Akne kerran kuussa? Aina kyse ei ole hormoneista vaan puhdistuksesta
Kauneus
Akne kerran kuussa? Aina kyse ei ole hormoneista vaan puhdistuksesta
Aikuistyypin akne, tuttua? Jos näppylät harmittavat, näillä oikeasti toimivilla keinoilla voit sanoa niille hyvästit.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.4.2022
Trendi

Taas se aika kuusta, kun leukaan ja otsaan alkaa ilmestyä finnejä. Onko mitään tehtävissä?

Ensinnäkin varmistamme nyt, että puhdistahan kasvosi hyvin? Aina kyse ei nimittäin ole pelkästään villiintyneistä hormoneista. Finnit saattavat kertoa, että puhdistusrutiinisi kaipaa lähempää tarkastelua.

Kyllä: tiedämme, että varsinkin aamupesun laiminlyönti käy helposti, kokeiltu on. Jonkinlainen puhdistus kuitenkin kannattaa, sillä iholle erittyy yön aikana hikeä ja talia. Jos niitä ei pese pois, finnejä saattaa pukata.

Jos iho on kuiva, jätä kuitenkin aamupesu puhdistusaineella väliin. Mieto kasvovesi tai pelkkä vesi ja kosteutus riittävät.

”Hormonifinnit ja aikuistyypin akne liittyvät usein stressiin ja pahenevat, jos meikkiä ei pese kunnolla pois”, ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard sanoo.

Näpyt voivat johtua vääristä tuotteista

Voi myös olla, että ihonhoitotuotteesi ovat yksinkertaisesti vääränlaiset. Niitä ei kannata hankkia fiiliksen mukaan vaan selvittää ensin kunnolla, mitä iho kaipaa. Mikäli iholla on jatkuvasti epäpuhtauksia, kannattaakin varata aika kosmetologille tai ihotautilääkärille.

Finnien syntymistä voi myös ennaltaehkäistä. Salisyylihappo, maitohappo ja A-vitamiini voivat auttaa. Niitä voi käyttää jo ennen kuin finni on puhjennut.

Akneen käytettävä tretinoiini estää myös uusien finnien syntymistä. Jos paikallishoito ei auta, suun kautta otettava aknelääke voi tuoda helpotuksen. Siihen tarvitaan kuitenkin lääkärin resepti.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Kommentoi +