollut suunnittelemassa suomalainen Anna Sarasoja.

Ranskassa asuva vaatesuunnittelija päätyi suunnittelemaan asuja työpaikkansa muotitalo Muglerin kautta.

Muotitalo kutsuu maailmantähdille suunnittelemiaan asuja VIP-projekteiksi, joita tekemässä on suuri tiimi. Projektit ovat monivaiheisia, ja Anna työskentelee suunnittelutiimissä yhdessä pääsuunnittelijan ja esihenkilönsä kanssa.

”Beyoncén ampiaisasun suunnittelu lähti tähden omasta toiveesta”, Anna kertoo.

Pääsuunnittelija sai inspiraatiota Thierry Muglerin aiemmasta hyönteismallistosta, vuoden 1997 kevään ja kesän mallistosta, jonka nimi oli 'Les Insectes'.

Anna oli mukana esityskuvien piirtämisessä sekä taustatanssijoiden asujen, hattujen ja aurinkolasien suunnittelussa.

”Olihan se mahtava tunne, kun Pariisin-keikalla näin asuja, joiden suunnittelussa olen ollut mukana. Hienoa oli, että näkyvyyttä tuli näin paljon.”

Tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun Anna on suunnitellut asuja Beyoncélle. Viime keväänä Anna sai viestin Beyoncén stailaajalta, jossa tämä pyysi Beyoncélle asuja Annan Aalto yliopiston valmistujaismallistosta.

Asuja oli julkaistu Instagramissa tilillä, joka nostaa nuorten vaatesuunnittelijoiden tekemiä töitä esiin. Beyoncén stailaustiimi sattui seuraamaan tätä tiliä.

”Sain mitat, valmistin asut ja lähetin ne. Beyoncé ei ole kuitenkaan käyttänyt niitä.”

Anna ei ole kuitenkaan pettynyt. Tähdille tulee valtavasti asuja, joista valita.

”Jonain päivänä hän saattaakin pukea suunnittelemani asut päälleen."

Beyoncen lisäksi Anna on päässyt suunnittelemaan vaatteita esimerkiksi Dua Lipalle.

Anna Sarasoja on työskennellyt Muglerille kohta kahden vuoden ajan. "Haaveeni olisi, että pääsisin muuttamaan takaisin Suomeen, ja saisin tehdä samanlaista työtä siellä. Mutta muodin alalla ei ole hirveästi työpaikkoja Suomessa."

Vaatesuunnittelijan työ oli ainut vaihtoehto

Työllistyminen vaatesuunnittelijana voi olla hankalaa, erityisesti Suomessa. Alan epävarmuus jännitti Annaa, joten hän päätyi opiskelemaan lukion jälkeen matematikkaa ja tilastotiedettä Jyväskylän yliopistoon.

”Pian ymmärsin, että se ei ole minun juttuni. Vaatesuunnittelijan työ on tuntunut aina oikealta vaihtoehdolta.”

Anna haki ja pääsi Aalto yliopistoon opiskelemaan muotia ja valmistui sieltä vaatesuunnittelijaksi vuonna 2021. Harjoittelupaikka Muglerille avautui valmistumisen jälkeen. Kontakteilla ja oikealla ajoituksella on suuri merkitys siinä, kuka tulee valituksi.

”Kaverin kaverini oli suunnittelijana Muglerilla, ja laitoin hänelle portfolioni. He etsivät samaan aikaan harjoittelijaa, ja kutsuivat minut haastatteluun.”

Muotitalot saavat valtavasti hakemuksia. Erottautumisessa auttaa yhteinen visuaalinen kieli.

”Maisterivaiheen valmistumismallistossani oli alusvaatteita, korsetteja, puvuntakkeja, sukkahousuja ja mesh-toppeja. Kuvailisin malliston tyyliä veistokselliseksi, joka sopii hyvin yhteen Muglerin muotokielen kanssa.”

Anna toivoi ensisijaisesti harjoittelupaikkaa juuri Muglerilta. Kun paikka avautui haastattelun jälkeen, oli se yhden unelman toteutuminen.

”Pidän talon historiasta ja siitä, millaista suunnittelua he tekevät nykyään. Olin todella tyytyväinen.”

Annan vinkki kaikille vaatesuunnittelijan työstä haaveileville on: etsi harjoittelupaikkoja, tee työsi kunnolla ja jaksa yrittää, niin se palkitaan. Hän kertoo olevansa onnekas, sillä on saanut koulusta hyviä ystäviä, jotka ovat auttaneet häntä urallaan eteenpäin.

Tutkintopapereita ei katsota juuri lainkaan, vaan enemmän merkitsee työkokemus ja portfolio.

”Mallistoa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin haluaa suuntautua.”

Kommentoi +