Nuorena Alexa Dagmar hankki uuden vaatteen jokaisiin bileisiin – nykyisin hän vannoo lainaamisen nimeen ja perusti vaatekaapin airbnb:n
Vastuullisempi vaatekaappi
Nuorena Alexa Dagmar hankki uuden vaatteen jokaisiin bileisiin – nykyisin hän vannoo lainaamisen nimeen ja perusti vaatekaapin airbnb:n
Miksi vaate pitäisi aina omistaa itse, kysyy Alexa Dagmar. Hän on mukana perustamassa vaatekaapin airbnb:tä, joka voisi olla askel kohti vastuullisempaa muotia.
Teksti

Kuvat

15.5.2023
 | Päivitetty 8.12.2023
 |
Trendi

Juhlat kerrankin edessä. Vaatekaapissa ei kuitenkaan ole mitään sopivaa. Mitä teet? Jos Alexa Dagmarilta kysytään, hän soittaa kaverilleen. Ystäväpiirissä on samankokoisia ja -tyylisiä ihmisiä, joiden kanssa hän vaihtelee vaatteita.

Vuosi sitten hän alkoi miettiä, miten asian voisi tehdä jotenkin helpommin.

”Juttelin ystävän kanssa ja mietimme, että olisipa sovellus tai palvelu, jossa voisi lainata omia vaatteita eteenpäin ja käydä samalla muiden vaatekaappeja läpi. Minulla oli kuitenkin jo kaksi firmaa – kunpa joku tarttuisi tähän.”

Sitten tapahtui ihme: Alexa sai viestin Anna Sillanpäältä, joka pyysi lounaalle ja kertoi vuokraussovelluksesta, jota hän oli kehitellyt. Tiimi oli jo kasassa, ja Alexaa pyydettiin mukaan luovaksi johtajaksi. Syntyi Robes Rental, joka on tarkoitus lanseerata vielä ennen kesää. Alexan rooli on vastata visuaalisuudesta, brändäyksestä, markkinoinnista ja pr:stä.

Palvelu on uutta Suomessa. Vaatelainaamoja ja vuokraamoita jo on, mutta kuluttajilta kuluttajille -tyyppisen vastaavan palvelun Alexa tietää vain Briteistä.

”Kuvailisin Robes Rentalia vaatekaapin airbnb:ksi. Siellä voi vuokrata kestäviä, laadukkaita vaatteita, joita ei halua myydä pois, mutta joita ei käytä koko ajan. Siten voi tienata, ja tukea myös kestävää kehitystä.”

”Enää en mene viime hetken hädässä kauppaan. Olen oppinut, ettei silloin ikinä löydä sitä, mitä etsii.”

Kun Alexa oli 18-vuotias, melkein jokaisiin bileisiin piti saada uusi vaate.

”Monet muistavat nuoruudesta sen, miten edellisenä päivänä ennen juhlia mentiin paniikissa kauppoihin. Silloin saattoi tehdä hutiostoksen.”

Viimeisistä kesätyörahoista ostetut satiinituubitopit olivat sitä aikaa. Yöelämäkulttuuri ja Sedula olivat voimissaan, ja samaan aikaa Suomeen tuli isoja halpavaateketjuja. Oli helppo hankkia aina uutta vähilläkin tienesteillä. Jälkeenpäin hän muistelee sitä huvittuneena.

”Enää en mene viime hetken hädässä kauppaan. Olen oppinut, ettei silloin ikinä löydä sitä, mitä etsii. Enää en myöskään ajattele, että juhlissa pitää olla aina uutta. Kaikki ajattelevat itseään, eikä kukaan muista, mitä muilla oli viimeksi päällä.”

Mutta mekothan on ihana omistaa itse! Silloin niitä voi katsella aina, ja on ihana ajatus, että unelmien mekko on oma. Onko tosiaan, kysyy Alexa. Hänelle ajatus on vieras.

”En kiinny tavaroihin. Mieheeni ja lapseeni kyllä, mutta tavarasta luovun helposti”, hän sanoo nauraen.

Juhlien lisäksi on monia tilaisuuksia, joissa lainaaminen on järkevää. Esimerkiksi loman lähestyessä rantavaatteille tulee yhtäkkiä tarvetta, mutta pitkään aikaan taas ei.

Lainaamisesta tulee lainaajalle itselleenkin hyvä mieli, Alexa sanoo. Silloin näkee, miten ihanalta läheinen näyttää omassa asussa, ja asut pääsevät kaapista pölyttymästä.

”Olen esimerkiksi lainannut hääkorviksiani vaikka kuinka monelle morsiamelle. Kyseisiä korviksia pystyi ostamaan vain silloin, joten kun olen saanut kyselyjä, voinko myydä, olen sanonut, että en, mutta lainata voin.”

Lainaaminen paitsi vähentää kertakäyttöostokulttuuria, myös tasa-arvoistaa muodin kuluttamista. Design-vaatetta ei ehkä ole varaa ostaa, mutta vuokrata on. Omia vaatteitaan vuokraamalla taas saattaa tienata oikeasti.

”Jos omistaa laajan vaatekaapin, vuokraamisesta voi tulla hyväkin sivutulo.”

”Oman tyylin tunteminen on jo ekoteko, kun ei tee turhia heräteostoksia.”

Pukeutumisen ei tarvitse olla joko tai, Alexa ajattelee. Osan vaatteista voi lainata, osan ostaa uutena, osan käytettyinä. Vertaisvuokraaminen on yksi lisä palettiin.

Alexalla on nimittäin myös vaatebrändi. Hän perusti vuonna 2020 yhdessä Linda Juholan kanssa Almada Labelin, joka keskittyy laadukkaisiin neulevaatteisiin.

”Oman tyylin tunteminen on jo ekoteko, kun ei tee turhia heräteostoksia. Aina ei ole varaa ostaa kallista, mutta silti voi ostaa harkiten: vaikka farkut, joita pitää loppuun asti, tai neuleen, joka säilyy huoltamalla kauniina vuosia.”

Samaa filosofiaa Alexa noudattaa myös omassa pukeutumisessaan. Hän on mukavuudenhaluinen pukeutuja.

”En haksahda trendeihin, vaan minulla on arjen luottovaatteita, ja asusteilla tuon persoonallisuutta. Näin minulla on itsevarma olo, eikä aikaa mene vaatesäätöön.”

Alexa Dagmar tietää ristiriidan vaatteiden rakastamisen ja vastuullisuuden välillä. ”Olen jutellut vastuullisuudesta alan asiantuntijoiden kanssa, ja täydellistä ostoboikottiakaan ei suositella. Silloin kaikkein heikoimmassa osassa olevat, eli tuotantoketjun alkupään työntekijät, kärsivät eniten. Silti voi ostaa harkiten, suosia second handia tai esimerkiksi juhliin lainata kaverilta.”

Juttu on julkaistu Trendissä 3/2023.

Kommentoi +