Anna-Leena Härkönen & 20 kysymystä: ”Hoitotestamentissani on maininta kylmästä valkoviinistä”
Ihmiset
Anna-Leena Härkönen & 20 kysymystä: ”Hoitotestamentissani on maininta kylmästä valkoviinistä”
Anna-Leena Härkönen katuu syömättä jäänyttä jäätelöä ja tietää, ettei rakkaus aina auta. Lue, miten hän vastasi Eevan 20 kysymykseen.
Teksti

Kuvat

31.12.2021
 |
Eeva

Eevan kirjaklubin vieraat vastaavat kysymyksiin, joihin on vain oikeita vastauksia.

Anna-Leena ­Härkösen esikoiskirja Häräntappoase ilmestyi 1984. Kesällä ilmestynyt Rikospaikka käsittelee ystävyyttä ja sen rajoja mustan huumorin keinoin.

Anna-Leena Härkönen & 20 kysymystä

Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea? Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Se on hauska ja riipaiseva. Siinä on loistavaa ihmiskuvausta ja erittäin hyvää dialogia.

Minkä taidon haluaisit osata? Englannin kielen. Olen vähän unohtanut sen ja puhun sitä vain jos on pakko. Vihaan small talkia: kadotan siinä persoonani ja minusta tulee epäselvästi sönkkäävä idiootti.

Mitä pelkäät? Vanhenemiseen liittyviä kipuja ja sitä, että joudun muiden armoille. Olen tehnyt hoitotestamentin. Siinä on muun muassa maininta kylmästä valkoviinistä.

Mihin tuhlaat? Matkoihin.

Missä asiassa olet ollut väärässä? Niin monessa asiassa, etten pysty yksilöimään yhtä aihetta.

Kuka on muuttanut elämäsi? Poikani.

Millaisessa tilanteessa valehtelet? Jos en halua mennä tilaisuuteen, sanon etten pääse, vaikka pääsisin.

Mitä sanaa tai lausetta käytät liikaa? ”Mä haluan kuolla.” Sanon sen, jos henkari putoaa lattialle tai jos olen oikeasti masentunut. Läheiset tietävät, ettei se tarkoita mitään.

Jos voisit muuttaa yhden asian itsessäsi, mikä se olisi? Kärsimättömyyden. Olen hirveän levoton. En kestä istua kampaajalla kahta tuntia. Kerran lähdin tukka märkänä pois. ”Haluatko nähdä takaapäin?” En halua. Minkä sille enää mahtaa? Haluan vain maksaa ja lähteä kotiin.

Mitä pidät suurimpana saavutuksenasi? Lastani. Ja sitä, että olen uskaltanut ja jaksanut kirjoittaa kirjoja.

Mikä on arvokkain omaisuutesi? Kissa. Vai onko se omaisuutta?

Jos saisit olla joku muu yhden päivän ajan, kenet valitsisit? Madonnan. Haluaisin tietää, onko hän oikeasti niin kylmäkiskoinen ja voimakastahtoinen kuin sanotaan.

Mitä ihmettelet aina? Sitä, ettei joillakin ihmisillä ole huumorintajua. Se on traagista ja mysteeri.

Mikä on paras tekemäsi päätös? Se, että vaihdoin nuorena Helsingin teatterikoulusta Tampereelle. Helsingissä olisin varmasti sairastunut henkisesti.

Mikä on lempipaikkasi maailmassa? Hania Kreetalla.

Mikä on hyödyllisin rutiinisi? Kahvinkeitto aamulla.

Minkä neuvon antaisit nuoremmalle itsellesi, jos voisit? Älä anna potkia itseäsi päähän. Nuorena menin aivan lukkoon, jos joku oli minulle inhottava. Nykyisin sanon takaisin tai lähden kävelemään.

Mitä olet oppinut rakkaudesta? Että se ei aina auta. Tarkoitan nyt parisuhdetta. Nuorena kuvittelin, että kaikki ratkeaa, jos vain rakastaa tarpeeksi.

Minkä suhteen muutit viimeksi mieltäsi? Olisin halunnut tänään ottaa jäätelöä ja keksejä mutta teinkin fetajuustoleivän, koska se on terveellisempi. Se oli huono päätös.

Mikä herättää sinussa toivoa? Nauru. Mikään ei ole vaikeassa tilanteessa niin terapeuttista kuin nauru hyvien ystävien kanssa. Se kantaa eteenpäin, siihen seuraavaan kamalaan tilanteeseen.

Eevan kirjaklubissa kohtaat lempikirjailijasi

Eevan kirjaklubi on kirjatapahtuma ja podcast sinulle, joka rakastat lukemista. Kohtaa lempikirjailijasi kaikessa rauhassa omalla kotisohvallasi; Ilmoittaudu mukaan täällä!

Kuuntele myös Anna-Leena Härkösen vierailu Eevan podcastista:

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 9/2021.

Kommentoi +